Mystery Wires – aikamatka 60-luvulle

Mystery Wires esiintyy jälleen Vuotalolla.

Mystery Wires esiintyy jälleen Vuotalolla.

Mystery Wires vie kuulijat kultaiselle 60-luvulle, kun yhtyeen perinteinen syyskonsertti järjestetään viidettä kertaa torstaina 26.9. Vuotalolla (Mosaiikkitori 2).

Yhtyeen rumpali, Ernos-yhtyeestä tuttu Timo Penttilä kertoo, että tämän vuoden konsertti on omistettu erityisesti The Shadows -yhtyeen musiikille ja mukana on tietysti myös tarinaan kuuluva Cliff Richard -osuus.

– Vaikka ilta onkin omistettu The Shadows -yhtyeelle, ohjelmistoon kuuluu toki paljon muitakin rautalanka-klassikoita, Timo Penttilä vakuuttaa.

– Tässä yhtyeessä soittavat muusikot tuntevat hyvin pop- ja rock-musiikin historian ja tavoitteenamme on saada aikaan mahdollisimman alkuperäinen soundi sekä soittaa kappaleet juuri sellaisina, miten ne aikanaan levytettiin.

Vanhimmat konsertissa kuultavat kappaleet levytettiin jo lähes 60 vuotta sitten. Miten nykytekniikalla saadaan kappaleet kuulostamaan samalta kuin silloin ennen?

– Se on tietysti haaste, ja se tekee tästä todella mielenkiintoisen projektin, Timo Penttilä toteaa.

– Pyrimme siihen, että esitämme kappaleet juuri siinä muodossa kuin ne ovat levyllä.

– Aidon soundin aikaansaamiseksi käytämme samoja kitaroita ja vahvistimia, joita The Shadows on käyttänyt. Yleisö kuulee musiikin tavallaan “akustisesti”, koska musiikkia ei miksata nykyisen tavan mukaan. Silloin aikanaan lavalla oli kolme erillistä vahvistinta ja rummut. Kuulijalle yhtyeen soundi muodostui siitä, miten ääni kuului näistä vahvistimista ja rummuista saliin.

Entä sitten, kun yhtyeeseen liittyi laulusolisti? Kenen vahvistimeen hän lauloi aikanaan?

– Tässä vaiheessa piti kääntyä salin oman tekniikan puoleen, ja se olikin sitten oma lukunsa, Timo Penttilä kertoo.

– Yleensä salin äänentoisto oli suunniteltu juhlapuhujia varten, joten lauluosuudet eivät todellakaan kuulostaneet samalta kuin levyllä.

Mutta Vuotalon äänitekniikka on ajan tasalla, ja Vuotalossa on siis kuultavissa aitoa rautalankamusiikkia sekä Cliff Richard klassikkoja, joita tulkitsee Kari Kuivalainen.

Mystery Wires -yhtyeessä soittavat Timo Penttilän lisäksi Kari Bergström, Antero Jakoila, Valentin Stefanov ja Pekka Kuorikoski.

– ”Mape” Veijalainen haluaa olla mukana bändissä, mutta ei suostu soittamaan kanssamme, joten olemme etsineet hänelle muuta tekemistä. Tässä konsertissa hän kokeilee juontamista, Timo Penttilä toteaa.

The Mystery Wires Vuotalossa torstaina 26.9. kello 19. Klubi-ilta, A-oikeudet. Kahvila Pokkari vastaa tarjoiluista. Ovet avataan kello 18.30. K18 – nuoremmat aikuisen seurassa. Kesto 2 h 30 min, väliaika. Liput 21,50 € + mahd. toimitusmaksu, lippu.fi

Teksti: Markku Veijalainen