Toni Piispanen toistamiseen Vuoden helsinkiläisurheilija

Toni Piispanen kilpailua edeltävässä harjoituksessa Dubaissa 2019 ennen MM-kultaa.

Toni Piispanen kilpailua edeltävässä harjoituksessa Dubaissa 2019 ennen MM-kultaa.

T51-luokan ratakelaaja Toni Piispanen valittiin Helsingin kaupungin toimesta ensimmäisen kerran Vuoden helsinkiläisurheilijaksi vuonna 2013. Helsinki-päivänä 12.6.2020 oli toisen valinnan vuoro. Kysyimme vuosaarelaisen paralympia- ja MM-voittajan tuoreet kuulumiset.

Toni Piispanen, miltä tuntuu olla toistamiseen Vuoden helsinkiläisurheilija?
– Arvostan todella tätä palkintoa! Helsingissä on paljon todella hyviä urheilijoita, jotka olisivat myöskin palkinnon ansainneet. Kauteni oli suuri menestys: onnistuin voittamaan Timanttiliigan osakilpailun Brysselissä ja kultaa 100 metrillä sekä MM-hopeaa 200 metrillä Dubaissa käydyissä MM-kisoissa.

Lisäksi olen onnellinen, että Vuoden helsinkiläisurheilijan palkintoperusteissa T51-kilpailuluokkaani oli tutustuttu hyvin. Luokka on äärimmäisen vaativa harjoitettavuudeltaan ja vaatii taakseni toimivan tiimin.

Voitko paljastaa, mihin aioit Vuoden helsinkiläisurheilijalle annettavan 10 000 euron palkintostipendin käyttää?
– Palkintosumma helpottaa rutkasti valmistautumistani Tokion paralympialaisiin. Välineet ovat arvokkaita ja kelaustuolikin maksaa noin 6 000–7 000 euroa. Toivottavasti Tokion kisat siirrosta huolimatta järjestetään 24.8.–5.9.2021.

Miten treenaamisesi on sujunut nyt korona-aikana?
– Olen ollut onnekas siinä, että olen voinut harjoitella aurinkolahtelaisen taloyhtiöni sisätiloissa esimerkiksi kelausrullilla ja erilaisilla kuntopalloilla. Tällä on ollut suuri vaikutus siihen, että olen hyvässä kunnossa nyt kun kilpailukausi alkaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vapaa-aikanaan Toni Piispanen liikkuu mielellään Vuosaaren ulkoilureiteillä.

Vapaa-aikanaan Toni Piispanen liikkuu mielellään Vuosaaren ulkoilureiteillä.

Mikä on seuraava tavoitteesi ratakelauksessa?
– Kesän tähtäimeni on parantaa ennätystäni 100 metrillä. Ennätykseni 20,33 sekuntia kelasin Dubain MM-kisoissa viime vuonna.

Onko kesän kilpailukalenteri päivittynyt, kun korona alkaa Suomessa helpottaa?
– Kilpailukausi Suomessa alkaa hahmottua, ensimmäinen kilpailuni on 25.6. Lohjalla, josta sitten 27.6. Espooseen kisaamaan. Loppukesän kilpailut selviävät lähipäivinä.

Kesäterveisesi vuosaarelaisille.
– Toivon vuosaarelaisille hyvää ja liikunnallista kesää! Meillä Vuosaaressa on loistavat ulkoilu- ja liikuntapaikat, joten reippaasti vaan ulos ja lenkille. Vuosaari on muutenkin paras paikka asua – ollaan siis ylpeitä alueestamme!

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuvat: Toni Piispasen kotialbumi