Helen suunnittelee vetytankkausasemaa Vuosaareen

Helen suunnittelee tuuli- ja aurinkosähköllä tuotetun vihreän vedyn tankkausasemaa Vuosaareen. Se palvelisi raskasta liikennettä vedyntuotannon ja -jakelun alettua vuonna 2024. Vetyä voidaan myös toimittaa konteissa teollisuuden tarpeisiin.

Pääkaupunkiseudun ensimmäisen  vedyn tankkausaseman suunnittelijaksi tulee Sweco, joka laatii perussuunnittelun Vuosaareen kaavaillulle 3H2 – Helsinki Hydrogen Hubille. Kyseessä on vedyntuotantoon tähtäävä pilottiprojekti. Toteutuessaan hanke vähentää hiilidioksidipäästöjä liikenteessä ja kaukolämmön tuotannossa jopa 70 000 tonnia laitoksen 20 vuoden elinkaaren aikana.

3H2 – Helsinki Hydrogen Hub on hankkeena ensimmäinen laatuaan, ja siinä yhdistyy päästöttömyys sekä vedyn neljä käyttömahdollisuutta: sähkö, liikenne, lämmitys ja energiavarasto. Laitoksen ainutlaatuinen ominaisuus on pystyä muuntamaan vety takaisin sähköksi polttokennon avulla (Power-to-H2-to-Power) ja syöttää sähkö verkkoon silloin, kun siitä on niukkuutta.

Kaikki tuotantoprosessin myötä syntyvät hukkalämmöt otetaan talteen ja hyödynnetään lämpöpumpun avulla kaukolämpöverkossa, mikä nostaa laitoksen kokonaishyötysuhteen lähes 90 prosenttiin. Hankkeeseen on haettu työ- ja elinkeinoministeriön uuden energiateknologian ja suurten demonstraatiohankkeiden investointitukea, ja sen toteutuminen edellyttää positiivista tuki- ja investointipäätöstä.

Vetyä tuotetaan suoraan vedestä

Vihreää eli päästötöntä vetyä tuotetaan suoraan vedestä sähkön avulla elektrolyysiprosessissa. Vedestä valmistettua vetyä voidaan hyödyntää liikennepolttoaineena, lämpönä, sähkönä tai käyttää energiavarastoinnissa tasapainottamaan sääolojen synnyttämää luonnollista sähköntuotannon vaihtelua ja kysyntäpiikkejä.