Tutustu Vuosaareen liittyviin OmaStadi-ehdotuksiin

Ohessa Vuosaareen liittyviä OmaStadi-ehdotuksia tiivistettynä, joista voi äänestää 6.10. alkaen osoitteessa omastadi.hel.fi Reaaliaikaisen äänestystilanteen näkee osoitteessa omastadi.hel.fi/processes/osbu-2020/f/185/results

Kuningattaren huviloiden kunnostus ja käyttöönotto

Kallahdenniemen kärjessä Kuningattaren alueella on kaksi hylättyä punamultahuvilaa vanerit ikkunoissa. Ehdotan niiden kunnostusta ja ottamista kaupunkilaisten harrastuskäyttöön meren ja luonnon ehdoilla.

Ehdotuksen tekijät: Eija Hyvärinen. Lopullinen budjettiarvio: 637 685 €.

Ulkokuntoiluvälineet Kallahdenniemen uimarannan alueelle ja Kallahdenkainalon ulkoilupisteelle valaistus

Kallahdenniemen uimarannalle sijoitetaan Helsingin kaupunkistrategian liikkumisohjelman mukaisesti ulkokuntoiluvälineet. Ulkokuntoiluvälineet, sijoitettuna lasten leikkipaikan läheisyyteen mahdollistaisivat koko perheen yhteisen ajanvieton liikunnan parissa.

Kallahdenkainalon uimarannan läheisyydessä on ulkokuntoilupiste, jota ei ole valaistu. Näin ollen kuntoilupiste on suuren osan vuodesta käyttämättä. Tälle kuntoilupisteelle voisi asentaa valaistuksen, joka sammuu automaattisesti esim. klo 22.

Ehdotuksen tekijät: Mervi Korhonen, Sally. Lopullinen budjettiarvio: 180 000 €.

Laidunnusta Uutelan ulkoilualueelle

Lehmien tai lampaiden laidunnus edistäisi niittyalueiden uhanalaisia perinnebiotooppeja ja toisi samalla silmäniloa alueella ulkoileville. Kaupungin ei myöskään tarvitsisi enää niittää koneellisesti kaikkia niittyjä. Uutelan niityt sopisivat laidunnukseen erinomaisesti, koska alueella useita erilaisia ja eri kokoisia niittyjä.

Ehdotuksen tekijät: Matti Lipponen. Lopullinen budjettiarvio: 100 000 €.

Portaat Vuosaaren raittisillalle nousuun

Vuosaaren ja Puotilan yhdistävä kevyen liikenteen silta eli Vuosaaren raittisilta valmistui vuoden 2018 lopulla. Silta on suuri parannus Vartiokylänlahden kävellen tai pyöräillen ylittäville helsinkiläisille. Vuosaaren päässä uudelle hienolle sillalle ei kuitenkaan pääse nousemaan suoraan Vuosaaren sillan alittavalta suositulta ulkoilureitiltä, vaan kävelijöiden on kierrettävä yli 300 metrin hassu ylimääräinen kierros päästäkseen kävelysillalle. Puotilan puolella tätä ongelmaa ei ole. Rakentamalla portaat autoilusillan ja kävelysillan väliin tämä ikävä ja nolo suunnitteluvirhe korjautuisi. Portaille on siltojen välissä sopiva paikkakin jo valmiina odottamassa.

Ehdotuksen tekijät: Matti Lipponen. Lopullinen budjettiarvio: 490 000 €.

Lisää liikuntaa ja iloa senioreille!

Liikunta on tärkeää kaikenikäisille, joten haluaisimme antaa mahdollisuuden senioreille liikkua ilmaiseksi Vuosaaressa. Monesti on kyseessä nuorten liikunta ja seniorit jäävät varjoon, joten haluaisimme muutoksen asiaan.

Ehdotuksen tekijät: Lopullinen budjettiarvio: 218 680 €.

