Kivi oli hautamuistomerkki

Merkillinen kivi Ruusuniemessä. Kuva: Risto Larjavaara

Merkillinen kivi Ruusuniemessä. Kuva: Risto Larjavaara

Vuosaari-lehden numerossa 6/2020 12.2. Risto Larjavaara kaipasi tietoja Vuosaaren Ruusuniemessä sijaitsevasta siirtokivilohkareesta. Muistikuvieni mukaan kiven rakenteet liittyvät alueella aikoinaan sijainneeseen  huvilaan.

Ennen Valmetin telakan rakentamista alueella oli useita vanhoja huviloita, jotka sijaitsivat uuden asemakaavan mukaisella telakka-alueella. Valmet osti kyseiset tontit ja niillä sijainneet, osin varsin huonokuntoiset rakennukset purettiin telakan rakennustöiden alkaessa 1971.

Tontilla, jolla kivi sijaitsee, oli kreikkalaistyyppinen varsin suuri huvila tenniskenttineen. Omistaja oli aikoinaan hankkinut tarvittavat luvat, jotta omistajapariskunnan viimeiseksi leposijaksi voitiin tehdä ko. kiven halkeamaan ”hautaholvi”.

Valmetin ostaessa ko. kiinteistöä jäljellä oli enää yksi uurna, jonka omaiset siirsivät pois ennen kuin alue tuli Valmetin omistukseen. Holvissa oli tuolloin jäljellä metalliset oviristikot, jotka oli murrettu auki ja toinen uurna viety.

Valmet Oy:n toimesta holville ei telakkatyön yhteydessä tehty mitään, vaan se jäi tyhjänä paikoilleen.

Matti Laaksonen