Itäisten saarien rantautumispaikkojen kilpailu on ratkennut

Yksi kilpailun suunnittelukohteista oli Meri-Rastilan eteläpuolella Kallahdenselällä sijaitseva Malkasaari.                                           Kuva: 110th Street Productions / Helsingin kaupunki

Yksi kilpailun suunnittelukohteista oli Meri-Rastilan eteläpuolella Kallahdenselällä sijaitseva Malkasaari. Kuva: 110th Street Productions / Helsingin kaupunki

Keväällä 2023 käynnistyneessä nuorten suunnittelijoiden Europan 17 -arkkitehtuurikilpailussa haettiin saarten rantautumispaikkojen konseptia. Voittajaksi valittu saksalaisarkkitehtien Halailla luontoa -ehdotus erottuu ilmeeltään perinteisestä saaristoarkkitehtuurista.

Europan 17 -arkkitehtuurikilpailussa oli mukana yhteensä yli 50 kohdetta eri puolilta Eurooppaa ja Suomen kilpailukohteet sijaitsevat Helsingissä ja Vaasassa. Helsingin kilpailukohteeseen kuului viisi saarta – Kotiluoto, Malkasaari, Pikku Niinisaari, Vartiosaari ja Villinki. Suomen kohteisiin tehdyt ehdotukset arvosteltiin kansallisen tuomariston toimesta.

Tuomaristo valitsi Helsingin kilpailun voittajaksi saksalaisen Opposite Office -toimiston ehdotuksen Halailla luontoa, jonka tekivät arkkitehdit Benedikt Hartl ja Maximilian Löschke. Voittajaehdotuksen perusteltiin erottuvan perinteisestä saaristoarkkitehtuurista ja kunnioittavan luontoa. Sen rakenteet ovat ilmeeltään minimalistisia ja omaleimaisia sekä tarjoavat tasapainoiset puitteet saaristossa liikkuvien ihmisten ja ympäristön yhteiselolle.

– Kilpailutöissä oli monia ajatuksia herättäviä, uniikkeja ideoita ja inspiroivia lähestymistapoja siihen, millaista retkeily saarissa voisi olla. Parhaimmissa kilpailuehdotuksissa oli ymmärretty ja kunnioitettu Helsingin saariston luonnetta sekä saatu paljon aikaan verrattain pienillä mutta tarkasti suunnitelluilla muutoksilla, kertoo Helsingin kaupunkiympäristön toimialan maisema-arkkitehti Sofia Kangas.

Suomalais-hollantilaisen työryhmän ehdotus Haven ylsi kilpailussa toiselle sijalle. Tuomaristo piti arkkitehti Saara Kanteleen ja taiteilija Paul Botin ehdotuksen vahvuutena kokonaisvaltaista konseptia, jossa on analysoitu huolellisesti saarten luontoa ja erilaisia käyttäjäryhmiä.

Haussa oli herkkää luontoa huomioiva konsepti

Joka toinen vuosi järjestettävä Europan -arkkitehtuurikilpailu on suunnattu alle 40-vuotiaille arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun ammattilaisille ympäri Eurooppaa. Tämän vuoden Europan 17 -kilpailussa haettiin ratkaisuja, joilla voidaan tukea rakennetun ympäristön uudistamista ja käyttöä kestävästi ja resurssiviisaasti.

Helsingissä kilpailutehtävänä oli kehittää saarille tunnistettavaa, tasapainoista ja kestävää rantautumispaikan konseptia, jossa on otettu huomioon saarten kulttuurihistoriallisia arvoja ja monimuotoista luontoa.

– Kilpailutöissä oli löydetty ratkaisuja saariston palvelujen ja saavutettavuuden parantamiseen viemättä kuitenkaan huomiota saarten vetovoimatekijöiltä – ainutlaatuiselta luonnolta ja historialta. Odotan innolla, että pääsemme kehittämään näitä ideoita eteenpäin yhdessä voittajien kanssa, Sofia Kangas kiittelee kilpailuehdotuksia.

Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin Kaupunkiympäristötalolla 4.12.2023 ja palkitut työt ovat esillä talon aulassa vuoden 2024 alussa.

Rantautumispaikan konseptia voidaan soveltaa kaikkiin viiteen Helsingin kilpailukohteeseen. Helsingin kaupungin tavoitteena on jatkaa idean kehittämistä kohti toteutusta yhdessä kilpailun voittajien kanssa ja pilotoida voittajaehdotusta yhdessä tai useammassa saaressa.