Meri-Rastilan metsän kuntoilupisteen perusparannus

Meri-Rastilan metsässä on vanha kuntoilupiste, joka kaipaa kipeästi perusparannusta. Kuntoilupisteellä on vanhat ja puutteelliset laitteet ja riittämätön valaistus. Kuntoilupiste on suositun ulkoilureitin varrella, eikä lähistöllä ole monipuolista ulkokuntosalia, joten kuntoilupisteellä olisi varmasti runsaasti käyttäjiä.

Ehdotuksen tekijät: Mervi Korhonen Lopullinen budjettiarvio: 60 000 €.

Elämysten Mustavuori

Hanke pyrkii edistämään kaikenikäisille kävijöille virkistäytymiseen ja luonnon yksityiskohtien opiskeluun sopivaa esteetöntä liikkumista Mustavuoren alueella jo olevilla poluilla ja rakennettavilla uusilla kulkuväylillä, jotka varustetaan opastein ja yksittäisiä kohteita kuvailevin tekstein.Suunnitelmassa mainittu kota on sopiva retkeilykohde asuinalueen pohjoisosan päiväkodeille.

Ehdotuksen tekijät: Matti Kanerva. Lopullinen budjettiarvio: 280 000 €.

Lasten liikennekaupunki liikennepuisto Vuosaareen

Lasten liikennekaupungit (/-puistot) ovat erinomaisia paikkoja lapsille oppia liikennesääntöjä ja toisten huomioon ottamista sekä hyviä käytöstapoja. ehdotan, että Helsinkiin rakennetaan toinenkin lasten liikennekaupunki, ja tämä uusi rakennetaan Vuosaareen. Luontevin paikka voisi olla Vuosaaren liikuntapuiston yhteydessä. Siellä on tilaa, ja sinne on muutakin harrastetoimintaa keskitetty. Tämän puiston voisi toteuttaa ilman ajoneuvoja ja henkilökuntaa, eli ihmiset voisivat mennä vaikka omilla pyörillä sinne ajelemaan.

Ehdotuksen tekijät: Laura Ahola. Lopullinen budjettiarvio: 637 685 €.

Saaristoon telttailemaan

Helsinki sijaitsee meren rannalla ja saariakin löytyy. Suurin osa saarista on kuitenkin saavuttamattomissa, jos ei omista venettä. Ulkoilu ja retkeily luonnossa luo hyvinvointia ja terveyttä ihmisille. Sen pitäisi olla mahdollista myös lapsiperheille ja vähävaraisille. Telttailu on oiva ja edullinen tapa nauttia saarten rauhasta, jos niihin vain pääsisi. Jos saareen pääsee reittiveneellä, niin telttailu on kiellettyä ja jos telttailu on sallittua, niin veneyhteyttä ei ole.

Välttämättömimmät palvelut saarissa ovat venelaiturit, kuivakäymälät ja roska-astiat. Keittokatokset joka saareen ja halkojen kuljetus eivät ole yhtä välttämättömiä. Lisäksi saareen tarvitaan opastustaulut telttailuun ja avotulen käyttöön. Kutsuveneliikenne voisi alkaa, kun kriittisin lintujen pesimäaika on ohi. Kutsuveneet voisivat kulkea ajalla 6.6.–14.8., viitenä tai kuutena päivänä viikossa, noin klo 9–18 välillä niin, että keskellä päivää olisi tauko. Mantereen puolella lähtölaitureita voisi olla esimerkiksi Laajasalossa tai Vuosaaressa.

Ehdotuksen tekijät: Ari Hukkanen Lopullinen budjettiarvio: 110 000 €.

Levähdys- ja leikkipaikka Vartiokylänlahden rantareitin varrelle

Ehdotus on, että rakennetaan Vartiokylänlahden rantareitin varrelle pieni levähdys- ja leikkipaikka. Sopiva sijainti paikalle on Lokitien venesataman pohjoispuolella, jossa on yleiseen virkistyskäyttöön kaavoitettua aluetta. Nykyisin tuo kaupungin omistama alue on poisrajattu julkisesta käytöstä pensasaidoin. Tavoitteena on ottaa aidosti kaikkien kaupunkilaisten virkistyskäyttöön merkittävä kaupungin omistama viheralue aivan merenrannan tuntumasta Vartiokylänlahden rantaraitin varrelta.

