Vilkas keskustelutilaisuus droneista – lentävä kotiinkuljetus on ilmainen

Wingin työntekijöitä.

Wingin Marco Caflisch (vasemmalla), Jonathan Bass ja Ben Brooks vastailemassa vuosaarelaisten kysymyksiin kahvila Pokkarissa torstaina 21.3.

Vuotalon kahvila Pokkari täyttyi vuosaarelaisista torstai-iltana 21.3., kun yhdysvaltalaisyhtiö Wing piti keskustelutilaisuuden keväällä Vuosaaressa aloitettavista dronekuljetuksista. Tilaisuudessa Wingin kalifornialaisedustajat kertoivat tästä uudenlaisesta kuljetustavasta ja vastasivat yleisökysymyksiin. Jos tavallisesti suomalaiset ovat vastaavissa tilaisuuksissa hitaasti lämpeävää porukkaa eikä kysymyksiä juuri tohdita esittää, niin tällä kertaa yleisö osallistui alusta alkaen vilkkaasti keskusteluun – vieläpä englanniksi.

– Meitä oli varoiteltu, että suomalaiset eivät välttämättä kauheasti kysele mitään, vaan keskittyvät kuuntelemaan. Siksi koin iloisena yllätyksenä, kuinka moni ihminen esitti kysymyksiä, jotka olivat vieläpä oikein aiheeseen osuvia, kertoi Wingin markkinointi- ja viestintäjohtaja Jonathan Bass.

Bass kehui myös, että vuosaarelaiset ovat olleet projektista todella kiinnostuneita ja antaneet runsaasti palautetta. Bassin mukaan Wing haluaa, ettei yksikään vuosaarelainen jäisi epätietoiseksi siitä, mitä yritys aloittaa tekemään lähiössä.

– Haluamme olla osa yhteisöä, ja tehdä sinunkaupat sen kanssa. Siksi haluamme olla avoimia ja otamme mielellämme vastaan palautetta, kehitysideoita ja kysymyksiä asukkailta, Bass totesi.

Tässä muutamia poimintoja keskustelutilaisuudesta, ensin kysymys ja sitten Wingin edustajan vastaus.

Kuinka kova ääni dronesta lähtee?

– Olemme keränneet kuuden vuoden aikana paljon käyttäjäpalautetta ja niiden pohjalta dronen tuottamaa ääntä on laskettu reippaasti. Laitteen ääni on hiljaisempi kuin auton, suunnilleen ihmisen puheäänen tasolla.

Kuinka monta dronea teillä on käytössänne?

– Aluksi droneja on kymmenkunta, eikä kaikki ole samaan aikaan ilmassa. Myöhemmin kapasiteettia on tarkoitus kasvattaa.

Mitä droneillanne kuljetetaan?

– Keräämme osoitteessa wing.com/finland edelleen palautetta, mitä ihmiset haluaisivat tilata. Aluksi lähdemme ruuista ja juomista. Yhden kuljetuksen maksimipaino on 1,5 kilogrammaa, mutta kuljetuksia voidaan tehdä yhdelle asiakkaalle monta putkeen lyhyessä ajassa. Toimitettava ruoka on aluksi sellaista, että se säilyy noin vuorokauden varastomme jääkaapissa. Useista toiveista huolimatta emme voi kuljettaa alkoholia asiakkaille.

Sijaitsevatko kaikki kuljetettavat tuotteet Vuosaaren sataman liepeillä olevalla varastollanne, vai noudatteko kuljetustuotteita esimerkiksi ravintoloista?

– Aluksi lähdemme pienellä volyymilla, ja kaikki tuotteet sijaitsevat valmiiksi varastolla. Jatkossa tavoitteenamme on myös välittää tuotteita kaupoista tai ravintoloista suoraan kuluttajille.

JUTTU JATKUU KUVAN JÄLKEEN…

Drone.

Wingin käyttämät miehittämättömät kauko-ohjattavat ilma- alukset eli dronet (kuvassa) painavat noin 5 kilogrammaa. Siipiväli on 1,5 metriä ja lentokorkeus 40–120 metriä. Paketti lastataan droneen ja lasketaan kuluttajalle noin viiden metrin korkeudesta vaijerilla. Pystymoottorit mahdollistavat dronen leijumisen lastauksen ja vastaanottamisen ajan.


Kuinka paljon dronekuljetus maksaa kuluttajalle?

– Kuljetuksesta emme veloita lisämaksua, eli kotiinkuljetus on ilmaista. Velvoitamme kaikki yhteistyökumppanimme myymään tuotetta samalla hinnalla liikkeessään kuin kotiin kuljetettuna.

Kuinka turvallista drone-kuljetukset ovat?

– Turvallisuusasiat ovat meille kaikki kaikessa. Dronekuljetukset ovat huomattavasti turvallisempia kuin esimerkiksi autolla tehtävät kuljetukset. Esimerkiksi dronessa olevat sensorit vahvistavat, että toimitus voidaan tehdä luotettavasti ja turvallisesti oikealle vastaanottajalle. Drone myös tunnistaa ympäristössä olevat esineet ja asiat. Teemme paljon yhteistyötä ilmavalvontaviranomaisten kanssa, jotta kaikki sujuisi ongelmitta.

Lentääkö drone kaikissa sääolosuhteissa?

– Lennätämme dronea vain valoisaan aikaan. Emme myöskään lennätä kovassa tuulessa tai sateessa, vaikka Tampereen Teiskossa talvella tehdyissä testeissä sekin onnistui hyvin.

Yhtiönne on kuljettanut Australiassa eniten kahvia kuluttajille, minkä uskotte olevan hittituote Vuosaaressa?

– Suomessa kaikilla on kahvinkeitin kotona, ja sitä juodaan suuret määrät itse tehtynä, joten kahvi ei varmaankaan ole täällä hittituote. Tiedämme, että täällä kuljetaan paljon pizzaa ja kebabia kotiin. Voi olla, että dronekuljetuksemme tuo jonkun uuden hittituotteen alalle, esimerkiksi jäätelö voisi olla sellainen.

Mikä on dronekuljetuksenne vahvuudet verrattuna vaikka autolla tehtyihin kotiinkuljetuksiin?

– Yksi valttimme on nopeus. Kotiinkuljetus tehdään mobiilisovelluksella, jonka jälkeen tuote on kuluttajan valitsemassa paikassa vain minuuteissa. Toinen vahvuus on turvallisuus, kuljetuksissamme ei ole tapahtunut esimerkiksi yhtään yhteentörmäystä toisen esineen tai eläimen kanssa. Kolmanneksi dronemme ovat täysin sähkökäyttöisiä, eli kuljetuksemme hiilijalanjälki on minimaalinen verrattuna muihin kuljetusmuotoihin.

Teksti ja kuvat: Antti Honkanen