Vuosaari-uinnit rikkoi halliennätyksen: kisassa 250 kilpauimaria urakoi noin 750 starttia.
– Kisat olivat ilman muuta suurimmat Vuosaaren hallissa järjestetyt kisat kautta aikojen, myhäili Orca Helsinki ry:n puheenjohtaja Esa Lehtoila tyytyväisenä.
Vappuviikonloppuna järjestettyjen Vuosaari-uintien menestys oli tervetullut sekä urheilullisesti että seuran taloudelle.
Vuosaaren uimahallissa lauantaina 29. huhtikuuta järjestetty kisa kokosi kilpauimareita kahdestatoista seurasta. Espoolainen Cetus toi kisaan kaikki Rollo-ikäiset uimarinsa. Rollo-uinnit on kesän kansallinen arvokisa 11–13-vuotiaille pojille ja 10–12-vuotiaille tytöille.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
Vuosaari-uintien kaltaisia lyhyenradan kisoja (25 m) on kevätkaudella harvakseltaan tarjolla. Vaikka kesän arvokisat uidaan pitkällä (50 m) radalla, aikarajojen tavoitteluun tarvitaan vaihtoehtoja. Espoolaiset tulivat Itä-Helsinkiin alittamaan kisarajoja – siinä onnistuen.
– Havahduimme keväällä, että tarvitsemme lisää kisoja. Etsimme sopivaa kisaa, joka ei ole liian kaukana kotoa – myös lyhyt rata houkutti. Kisassa on hyvä tunnelma, on tehty paljon ennätyksiä, ja viesteihin toimme kaksikymmentä joukkuetta, Cetuksen Rollo-ikäisten valmentaja Anni Savolainen kiitteli.
Orca Helsingin nuorisotyö nosteessa
Orcan valmennuspäällikkö Tuomas Suomalaisen neljän työvuoden aikana Vuosaaren uimahallia kotihallinaan pitävä seura on ottanut ison harppauksen eteenpäin kilpauinnissa.
Ajanjaksolla uimarimäärä on kolminkertaistunut, nyt lisenssiuimareita seurassa ui reilut sata. Etenkin nuorimpien kilpauimareiden määrä on kasvanut voimakkaasti. Se on tervehdyttänyt toimintaa, seura kasvattaa nyt omat kilpauimarinsa.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
– Laadukas valmennus on menestyksen ydin. Seuralla on koulutetut ammattivalmentajat kilpauintiryhmissä, ja valmennusjärjestelmää on kehitetty niin, että kilpauimariksi haluaville on tarjota polku lapsesta aikuiseksi saakka, Suomalainen sanoi.
Kilpauintiryhmät toimivat, ja nyt seura keskittyy kehittämään lasten valmennusta ennen kilpauintiryhmään siirtymistä. Seuran kilpauimarin polku alkaa kursseilta, jatkuu kilpauintieskarissa ja -koulussa. Sitten on kilparyhmiin siirtymisen aika.
– Uimarin polun alussa on tärkeä keskittyä kehittämään lapsen perustaitoja vedessä. Kun ne ovat kunnossa, on varsinaisen valmennuksen aika, Suomalainen totesi.
Teksti: Paula Ritanen-Närhi
Kuvat: Timo Pyykkö