Ehdotuksen tekijät: Johanna. Lopullinen budjettiarvio: 170 000 €.

Uusi parkourpuisto nuorisolle!

Parkourpuisto rakennetaan Kartanon liikuntapuistoon. Siellä voi harjoitella temppuja parkourradalla, joka sisältää mm. tankoja ja esteitä. Ympärillä on mm. jalkapallokenttiä ja jäähalli, joten lähettyvillä on paljon nuoria. Alueella asuu paljon lapsiperheitä. Puistoa voi hyödyntää koulun liikuntatunneilla, koska se ei ole liian kaukana. Puisto rakennetaan valmiiksi tyhjälle kentälle, jotta ympäröivää luontoa ei vahingoiteta. Puistoon lisätään myös useita roskiksia, jotta se pysyisi siistinä.

Kenttään on hyvät kävely- ja pyöräily-yhteydet ja autolla tullessa pääsee turvallisesti käveltyä suoraa tietä puistolle. Välineet ovat turvallisesti maassa kiinni, eikä parkourrata ole liian korkea.

Ehdotuksen tekijät: Ronja Lumi Maria Porthan, Milli-Marleena Matikka, Tatiana Pajarinen, Vilma Näveri, Armas Nevolainen. Lopullinen budjettiarvio: 160 000 €.

Idän olohuoneet kaikille nuorille – Puotilan ala-aste, Vartiokylän ala-aste ja Puistopolun peruskoulu

Idän olkkarit toimisivat useassa paikassa: Puotilan ala-asteella (valmistuu 2022), Vartiokylän ala-asteella ja Vuosaaressa Puistopolun peruskoululla. Olkkari olisi olemisen, harrastamisen ja tekemisen paikka. Olkkarissa olisi erityisesti koululaisille ja nuorille suunnattua toimintaa, heille tutuissa tiloissa. Olkkari tarjoaisi nuorille viihtyisän ja turvallisen paikan ajanviettoon aikuisten läsnä ollessa.

Joinakin iltoina tiloissa olisi kaiken ikäisille suunnattua toimintaa. Sen ansiosta Olkkari vähentäisi kaikenikäisten yksinäisyyttä sekä loisi yhteisöllisyyttä.

Ehdotuksen tekijät: Eero Hildén, Mikko Sorsa, Elise Ramstad, Obiageli , Mounia Noski. Lopullinen budjettiarvio: 523 000 €.

Latuja kaikille

Hiihto on mukavaa ja houkuttelevaa, jos alla on hyvät ladut. Etelä-Suomessa saattaa olla vähälumisia talvia. Hiihto edellyttää, että kaupunki pystyy reagoimaan mahdollisimman nopeasti latu tilanteeseen, kun lumitilanne sallii.

Koska latuja ei päästä tekemään puistoihin, urheilukentille, ranta-alueille jne. isoilla latukoneilla, tarvitaan kevyempää kalustoa latujen tekemiseen (= moottorikelkka). Helsingissä riittää innokkuutta ja halua opetella ja harrastaa hiihtoa. Tämä kuitenkin edellyttää, että laduille ei lähdetä bussilla ja metrolla vaan ladut löytyvät lähiympäristöstä.

Latuja tarvittaisiin esim. päiväkotien ja koulujen välittömään läheisyyteen kuten Villa Lill Kallvikin niitty, Villa Ullaksen puisto, Aurinkolahden ranta-alue, Kartanon urheilupuiston alue sekä puistojen pienet nurmikkoalueet.

Ehdotuksen tekijät: Niina Juppi-Lehtelä. Lopullinen budjettiarvio: 230 000 €.

