Vuosaaren oma tanssitaiteilija Alpo Aaltokoski esiintyy Vuotalossa

Ali & Alpo -teos yhdistää arabialaisen perinnemusiikin ja suomalaisen nykytanssin. Kuva: Tanja Ahola

Koreografi Alpo Aaltokoski on tanssiryhmänsä kanssa lähiökiertueella. Aaltokosken koreografioita on nähty vuoden aikana Helsingin kulttuurikeskuksissa ja nyt 19. ja 20.5. Vuotalossa (Mosaiikkitori 2). Nämä kansainvälisen Ali & Alpo -tanssiteoksen esitykset ovat tiettävästi vuoden viimeiset.

Ali & Alpo -teoksessa kohtaavat arabialainen perinnemusiikki ja suomalainen nykytanssi. Teos on Vuosaaren Aurinkolahdessa asuvan tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken sooloesitys. Tai oikeastaan Ali & Alpo on nimensä mukaisesti duetto. Toista esiintyjää ei vain alusta pitäen olla nähty näyttämöllä työparinsa rinnalla muutoin kuin videolta. Teoksen syntytarina kertoo, miksi.

Ali & Alpo on irakilaisen ud-luuttutaituri Ali Alawadin sekä koreografi, tanssitaiteilija Alpo Aaltokosken yhteisteos. Musiikin ja tanssin vuoropuhelun oli alun perin tarkoitus puhjeta näyttämöllä eläväksi dialogiksi arabialaisen ja länsimaisen kokemusmaailman risteyskohdassa. Toisin kuitenkin kävi.

Ali Alawadin ja Alpo Aaltokosken yhteistyö sai alkunsa keväällä 2016, kun Alawad esiintyi Aaltokosken 30-vuotistaiteilijajuhlassa Aleksanterin teatterissa. Edellisenä syksynä Alawad oli saapunut Irakista Suomeen turvapaikanhakijana. Kertomansa mukaan Alawad oli kotimaassaan ollut pakotettu pitämään ammattinsa salassa, sillä tietyt ääritahot Irakissa pitävät muusikon ammatissa toimimista islamin vastaisena käytöksenä.

Alawad halusi asettua Suomeen, mutta sai kielteiset turvapaikkapäätökset. Välttääkseen vaarallisen pakkopalautuksen Irakiin, muusikolle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin lähteä maasta oma-aloitteisesti.

– Oli järkyttävä kokemus, kun Ali joutui pakenemaan Suomesta. Tapaus vaikutti ratkaisevasti siihen, minkälainen Ali & Alpo -esityksestä lopulta tuli, Aaltokoski kertoo.

Alawad pakeni Suomesta kevättalvella 2017, vain kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa. Muusikon toiveen mukaisesti Ali & Alpo -teos tehtiin viime hetkellä valmiiksi siten, että Alawad on esityksissä mukana videoprojisoinnin kautta.

– Ilmaisen teoksessa ehkä yleisemminkin suomalaisia pakolaiskriisin aikana liikuttaneita tunteita: Kokemusta siitä, että vaikka mitä teet, niin et voi tehdä juuri mitään. Menet vain seinää päin, juokset tyhjää, Aaltokoski sanoo.

Ali & Alpo -teosta on esitetty jo yli 50 kertaa, aiemmin ympäri Suomen sekä Unkarissa, Skotlannissa, Venäjällä, Saksassa ja Meksikossa, mistä Alpo Aaltokoski Company palasi esiintymiskiertueelta huhtikuun lopulla.

19. ja 20.5. Vuotalossa esittävän Ali & Alpo -teoksen tuotannosta vastaavat Alpo Aaltokoski Company ja Kulttuurikeskus Caisa. Kesto: n. 40 min., ei väliaikaa. Suositusikä: yli 10-vuotiaille. Liput alk. 15 €, lippu.fi

Teksti: Helmi Saksala