Jäljet lumessa

Vuosaaren luonto -palstalla tutustutaan Vuosaaren luontoon.

Metsäjäniksen tai rusakon matka on päättynyt onnettomasti ilmasta tulleen vaaran vuoksi. Rusakko, entiseltä nimeltään arojänis, on tosin Vuosaaressa paljon yleisempi ja sen jäljet uppoavat syvemmälle lumeen.

Metsäjäniksen tai rusakon matka on päättynyt onnettomasti ilmasta tulleen vaaran vuoksi. Rusakko, entiseltä nimeltään arojänis, on tosin Vuosaaressa paljon yleisempi ja sen jäljet uppoavat syvemmälle lumeen.

Jäljet lumessa voivat kertoa paljon, jos osaa tulkita niitä oikein. Usein ne kertovat traagisen tarinan saaliin ja saalistajan kamppailusta. Luonnossahan kaikilla on saalistajansa, siitä syntyy kauhun tasapaino, joka on terveitten populaatioiden edellytys.

Siksi esimerkiksi susiviha on luonnotonta. Suomessa ei ole yli sataan vuoteen todettu ainoatakaan kuolemaan johtanutta suden aiheuttamaa vahinkoa. Koirien aiheuttamia on useitakin ja jopa kissojen.

Rusakko on valtava saalis mille tahansa linnulle, vaikka olenkin ihaillut ikkunastani kanahaukan sinisorsaruokailua. Luonto kertoo paljon, kunhan vain oppisimme tulkitsemaan sitä oikein. 

Talvella maisema voi vaikuttaa ”kuolleelta”, mutta lumen alla talvehtivat hyönteisten munat, toukat ja kotelot jatkaen keväällä ilmojen lämmettyä vilkkaasti kehitystään.Glukoosi auttaa esimerkiksi hyönteisiä selviytymään kovistakin pakkasista. Samoin kuin Kangaslammen ruutanoillakin glukoosi estää kalojen jäätymisen. 

Voimme nähdä myös pienempien eläinten, oravien, myyrien, kettujen ja supien askeltamisen jälkiä. Myös pöllöjen ja haukkojen saalistamisen jälkiä siiveniskuineen ja lintulautalintujen askeljälkien ja siiveniskujen lumijälkiä. Karhut sentään viettävät talvensa talvipesässään.           

Markku Piipponen