The Mystery Wiresin tribuuttikonsertti Cliff Richardille ja The Shadowsille

Kun Cliff Richard ja The Shadows esiintyivät toukokuussa 1964 Linnanmäellä, Suomi ei enää ollut mikään pussinpohja popmusiikin suhteen. Radion ja äänilevyjen kautta Cliffin ja The Shadows -yhtyeen musiikki oli tullut tutuksi ja suuret ikäluokat olivat ottaneet sen innostuneena omakseen.

Vuotta aikaisemmin, keväällä 1963, Suomessa vallitsi varsinainen rautalankabuumi, kun yhtyeet The Strangers, The Sounds, The Scaffolds ja The Esquires ottivat oppinsa The Shadows -yhtyeeltä ja tekivät musiikkia, joka sai monet teinipojat unelmoimaan Fenderin Stratocasterista. Rautalangan menestys sai jazz-sukupolven muusikot ihmettelemään, mihin maailma oli menossa!

Vuosi 1964 oli kuitenkin Cliffin ja The Sahdows -yhtyeen uran kannalta eräänlainen käännekohta. Tämän kokoonpanon ylivoimainen asema Britannian ja osittain myös Euroopan musiikkimarkkinoilla oli ensimmäistä kertaa uhattuna, ja syyllinen oli tietysti The Beatles -yhtye. Vaikka Liverpoolin moppitukat nousivatkin Cliffin ohi ja yli, se ei suinkaan himmennä hänen upean uransa merkitystä. Hän oli Euroopan Elvis ja yksi ensimmäisistä suurista rocktähdistä Atlantin tällä rannalla.

The Shadows -yhtyeen merkitystä edellä mainitun rautalankabuumin syntymiseen ei voi aliarvioida. Hank Marvin ja kumppanit näyttivät suunnan ja varmaankin kymmenet tuhannet teinipojat Euroopassa löysivät rautalangasta itselleen harrastuksen ja lahjakkaimmat jopa ammatin.

Vaikka maailma olikin polvillaan The Beatles -yhtyeen edessä, Cliff jatkoi uraansa tekemällä tyylikästä popmusiikkia ja myös The Shadows täytti jäähallit ja areenat vuosikymmeniä eteenpäin.

Vuotalon Vuosalissa torstaina 5.10. kello 18 alkaen järjestettävä, jo perinteeksi muodostunut  The Mystery Wires -yhtyeen Cliff Richardille ja The Shadows -yhtyeelle omistettu tribuuttikonsertti koostuu kokoonpanon uran tärkeistä ja tunnetuista kappaleista. Itse illan tähti, The Mystery Wires, koostuu suomalaisen popmusiikin konkareista, muusikoista, joista osa hurahti 1960-luvulla Hank Marvinin rautalankaan. He aloittivat uransa samoihin aikoihin Mick Jaggerin kanssa ja ovat myös yhtä kovassa vedossa kuin The Rolling Stones tänään. Liput konserttiin täältä.

Teksti: Markku ”Mape” Veijalainen