Uusi futiskerho tarjoaa maksutonta harrastusta alakouluikäisille

Kuvassa FC Viikinkien Joel Oris ja FC Viikinkien puheenjohtaja Samuel Paananen.

Kuvassa FC Viikinkien Joel Oris ja FC Viikinkien puheenjohtaja Samuel Paananen.

Vuosaaressa aloittaa uusi matalan kynnyksen futiskerho alakouluikäisille, jonka toteuttavat yhteistyössä FC Viikingit ja Vuosaaren seurakunta. Tavoitteena on tarjota maksuton ja helppo tapa harrastaa jalkapalloa koulun jälkeen. Kerhossa on alkulämmittelyä, tekniikan harjoittelua ja pelitaitojen kehittämistä. Futiskerhoa ohjaavat nuoret, joiden ohjaajana toimii FC Viikingeissä valmentava ja oppisopimuksella liikunnanohjaajaksi opiskeleva Joel Oris.

Harrastamista ilman kustannuksia

FC Viikinkien puheenjohtaja ja seurakunnan pappi Samuel Paananen kertoo, että kerhon päätavoitteena on tarjota kaikille lapsille mahdollisuus harrastaa jalkapalloa ilman taloudellisia esteitä.

– Haluamme, että lapset voivat nauttia liikunnasta ja jalkapallosta riippumatta perheen taloudellisesta tilanteesta. Monille lapsille harrastamisen kustannukset ovat muodostuneet esteeksi, ja tämä on huolestuttavaa. Meidän futiskerhomme pyrkii murtamaan tämän esteen, Paananen toteaa.

Hän korostaa, että kerho on avoin kaikille sukupuoleen tai taitotasoon katsomatta.

– Jokainen on tervetullut mukaan, eikä aiempaa pelikokemusta tarvita. Tärkeintä on ilo ja liikunnan riemu, hän jatkaa.

Alussa pärjää hyvin myös tavallisilla liikuntavarusteilla.

Yhteistyön voima

Samuel Paananen korostaa yhteistyön merkitystä seuran ja seurakunnan välillä.

– Tämä projekti on hyvä esimerkki siitä, kuinka voimme yhdistää voimamme eri tahojen kanssa ja luoda lapsille turvallisia ja kehittäviä ympäristöjä. Seurakunta ei ole mukana pelkästään hengellisenä toimijana, vaan me olemme sitoutuneita edistämään lasten ja nuorten hyvinvointia kaikilla elämän osa-alueilla, myös liikunnan kautta.

Paananen kertoo myös, että hanke tukee seurakunnan Liikkuva seurakunta -strategiaa, jonka tavoitteena on lisätä liikunnallisuutta.

– Liikkuminen on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja haluamme tuoda sen luonnolliseksi osaksi seurakunnan toimintaa.

Tulevaisuuden näkymät

Kerho toimii myös pilottihankkeena laajemmalle toiminnalle, jota voitaisiin toteuttaa muissa seurakunnissa yhteistyössä paikallisten urheiluseurojen kanssa. Paananen näkee tässä paljon potentiaalia:

– Toiminnan vakiintuessa voimme hakea tukea esimerkiksi harrastamisen Suomen mallista, jonka tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

FC Viikingit ja Vuosaaren seurakunta toivovatkin, että futiskerhosta tulee pitkäaikainen osa alueen lasten ja nuorten arkea.

– Haluamme rakentaa pysyvän ja merkittävän kohtaamispaikan, jossa lapsilla on mahdollisuus liikkua, oppia ja kasvaa yhteisössä, joka tukee heidän hyvinvointiaan, Paananen päättää.

Futiskerho Heteniityn tekonurmikentällä tiistaisin ja torstaisin, säiden viiletessä siirrytään sisätiloihin. Ilmoittaudu mukaan verkossa helsinginseurakunnat.fi/vuosaari Voit myös tulla mukaan avoimeen aloituskertaan tiistaina 1.10. klo 15.15 Heteniityn tekonurmelle.

Teksti ja kuva: Jonna Peitso