Kirjailija Markus Ahonen haluaa selvittää, miksi paha aloittaa kiertämisensä

Vuosaari on Markus Ahoselle tuttu paikka jo 1990-luvulta, sillä hänen siskonsa on asunut ensi kerran täällä tuolloin. Kuva: Antti Honkanen

Vuosaari on Markus Ahoselle tuttu paikka jo 1990-luvulta, sillä hänen siskonsa on asunut ensi kerran täällä tuolloin. Kuva: Antti Honkanen

Irlannissa poikansa kanssa asuvan kirjailija Markus Ahosen Anna pahan kiertää -dekkari on jo kuudes Isaksson-sarjan teos. Kuten aiemmissa rikosromaaneissaan, myös tällä kertaa Ahonen pureutuu kaunokirjallisella otteellaan rikollisuuden syihin, jotka levittävät pahaa ympärilleen. Helsingissä riehuu kolmikko, joka pahoinpitelee muitta mutkitta ohikulkijoita. Perheineen Vuosaaren Lokitielle muuttaneen Markku Isakssonin rikollisjahtiin tulee henkilökohtainen sävy, kun hänen poikansa joutuu tuon joukkion hakkaamaksi. Samalla Isaksson yrittää selvittää kollegansa murhayritystä ja huomaa, että asiat liittyvät myös aiempaan Meduusa-rikostapaukseen.

– Ajattelin, että nyt olisi hyvä hetki aukaista Meduusa-romaanin selvittämättä jääneitä asioita. Tarina etenee monessa tasossa, mutta kirjan keskeinen teema on pahoinvointi ja ihmisten syrjäytyminen sekä niihin johtaneet alkusyyt, Suomessa kirjaansa promoamassa oleva Ahonen sanoo.

Yhdestä Anna pahan kiertää juonilinjoista voi vetää yhtymäkohtia esimerkiksi joulukuussa 2020 tehtyyn Koskelan teinisurmaan. Tuo tapaus ei kuitenkaan ole toiminut teoksen inspiraationa.

– Kirjan käsikirjoitus oli jo tehty vuosi ennen Koskelan tapahtumia, eli yhtenevyydet ovat puhdasta sattumaa. Paljon kirjassa on viitteitä omaan nuoruuteeni 1980-luvun Martinlaaksossa, jossa väkivallan uhka oli aika vahvasti läsnä. Lisäksi esimerkiksi Myyrmannin pommi-iskuun on teoksessa viitteitä, Ahonen paljastaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

– Sairastimme pojan kanssa hyvin todennäköisesti koronan keväällä 2020. Vielä viime vuoden syksyllä oli väsymystä ja ruokahaluttomuutta taudin vuoksi, mutta olen saanut kirjojen käsikirjoituksia ja muita kirjallisia projekteja vietyä korona-aikaan hyvin eteenpäin, kirjailija Markus Ahonen kertoo. Kuva: Antti Honkanen

– Sairastimme pojan kanssa hyvin todennäköisesti koronan keväällä 2020. Vielä viime vuoden syksyllä oli väsymystä ja ruokahaluttomuutta taudin vuoksi, mutta olen saanut kirjojen käsikirjoituksia ja muita kirjallisia projekteja vietyä korona-aikaan hyvin eteenpäin, kirjailija Markus Ahonen kertoo. Kuva: Antti Honkanen

Markus Ahonen sanoo, ettei häntä kiinnosta kovinkaan paljoa rikosteknisen tutkinnan tai väkivallan kuvailu, vaan juurikin vaikkapa se, mikä aiheuttaa Suomessa väkivaltaa. Hän haluaa pureutua kirjojensa hahmojen mielten syvyyksiin ja selittää heidän henkilöhistoriansa kautta tehtyjä tai vielä suunnitelmien asteella olevia tekoja.

– Uskon, että todella harva on syntyjään paha ihminen. Jos ihmiset kohtelisivat toisiansa paremmin, kiertäisi pahakin vähemmän. Jos ajatellaan vaikkapa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, voi heidän elämänsä muuttua radikaalisti pienistäkin sanoista tai teoista. Vain yksi kannustava aikuinen, joka sanoo oikeat sanat oikeassa paikassa, saattaa saada nuoren kiinnostumaan harrastuksesta, joka pitää erossa pahanteosta, toimittaja-kirjailija Ahonen pohtii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Markus Ahonen: Anna pahan kiertää Kustantaja: WSOY. Sivumäärä: 406.

Markus Ahonen:
Anna pahan kiertää
Kustantaja: WSOY.
Sivumäärä: 406.

Ja totta vie, Ahosen uusimmassa kirjassa pureudutaan tasapuolisesti niin poliisien kuin rikollistenkin mielenmaisemaan. Myös ihmissuhteille annetaan aikaa: etenkin Markku Isakssonin ja Antti-pojan sekä Maaret-ex-naisystävän välisten suhteiden kuvailu on antoisaa. Kuinka paljon ihminen lopulta tietää lapsensa tai kumppaninsa elämästä?

Jouhevasti etenevässä ja otteessaan tiukasti pitävässä kirjassa ei liiemmin liikuta tällä kertaa Vuosaaressa, mutta Markus Ahonen lupaa, että sarjan seuraavassa osassa Vuosaari näyttelee taas merkittävää osaa.

– Seitsemännen Isaksson-dekkarin ensimmäinen versio on jo palautettu kustantamoon ja siinä on vielä enemmän tasoja sekä kaunokirjallista otetta. Odotan jo innolla sen julkaisua, sanoo Ahonen, jolla on aina kirjakaupalla tekstiä pöytälaatikossaan.

Teksti: Antti Honkanen