Eino Grön svengaa ja svingaa Vuosaaressa

Eino Grön jaksaa laulaa.

Vuotalo ja Vuosaaren golfkenttä ovat Grönille entuudestaan tuttuja paikkoja. Kuva: Marika Mäkelä

Suomalaisen musiikin grand old man Eino Grön juhlii 80 ikävuottaan kiertueella, joka kulkee nimellä EverGrön 80 – ikivihreitä svengaten. Lauantaina 14.9. Eino Grön & Lasse Hirvi Quartet -svengijengi nähdään Vuosaaren Vuotalolla konsertissa.

– Kesä on sujunut golfatessa, olen ehtinyt kesämökillekin pari kertaa. Aika rauhallinen kesä, mutta viikoittain on ollut myös esiintymisiä juhlavuoden merkeissä, Grön kertoo.

Ikivihreitä meiltä ja muualta

Vuosaaren taiteilijatalossa 2000-luvulla vuosia asunut pianisti-kapellimestari Lasse Hirvi kysyi Gröniä juhlakiertueelle, eikä Eino kauaa empinyt.

– On mukava svengata Suomen estradeilla maamme parhaimmistoon kuuluvien muusikoiden kanssa. Kaikki konserttisarjan paikat ovat olleet loppuunmyytyjä, ja palaute on ollut todella positiivista, Grön kertoo.

Konserttisarjassa Grön orkestereineen pääsee palaamaan menneisyyden musiikkimaailmaan: ohjelmistossa on muun muassa Frank Sinatran, Nat King Colen, Andy Williamsin ja Olavi Virran hittejä. Monet kappaleista on tuttuja myös klassikkoelokuvista.

Intoa ja urheilua

80-vuotias Grön puhkuu elämäniloa, eikä vaikuta, että lauluhommat olisivat jäämässä vielä pitkään aikaan. Pitkän uran salaisuuksia on monia.

– Ensinnäkin olen aina ollut innostunut omasta työstäni, lisäksi olen saanut olla terve. Minulla on aina ollut urheilukipinä, jonka innoittamana olen pitänyt itsestäni huolta, Grön luettelee.

Myös alkoholin käyttämisen jättäminen vuonna 1977 läheisen ystävänsä Juha ”Watt” Vainion tukemana on varmasti tuonut uralle lisäpituutta.

Räppikin otettu haltuun

Gröniä on kuvailtu suomalaisen iskelmämusiikin positiiviseksi herrasmieheksi, joka ei pelkää uusia haasteita. Ennakkoluulottomasta asenteesta kertoo vuoden 2016 vierailu räpduo Jeijjon & Nupin sinkulla Ennen miehet oli rautaa.

– Räppäripojat olivat innokkaita, ja minä olen vuosien varrella esittänyt eri genrejen musiikkia, muun muassa tangoja, jazzeja, iskelmiä ja twistejä. Otettiin siis tuokin musiikkilaji reippaasti haltuun, Grön muistelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Eino Grön nyt ja hieman nuorempana.

Eino Grön nyt ja hieman nuorempana.

Energiaa Floridasta

Kohteliaisuus ja eteenpäin meneminen ovat tulleet Grönin mukaan äidinmaidossa. Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen myöntää, että osan vuodesta vietetyt hetket Floridassa ovat varmasti vaikuttaneet lämmön ja auringon tuoman energian kautta positiivisesti jaksamiseen niin uralla kuin yksityiselämässäkin.

Vuotalon keikan jälkeen kutsuu taas Floridan lämpö, paluu Suomeen tapahtuu todennäköisesti ennen joulua.

Musiikkia ja golfia Vuosaaressa

Vuosaari on Grönille tuttu musiikin ja harrastuksen kautta.

– Olen aiemmin esiintynyt Vuotalon Vuosalissa, ja se on miellyttävä sali hyvällä akustiikalla. Lisäksi Vuosaaren golfkentällä on tullut golfattua monet kerrat, Grön mainitsee.

Grönin mukaan Vuotalon konsertin kuulijat eivät tule pettymään.

– Tällaisia konsertteja kuulee Suomessa harvoin, ei näitä kuule oikein radiostakaan. Konsertti on ihan oma pläjäyksensä, jossa on hienoja melodioita niin nuoremmalle kuin varttuneemmallekin yleisölle, Iskelmä-Finlandian kesällä 2007 elämäntyöstään suomalaisen iskelmämusiikin vuoksi pokannut Eino Grön kuvailee.

Eino Grön & Lasse Hirvi Quartet Vuotalon Vuosalissa (Mosaiikkitori 2) lauantaina 14.9. kello 19. Kesto 2 h, väliaika. Liput 29 euroa, lippu.fi.

Haastattelu: Antti Honkanen