Maija Kaunismaa aloitti yhteistyön maineikkaan sanoittaja-tuottaja Chrisse Johanssonin kanssa

Maija Kaunismaa ja Chrisse Johanssonin Musta aamu -single löytyy suoratoistopalveluista.

Maija Kaunismaa ja Chrisse Johanssonin Musta aamu -single löytyy suoratoistopalveluista. Kuva: Laura Malmivaara

Vuosaarelainen laulaja-säveltäjä ja tuottaja Maija Kaunismaa, 50, julkaisi Musta aamu -singlen 4.10. Blues-kappaleen sanat on kirjoittanut legendaarinen suomalainen sanoittaja, tuottaja Chrisse Johansson, 76, jonka käsialaa ovat muun muassa suomalaiset Vasten auringon siltaa-, Paloma Blanca- ja R-A-K-A-S-hitit. Johanssonin sanoituksia ovat esittäneet useat huippuartistit, kuten Lea Laven, Kisu, Anita Hirvonen, Marion ja Tapani Kansa, joiden musiikkia Johansson on myös tuottanut.

Kaunismaa ja Johansson tapasivat työasioiden merkeissä syksyllä 2023 Espanjassa, kun Kaunismaa ilmoitti Georg Malmstén-säätiön varapuheenjohtajan ominaisuudessa Johanssonille hänelle myönnettävästä Kullervo Linna -elämäntyöpalkinnosta.

– Chrisse asui vielä tuolloin Espanjassa, joten sovimme tapaamisen Fuengirolaan ja tein hänestä myös pienen haastattelun lehdistötiedotetta varten. Jatkoimme juttelua ja huomasimme, että meillä on hyvin samansuuntaiset ajatukset musiikin tekemisen suhteen. Lopulta päätimme yrittää yhteistyötä. Kaikki tapahtui kyllä todella orgaanisesti, Maija Kaunismaa muistelee yhteistyön alkamista.

Verraton mestari-kisälli-työtapa

Johansson lähetti Kaunismaalle valmiin tekstin sähköpostitse. Kaunismaa piti tekstin ideaa ja muotoa täydellisenä ja sävelsi sen siltä istumalta.

– Musta aamu -kappaleen teemoina ovat luonnon monimuotoisuuden kaventuminen, ilmastonmuutos ja ympäristön saastuminen. Toiminta tämän muutoksen hillitsemiseksi on erityisen tärkeää, mutta siihen on toisinaan vaikea suhtautua, koska päällimmäisenä tunteena ovat vain suru ja epätoivo. Chrissen sanoitus korostaakin toivoa ja riemua, jotka liittyvät maailman paremmaksi tekemiseen, Kaunismaa miettii.

Kaunismaa on säveltänyt runsaasti myös teatterimusiikkia viimeisen kahden vuosikymmenen aikana muun muassa Suomen Kansallisteatteriin, Helsingin, Turun ja Jyväskylän Kaupunginteattereihin sekä Q-teatteriin.

Juttu jatkuu musiikkivideon jälkeen…

– Harvoin säveltäjänä saa tekstiä, jossa rakenne ja muoto ovat valmiina ja ajateltuna niin, että sävellystyö saa vapauden ja rajat yhtä aikaa. Teema oli Chrissen, mutta seison sen takana sataprosenttisesti, Kaunismaa toteaa.

Kaunismaa on julkaissut aiemmin levyt esimerkiksi kirjailija Sofi Oksasen ja runoilija Claes Anderssonin teksteihin, joten Musta aamu on jatkumoa suomalaisten kirjoittajien kanssa tehtävään yhteistyöhön. Yhteistyötä Johanssonin kanssa hän kuvailee inspiroivaksi ja opettavaiseksi.

– On ollut upeaa kuulla tarinoita eri vuosikymmeniltä ja oppia Chrisseltä kirjoittamisesta sekä tuottamisesta. Hänhän on ollut kirjoittamisen lisäksi myös ensimmäinen suomalainen naistuottaja. Itsekin tuottajana arvostan näitä keskusteluja yli kaiken. Mestari-kisälli-työtapa on verraton taiteessa.

Vuosaaresta inspiraatiota työhön

Maija Kaunismaa,

Maija Kaunismaa. Kuva: Mikko Ijäs

Vuodesta 2019 vanhassa Vuosaaressa perheineen asunut Maija Kaunismaa pitää kotikaupunginosaansa mainiona luovuuden lähteenä taiteelleen.

– Vuosaaren luonnonläheisyys ja rauhallisuus tarjoavat täydellisen ympäristön luovuudelle ja musiikin tekemiselle. Täällä voi hengittää, kuunnella meren ääntä ja löytää inspiraatiota arjen keskellä. Vuosaari on kuin pieni keidas, jossa kiireet unohtuvat ja tilaa on sekä uusille ideoille että työskentelylle, Kaunismaa sanoo.

Tällä hetkellä Kaunismaa tekee kuitenkin musiikkia Mijaksen kylässä Espanjassa Muusikkojen liiton taiteilijaresidenssissä. Siellä hänellä on mukanaan nippu Chrisse Johansson tekstejä. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, saattaa ensi vuonna olla uuden albumin julkaisun aika.

Haastattelu: Antti Honkanen