
Näyttelijä Vilma Sippola.
Vilma Sippolalle, 25 esiintyminen Helsinki 98 -teatterin ensi-iltanäytelmässä Tšernobylin rukous – Tulevaisuuden aikakirjat on monen muun asian ohella paluu Vuosaareen. Ison osan lapsuudesta ja nuoruudestaan Vuosaaressa asunut Sippola sanookin, että vuosaarelaiset ovat löytäneet purkutuomion saaneessa koulussa, nykyisessä Vuosaaren Tilajakamossa toimivan teatterin hyvin.
Moni saattaa muistaa viime vuonna teatteritaiteen maisteriksi valmistuneen Sippolan esimerkiksi Jälkeemme vedenpaisumus -elokuvasta tai ”MS Romantic” -televisiosarjasta. Helsinki 98 muistuttaa hänen mukaansa työskentelytavoiltaan ja ilmapiiriltään berliiniläisiä teattereita, joihin Sippola tutustui opiskelijavaihdossa: taiteen tasosta ei tingitä yleisöpaineen vuoksi.
– Vapaan kentän ammattiteattereita, joissa on näin vahva tekemisen meininki ja ilo, ei ole Suomessa monta. Tämä on supererityistä, sillä teatterit ovat nykyään leikkausten tähden markkinavoimien asettaman lipunmyyntipakon alaisuudessa.
Tšernobylin rukous perustuu nobelisti Svetlana Aleksejevitšin haastattelupohjaiseen kirjaan kuten Helsinki 98:n aiemmat, kiitetyt Neuvostoihmisen loppu- sekä Sinkkipojat-näytelmät. Sippola ei itse ollut syntynyt vielä maailman tuhoisimman ydinvoimaonnettomuuden aikaan 1986.
– Ennen näytelmän tekoon ryhtymistä tietoni siitä perustuivat populaarikulttuuriin, kuten Simpsoneihin. En edes tiennyt, mitä radioaktiivinen säteily on – vain, että Neuvostoliitossa tapahtui katastrofi, jonka seurauksena ihmiset eivät asu enää tuolla alueella, joka on nykyään luonnon valtaama. Nyt sen sijaan näen unia siitä, että sormeni putoavat pois!
Mitä toivot, että katsojalle jää käteen – miten ihminen voisi muuttua esityksen nähtyään?
– Tässä esityksessä tapahtuu tunnistusta tähän aikaan, ihminen alkaa katsoa tätä maailmaa silmin, jotka miettivät: mihin rakastamaani asiaan kiinnittyisin katastrofin sattuessa. Tunne maailmanlopusta ei ole niin ufo tai kaukainen.
Helsinki 98 -teatterin näytelmä Tšernobylin rukous – Tulevaisuuden aikakirjat saa ensi-iltansa 21.2. Vuosaaren Tilajakamossa (Vuosaarentie 7).
Teksti: Markus Leikola