Yle: Vuosaaressa taas ahma

Ahman tassunjälki.

Tämä ahman tassunjälki on kuvattu Vuosaaren edustalla 3.3.2018, jolloin ahma seikkaili Helsingissä. Kuva: Harri Kauppinen

Yle.fi uutisoi keskiviikkona 17,4., että vuosaarelainen Pihla Kuikka oli törmännyt kumppaninsa ja koiriensa kanssa iltalenkillä tiistaina 16.4. ahmaan Meri-Rastilassa. Kuikka ehti ottaa tapahtumasta videon, joka on nähtävillä Ylen uutisessa.

Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkija Ilpo Kojola vahvisti Ylelle, että videolla liikkuva eläin on ahma. Kojola pitää yllättävänä, että ihmisarasta ja pääosin iltaisin sekä hämärällä liikkuvasta pedosta on saatu näköhavainto Vuosaaressa. Ahman on havaittu liikkuvan Vuosaaressa tassunjälkien perusteella viime vuosina, kuten Vuosaari-lehdessä on uutisoitu.

Maaliskuussa Vuosaaressa saatiin lukuisia näköhavaintoja toisesta Helsingissä harvinaisesta suurpedosta, sudesta. Todennäköisesti Vuosaaressa liikkuvat suurpedot ovat kumppania etsiviä uroksia, joilla riittää täällä ravintoa muun muassa metsäkauriiden muodossa.

Ylen haastattelussa Ilpo Kojola sanoo, että ahmakanta on kasvussa Suomessa ja niiden elinalue on laajentunut, siksi normaalisti Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Kainuussa sekä Pohjois-Lapissa eläviä ahmoja eksyy myös Etelä-Suomeen. Äärimmäisen uhanalaisia ahmoja on Suomessa noin 300 yksilöä. Ilpo Kojola sanoo, ettei ahmasta aiheudu ihmisille juurikaan haittaa lukuun ottamatta Pohjois-Suomen porovahinkoja. Sen vuoksi kanta ja elinalueet kasvavat.