Päiväkoti Poijun erikoisuus on kaksivuotinen eskari

Elokuussa 2012 Vuosaaressa aloittanut yksityinen Päiväkoti Poiju on selvinnyt korona-ajasta poikkeuksellisen hyvin. Liikunta- ja musiikkipainotteisessa päiväkodissa ulkotoiminnan lisääminen on ollut helppoa.

– Olemme olleet auki normaalisti ja toistaiseksi ilman tartuntoja tai karanteeneja. Olemme siirtäneet toiminnan pääasiassa ulos, sisällä on vain käyty syömässä ja nukkumassa. Liikumme ympäri Vuosaarta ja vältämme yleisiä puistoja, jos siellä on muita. Olemme toteuttaneet metsäpedagogiikkaa toiminnassamme, Päiväkoti Poijun johtaja Päivi Laamanen kertoo.

Laamasen mukaan metsässä ja ulkona on miltei rajattomat mahdollisuudet toteuttaa laadukasta varhaiskasvatusta.

– Käytössämme on Aistiseikkailut-materiaalit, ja ulkona esimerkiksi 5–6-vuotiaiden ryhmässä tehdään puutöitä, koodausta luonnonmateriaaleilla, Poijun esikouluryhmässä opettajana oleva Laamanen toteaa.

Koronapandemian vuoksi päiväkodin aloittavista paikoista on tullut jokunen peruminen, kun lasten vanhempia on lomautettu tai jopa irtisanottu. Siksi päiväkodissa on vapaita paikkoja nyt tarjolla enemmän kuin normaalisti. Päivi Laamanen kertoo kuitenkin, että loppukeväästä Poijulla on ollut mukavasti paikankyselijötä, joten valoa alkaa näkyä koronatunnelin päässä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Poiju on perheyritys, jonka Päivi Laamasen kanssa omistaa hänen miehensä Petri Laamanen. Petri on paljasjalkainen vuosaarelainen, Päivi puolestaan on lähtöisin Vartiokylästä. Musiikin ja liikunnan painottamisen lisäksi Poijussa toiminnan keskiössä on ollut alusta asti hyvä ja terveellinen kotiruoka. Raffaello-, König- ja La Famiglia -ravintoloiden keittiöpäällikkönä vuosikaudet työskennellyt Petri onkin johtajaroolinsa lisäksi päiväkodin kokki.

Kun Poiju aloitti vuonna 2012, oli Vuosaarentien toimipisteessä 14 lasta ja 3 työntekijää. Tällä hetkellä päiväkodissa on 55 lasta, 4 varhaiskasvatuksen opettajaa, 5 lastenhoitajaa ja päiväkotiapulainen. Vuosaarentien toimipisteen lisäksi Poijulla on toimipiste Aurinkolahden puistotiellä.

Yksi erikoisuus Laamasten pyörittämässä päiväkodissa on, sillä siellä on käytössä kaksivuotinen esikoulu, jota aletaan vasta tänä vuonna kokeilla valituissa Helsingin kaupungin päiväkodeissa.

– Kaksivuotinen eskari käynnistyi meillä ihan sattumalta, kun eskariryhmä jäi lapsimäärältään vajaaksi nelisen vuotta sitten Vuosaarentiellä. Täytimme ryhmän viskareilla. Ryhmässä on käytössä oma esiopetussuunnitelma, jota sekä 5- että 6-vuotiaat noudattavat ikätasoisesti. Virallisilta eskareilta vaaditaan toki enemmän ja heillä on myös käytössä oma esiopetusmateriaalinsa, mutta ryhmien välillä tehdään jatkuvasti yhdessä asioita ja opetellaan koulutielle. Olemme tehneet porukalla esimerkiksi eskarin oman sanomalehden, Päivi Laamanen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Päivi Laamasen mukaan lapset ja perheet ovat olleet todella tyytyväisiä Vuosaarentien toimipisteen kaksivuotiseen esikouluun.

– 5–6-vuotiaat voivat yhdessä saada aikaan monia yhteisiä projekteja, tukea ja auttaa toisiaan. Ryhmässä keskustellaan paljon ja harjoitellaan vuorovaikutustaitoja. Nämä 5-vuotiaat ovat valmiimpia eskari-ikäisenä, kun ovat jo vuoden olleet mukana ja tietävät, mitä se on.

Vapaa-ajallaan ulkoilun ja liikunnan parissa miehensä kanssa viihtyvän Päivi Laamasen mielestä Vuosaaressa on ollut helppo ja mukava pyörittää laadukasta varhaiskasvatusta.

– Etenkin moninaiset liikkumismahdollisuudet sekä hulppeat ja vaihtuvat oppimisympäristöt ovat Vuosaaren valtteja, Päivi Laamanen kehuu.

Haastattelu: Antti Honkanen