Puistopolun peruskoulun piha-alueen kunnostus

Puistopolun peruskoulu toimii Pohjavedenkadulla. Uuden kunnostetun piha-alueen ensisijaisen kohderyhmä ovat lapset ja nuoret – pihan tulee olla turvallinen, toiminnallinen ja terveyttä edistävä. Piha on osa koulun oppimisympäristöä ja siten se myös helpottaa koulun tilanahtautta. Piha on myös liittymä ympäröivään yhteiskuntaan ja alueeseen – koulun ulko-olohuone lisää dialogia koulun väen ja alueen asukkaiden välillä. Vuosaarelaisten nuorten ja myös muiden asukkaiden harrastemahdollisuudet ovat rajallisia. Koulun kunnostettava piha-alue on päivisin oppilaiden käytössä. Myös läheisen Nuorisokeskuksen käyttäjät voivat hyödyntää piha-aluetta monipuolisesti. Iltaisin sekä viikonloppuisin piha-alue on nuorten sekä iäkkäämpien vuosaarelaisten käytössä.

Piha on tarkoitus suunnitella osallistuvasti koulun oppilaiden ja henkilökunnan kanssa. Suunnitteluun on tarkoitus ottaa mukaan myös alueen eri toimijoita (esim. Vuosaari-Seura ja Vuosaari-toimikunta).

Kunnostettava piha-alue sijaitsee Mustakivenpuiston ja Vuosaaren metroaseman lähellä Vuosaaren ytimessä – sinne on helppo tulla. Pihaan käytetyt eurot eivät ole kulu vaan investointi tulevaisuuteen.

Ehdotuksen tekijät: Pertti Tossavainen. Lopullinen budjettiarvio: 600 000 €.

Lisää roska-astioita Kontulaan ja muualle Itä-Helsinkiin sekä astioiden tiiviimpää tyhjennystä

Lisää roska-astioita Itä-Helsinkiin, ja joku tyhjentämään niitä. Toivotaan lisää roska-astioita Kontulan kävelyteiden varrelle sekä mm. Kostin kalliolle, bussipysäkeille esim. 98:n reitiltä ja vilkkaasti liikennöidylle linjalle nro 500. Tarpeeksi paljon ja nopeasti roska-astioita käyttöön uudisrakentamisen yhteydessä, esim. Rastilankallio, Puotilan Leikkiniitty, Iso-Antin uusi lisärakennus. Lisää roskiksia kävelyteiden varteen, esim. Kukkaniityntie–Kontula välille. Lisää roskiksia aktiivisesti käytettyjen alueiden lähettyville, esim. Puotilan metrokadulle, missä on koulu, urheilukenttä, metron sisäänkäynti ja – liityntäpysäköinti eikä ensimmäistäkään roskista ennen Rantakartanonkatua. Roskikset Vuosaaren sillan päihin.

Ehdotuksen tekijät: Antti Kaajakari. Lopullinen budjettiarvio: 40 000 €.

Vartiokylänlahden ruoppaus ja Broändan puro

Ehdotan Broändan puron aloitettua kunnostamista jatkettavan lahden pohjukan ruoppaamisella ja kaislikon niittämisellä. Näin parannetaan veden virtausta, vähennetään jatkuvan liejuuntumisen mataloittava vaikutus ja saadaaan palautettua soistumisen sijaan merinäkymät. Ruoppaamisen yhteydessä voitaisiin korjata Vartiokylän puoleisen rannan tulvaongelma, joka estää osan vuodesta kävelyreitin käytön.

Ehdotuksen tekijät: Maria Hakala. Lopullinen budjettiarvio: 100 000 €.

Kehitetään Ison Kallahden rannan, saunan ja laiturin yhteistoimintaa

Kehitetään Kallahden uimarantaa hyödyntäen olemassa olevia palveluja, kuten Sannan saunaa. Lisätään nettivarausjärjestelmä ja parannetaan kulkureittien, liikunta-alueen sekä rannan valaistusta.

Ehdotuksen tekijät: Mattias Lindroth, Tatiana Pajarinen. Lopullinen budjettiarvio: 150 000 €.