Vuosaaressakin jolkotellut susi saattaa olla jo Kotkan seudulla – yksilö oudon tuttavallinen

Mahdollinen susi.

Tässä jolkottelee Itä-Helsinkiin eksynyt susi. Kuva: Helsingin poliisi

Maanantaina 11.3. Itä-Helsingissä harhaillut susi, joka oli jäädä samana iltana Sipoossa pääministeri Juha Sipilän auton alle, käväisi sittenkin kaupunkiretkellään myös Vuosaaressa. Vuosaari-lehteen yhteyttä keskiviikkoiltana 13.3. ottanut Raimo Laitinen oli maanantaiaamuna 11.3. vähän ennen kello 10 ajamassa autollaan kotiinsa, kun hän näki eläimen kulkevan tien yli Purjetien ja Rantakiventien välisestä rinnemetsästä.

– Se jolkotteli vähän ennen Melatietä kadun yli lennokkaalla askeleella ja kääntyi hetkeksi katsomaan autoani. Sitten se jatkoi matkaansa Mustavuoren ja Fallbackan viljelyspalstojen suuntaan, Rantakiventiellä asuva Laitinen kertasi puhelimitse yllättäviä tapahtumia.

Jolkottelu paljasti lajin

Viitisen sekuntia kestäneen luontohetken jälkeen Laitinen kävi tutkimassa eläimen jälkiä hangesta. Mies tunnisti otuksen välittömästi sudeksi sen suuren koon ja liikkumistavan perusteella, myös netistä katsotut suden tassunjäljet osuivat yhteen hukan jättämien jälkien kanssa. Maanantai-iltana 11.3. Laitinen näki vielä internetissä videon tuosta Etelä-Sipoosta Itä-Helsinkiin eksyneestä, ilmeisesti tällä hetkellä Kotkan seudulla liikkuvasta eläimestä ja varmistui, että kyseessä oli sama yksilö.

– Susi juoksi eri tavalla kuin koira, se nimenomaan kulki jolkotellen ja oli todella suuren sekä hyväkuntoisen näköinen. Kuvaa en ehtinyt ottaa, ja illalla tassunjäljetkin olivat huonontuneet lumisateessa.

Paljon Vuosaaren luonnossa liikkuva Laitinen näki nyt ensimmäistä kertaa elävän suden muualla kuin Ähtärin eläinpuistossa. Tätä ennen eksoottisimmat eläimet, joita Laitinen on Mustavuoressa ja Uutelassa nähnyt, ovat olleet valkohäntäpeura ja kyykäärme.

– Kyllähän se jännitti, kun tajusin, että ihan vieressä kulkee suurikokoinen susi. Mutta olin autossa, ja sudet ovat ihmisarkoja, joten ei tilanteessa pelottanut. Ehkä sitten olisi ollut pientä pelkoa, jos olisin vaikka hiihtolenkillä kohdannut noin läheltä suden, Laitinen naurahti.

Alueella nähty aiemmin ahma

Vuonna 2017 Kurkimoisiossa käyskenteli ahma, joten Laitisen asuinalueen ympäristössä on nähty kaikenlaisia kaupunkiin eksyneitä suurpetoja. Usein kaupunkiin eksyneet petoeläimet ovat nuoria uroksia, jotka ovat kumppaninhakumatkallaan eksyneet jopa tuhansia kilometrejä väärään suuntaan.

Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkija Ilpo Kojolan mukaan on hyvin mahdollista, että yksinäisiä suurpetoja liikkuu Vuosaaressa ravinnon perässä. Susi, kuten ahmakin saalistaa lumihangessa esimerkiksi Vartiokylänlahdella monesti havaittuja metsäkauriita.

– Susi ja ahma pystyvät liikkumaan hangessa nopeasti, kun taas pienisorkkainen metsäkauris uppoaa helposti hankeen, Kojola kertoo.

Kojolan näkemän kuva- ja videomateriaalin mukaan maanantaina 11.3. Itä-Helsingissä seikkaillut hyväkuntoinen susi oli todennäköisesti nuori uros, joka etsii yksin omaa lisääntymisaluettaan. Sen vankka ulkomuoto viittaisi, että eläin on löytänyt hyvin ravintoa – vankka pää puolestaan viittaa uroksen sukupuoleen. Eläin varmistui sudeksi Luonnonvarakeskukseen lähetetyn ulostenäytteen perusteella. Näyte oli otettu Sipoon ja Helsingin rajamailta samoihin aikoihin, kun suden havaittiin liikkuvan Itä-Helsingissä.

Palasiko susi Vuosaaren torstaina?

Torstaiaamuna 14.3. Vuosaari-lehteen otti puhelimitse yhteyttä Heteniityntiellä asuva Riitta Tolonen, joka puolestaan kertoi havainneensa asuntonsa ikkunasta torstaiaamuyöllä 14.3. kello 0.15 Heteniityntie 5 ja 7:n välissä aivan sudelta näyttäneen eläimen.

– Se oli turkkinsa ja kokonsa puolesta ihan suden näköinen eläin, samanlainen kuin on mediassa uutisoitu viime päivinä, Tolonen kertoi.

Tolosen näkemän eläimen jäljet huonontuivat lumisateessa. Vuosaari-lehden toimittaja löysi kuitenkin paikalta torstaiaamuna 14.3. suuria tassunjälkiä, jotka lähetettiin suurpetotutkija Ilpo Kojolan nähtäväksi.

– Jälkien perusteella on todella hankala sanoa, onko kyseessä suurikokoinen koira vai susi, Kojola toteaa.

Oudon tuttavallinen yksilö

Suurpetotutkija Ilpo Kojola kehottaa suhtautumaan kaikkiin petoeläinten näköhavaintoihin varauksella, mutta on täysin mahdollista, että sama yksilö olisi liikkunut Sipoosta Vuosaareen uudemman kerran.

– Susihan on lähtökohtaisesti ihmisarka, eli alueella saattaa olla vetovoimatekijänä juuri ravinto. Myös asutuksen sijoittuminen ja muu maisemarakenne saattaa ohjata niitä eksymään urbaaneille alueille.

Samannäköinen ja samalla tavoin käyttäytyvä susi nähtiin Ilpo Kojolan mukaan lauantaina 16.3. Kotkassa asutuksen keskellä.

– On hyvin mahdollista, että Itä-Helsinkiin eksynyt susi on liikkunut jo Kotkaan, ei tuo ole matka eikä mikään sudelle. Jos kyseessä on sama yksilö, on se oudon tuttavallinen ihmisasutuksen keskellä. Toisaalta sudetkin ovat aina yksilöllisiä, joten eivät ne kaikki ole niin patologisen valppaita käytökseltään, Kojola muistuttaa.

Teksti: Antti Honkanen