50-vuotias Meritähti on Vuosaaren vanhin päiväkoti

Päiväkoti Meritähti sijaitsee Kivisaarentie 1:ssä.

Päiväkoti Meritähti sijaitsee Kivisaarentie 1:ssä.

Vuosaaren ensimmäinen kunnallinen päiväkoti, Meritähti, avasi ovensa Isonvillasaarentien päässä nykyisen Liinamaanpuiston paikalla 15.11.1971. Talo todettiin 2000-luvulla huonokuntoiseksi ja tiloiltaan vanhanaikaiseksi, joten se purettiin ja Meritähti muutti uuteen rakennukseen Kivisaarentie 1:een 6.10.2014. Koronatilanteen vuoksi tänä vuonna ei juotu perinteisiä synttärikahveja nykyisen ja vanhan henkilökunnan kesken.

– Vielä viime vuonna ehdimme jokavuotisille synttärikahveille, kotoaan Lauttasaaresta puhelimitse tavoitettu päiväkodin ensimmäinen johtaja Kaarina Joutsiniemi harmittelee.

Joutsiniemi ehti olla talon johdossa vuodet 1971–2002, kunnes siirtyi eläkkeelle. Vanhoihin työkavereihin on pidetty yhteyttä korona-ajat puhelimitse ja muisteltu Meritähden historiaa.

– Muistan, että saimme valmistella lähes neljä kuukautta tarhan avaamista, mikä ei varmasti tänä päivänä olisi mahdollista. Aluksi noin 170 lapsen päiväkodissamme ryhmäkoot olivat suuria, yhtä aikuista kohti oli 25 lasta. Myöhemmin ryhmäkoot pienenivät noin 20 lapseen kokonaislapsimäärän vakiintuessa 150:een.

Joutsiniemi muistaa lämmöllä työvuosiaan Vuosaaren vanhimmassa päiväkodissa, jossa ”mitään katkeraa ei tapahtunut”, vaikka kasvatettavia oli tuhansia. Yksi lapsista oli kuuluisa viulisti Linda Lampenius, jonka uraa Joutsiniemi on mielenkiinnolla seurannut. Erityisesti Joutsiniemi piti retkistä, joille lähdettiin vuosittain kaikkien lasten ja henkilökunnan kera.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Syksyyn 2014 saakka Meritähti sijaitsi Isonvillasaarentien päässä.

Syksyyn 2014 saakka Meritähti sijaitsi Isonvillasaarentien päässä.

– Yhtenä vuonna matkustimme päiväksi Porvooseen kahdella bussilla ja meillä oli todella hauskaa.  Uimaan en suostunut lapsia koskaan viemään, vaikka muutaman kerran vanhemmat sitä ehdottivat. Minusta se ei olisi ollut tarpeeksi turvallista niin suuren lapsimäärän kanssa, Joutsiniemi kertoo.

Myös henkilökunnan yhteisriennot ovat jääneet Joutsiniemen mieleen, lisäksi talossa vieraili esimerkiksi niin orkestereita lastenjuhlissa kuin luennoitsijoita vanhempainilloissa. Nykyään muun muassa avantouintia, pyöräilyä ja kulttuuritapahtumia harrastava Joutsiniemi harmittelee, että koronatilanne on laittanut monen asian tauolle.

– Meritähdessä tapahtui koko ajan jotain, ja olin eläkkeelle jäätyäni viime vuoteen saakka Kaunialan sotilassairaalassa vapaaehtoistyössä. Sekin homma loppui koronan vuoksi, joten toivotaan, että pääsisimme mahdollisimman pian eroon koronasta. Pääsisi normaalisti elämään ja ensi vuonna taas käymään Meritähdessä moikkaamassa vanhoja kollegoja, iloinen Kaarina Joutsiniemi päättää.

Meritähti tekee uutta vanhaa kunnioittaen

Päiväkoti Meritähden nykyinen johtaja Tarmo Niemi kertoo, että Meritähdessä on tällä hetkellä 29 työntekijää ja lapsia noin 150. Pedagogisena painotuksena talossa arvostetaan hyviä leikki- ja kaveritaitoja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Arkistokuvassa Helsingin poliisisoittokunnan Nallekopla-orkesteri esiintymässä Meritähden 40-vuotisjuhlissa vuonna 2011.

Arkistokuvassa Helsingin poliisisoittokunnan Nallekopla-orkesteri esiintymässä Meritähden 40-vuotisjuhlissa vuonna 2011.

– Meille tärkeä teema on myös metsäpedagogiikka, olemme mukana Suomen Ladun Luonnossa kotonaan -toiminnassa. Olemme tehneet myös tiivistä yhteistyötä Vuosaaren kirjaston kanssa sekä painottaneet lukemisen merkitystä. Toimintasuunnitelmassamme huomioimme positiivisen pedagogiikan, päiväkodinjohtaja Niemi mainitsee.

Tarmo Niemen mukaan Meritähdessä on mottona tehdä nykyaikaista varhaiskasvatusta perinteitä kunnioittaen, koska päiväkodissa ”ei olla unohdettu sitä kaikkea hyvää, jota Meritähdessä on aikaisemmin tehty vanhassa talossa.”

Helsingissä on varhaiskasvatuksessa taisteltu työvoimapulaa sekä työntekijöiden vaihtuvuutta vastaan. Meritähdessä henkilökunnan pysyvyys on kuitenkin ollut hyvällä tasolla.

– Henkilökuntamme on pysyvää ja ammattitaitoista. Haluamme tarjota lapsille turvallisen arjen, jossa kaikilla on hyvä olla ja saada hyvät eväät tulevaan matkaan kohti koulua, Vuosaaren vanhimman päiväkodin johtaja Tarmo Niemi kehuu.

Haastattelut: Antti Honkanen