Suuria tunteita ja sadun lumoa

Aulikki Oksanen.

Vuosaaren taiteilijatalossa asuva Aulikki Oksanen on julkaissut uuden lastenkirjan Kuu ja Bää. Kuva: Kyllikki Holopainen

Aulikki Oksanen on tuottelias kirjailija, kuvittaja ja vuosaarelainen. Hän on tehnyt paitsi tekstin myös kuvituksen kirjojensa kansiin ja sisäsivuihin, lukuisiin runokokoelmiinsa, romaaneihinsa ja äänilevyihinsä.

Oksanen on liikkunut 1960-luvulta tähän päivään sanan ja kuvan koko spektrillä.

Ystävänpäivänä 2019 julkaistiin hänen uusi kirjansa, nyt lapsille, Kuu ja Bää. Aulikki kirjoitti ja kuvitti, Siltala kustansi.

– Viisivuotiaalla lapsenlapsellani Matilla on takkuinen lammaslemmikki nimeltä Bää. Yhtenä aamuna se vain lähti mielessäni kävelemään ja syrjäytti kaikki muut kirjalliset työt. Ensin syntyi runonpätkä ja samana päivänä kuva. Lammas sai ensin hameen, mutta hakeutui pian lähemmäksi alkuperäistä esikuvaansa, jonka ainut vaatetus on sinivalkoinen rusetti, kertoo Aulikki Oksanen kirjansa syntyvaiheista.

– Kuu, lammas ja öinen metsä ovat osa lapsuusmuistojeni maisemaa. Hain klassista runokieltä ja sen kautta löysin myös kuvien ja värien vivahteet, maahisen mustat pöksyt ja ilmojen purppurat.

Hän omistaa kirjansa lapsenlapsilleen.

– He ovat olleet kirjan parhaat kummit. Heidän kanssaan aloin selvästi suosia kirjoja, joita voi pidellä yhdellä kädellä lapsi tai kaksi kainalossa ja joissa on suuria tunteita sekä onnellinen loppu.

Kuu ja Bää on viehättävä kirja, värit, kuvat ja riimit luovat rauhaisan, positiivisen tunnelman, aikuisellekin. ”Yksi pikkuinen takkuinen lammas Bää lähti keskellä yötä kävelemään, ehkä unissaan tai muuten vaan, kun ovi oli raollaan” …ja mitä sitten tapahtui? Sen saat tietää, kun luet Aulikki Oksasen lumoavan lammassadun, lastenkirjallisuuden uuden aarteen.

Kyllikki Holopainen