Kun talvi katoaa

Maakotka. Kuva: Markus Varesvuo

Maakotka. Kuva: Markus Varesvuo

”Ilmastonmuutos ei ole tulevaisuuden ennuste vaan tämän päivän totuus. Talvet ovat lämmenneet Pohjois-Suomessa useilla asteilla, hanget ohentuneet ja lumen aika lyhentynyt viikoilla. Eläimet eivät ehdi sopeutua näin äkilliseen mullistukseen äärimmäisine säänvaihteluineen. Etelän eläimet ja kasvit voivat paeta pohjoiseen ja tuntureille, mutta pohjoisen eläinten pakotien salpaavat taivas ja meri”, todetaan juuri ilmestyneessä luontoteoksessa Katoava talvi.

Upean ja puhuttelevan luontokirjan teksteistä on vastannut ornitologi, tiedetoimittaja Pertti Koskimies, valokuvista puolestaan monin palkinnoin palkittu vuosaarelainen luontokuvaaja Markus Varesvuo sekä meritoituneet luontokuvaajat Jarmo Manninen ja Ville Heikkinen. Kirjassa seurataan Pohjolan luonnon kehitystä sen varhaisista havainnoitsijoista Olaus Magnuksesta, Johannes Schefferruksesta ja Carl Linnéstä lähtien.

Katoava talvi -teoksessa kerrotaan, miten eri lintu- ja nisäkäslajit ovat kehittäneet erilaisia keinoja talvesta selviytymiseen. Yksi keinoista on muuttaa talveksi pois, toinen vaipua horrokseen ja kolmas elää kuten kesälläkin. Kirjan mielenkiintoisinta antia ovat selostukset siitä, millaisia nerokkaita keinoja eri lajeilla on kovista olosuhteista selviämiseen, miten sen tekevät korpit, tiaiset, karhut, jänikset tai oravat.  Mutta miten ne selviävät jatkossa, kun ilmasto lämpenee ihmisen aiheuttamilla toimilla?

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Katoava talvi – Pohjoisen eläimet ilmaston muuttuessa. Ville Heikkinen, Pertti Koskimies, Jarmo Manninen, Markus Varesvuo. Kustantaja: Otava 2020. Sivumäärä: 224. Suositushinta: ovh. 32 €. Saatavuus: hyvin varustetut kirjakaupat. Tiedustelut: p. 040 524 5366 ja markus.varesvuo@lintukuva.fi

Katoava talvi
– Pohjoisen eläimet
ilmaston muuttuessa.
Ville Heikkinen, Pertti Koskimies, Jarmo Manninen, Markus Varesvuo.
Kustantaja: Otava 2020.
Sivumäärä: 224.
Suositushinta: ovh. 32 €.
Saatavuus: hyvin varustetut
kirjakaupat.
Tiedustelut: p. 040 524 5366 ja markus.varesvuo@lintukuva.fi

Pohjoisen pallonpuoliskon lumiaika on lyhentynyt 1970-luvun alusta keskimäärin noin 25 vuorokautta. Lumi hupenee varsinkin syys- ja kevätkausina ja lumen massasta katoaa 40–70 prosenttia. Juuri pohjoisen lajeille tulevaisuus on synkin.

Kirjan tekijät ovat luontomatkoillaan varsin lyhyessä ajassa nähneet, millainen vaikutus ilmastonmuutoksella on ollut pohjoisen nisäkkäisiin ja lintuihin. Katoava talvi -teos iskee pöytään faktoja, jotka panevat varmasti paatuneenkin ilmastoskeptikon mietteliääksi; miten tässä käy ja onko ihminen lopulta se suurin häviäjä?

Kirjan kuvitus on upea. Teoksen valokuvaajat ovat monin palkinnoin palkittuja luontokuvaajia, alansa huippuja. Vuosaarelaisen Markus Varesvuon lintukuvia on palkittu monissa kansainvälisissä kilpailuissa. Mykistävän kauniita ne ovat tässäkin kirjassa.

Katoava talvi -kirjan hinta on 32 euroa. Ja ainakin viime viikolla kirjaa sai Varesvuon aiemmin ilmestyneen Valokuvia linnuista -teoksen kanssa suoraan tekijältä yhteishintaan 50 euroa. Hinnoittelua ei voi pitää yliampuvana, sillä ainakin allekirjoittaneen mielestä Valokuvia linnuista on vaikuttavin koskaan julkaistu suomalainen lintukirja.

Teksti: Eero Honkanen