Linda Lampenius suree Vuosaaren koulunsa kohtaloa

Linda Lampenius 1. luokan luokkakuvassa lukuvuonna 1977–78. Kuva: Linda Lampeniuksen kotialbumi

Vuosina 1977–1979 Rantakiventien Nordsjö lågstadieskolaa käynyt huippuviulisti Linda Lampenius, 50, on surullinen kuullessaan, että hänen vanha opinahjonsa paloi käyttökelvottomaksi perjantaina 16.10.

– Ollessani esiintymässä Vuotalossa syksyllä 2017 kävin katsomassa tuota koulurakennusta. Jo silloin olin surullinen, koska rakennuksen seinät oli sotkettu ja se oli päästetty ränsistymään. Harmittava juttu, että se poltettiin, minulla on paljon hyviä muistoja keltaisesta koulusta. Muistan jopa opettajien käyttämät vaatteet ja oman istumapaikkani koulussa, jossa meillä oli vain yksi luokkaryhmä per ikävuosi, Ruotsista puhelimitse tavoitettu Lampenius kertoo.

Yhteensä 16 vuotta lapsuudessaan Vuosaaressa asunut Lampenius käsittelee vuoden päästä julkaistavassa elämäkerrassaan yhden luvun verran Asta Frideliä, joka oli tiukka mutta hyvin sympaattinen luokanopettaja Rantakiventien koulussa. Sisävessoihin lapsena tottuneelle Lampeniukselle oli opeteltavaa koulun ulkohuussien käytössä.

– Ennen koulupäivää kannatti käydä kotona vessassa, jos ei halunnut koulussa mennä ulkohuussiin, Lampenius naurahtaa.

Ruotsissa perheineen asuvalla Lampeniuksella on ollut terveyshuolien täyttämä vuosi, sillä keväällä hän sairasti koronan ja 28.10. hänelle tehdään kaularankaleikkaus. Leikkauksen vuoksi Lampenius joutui siirtämään ensi vuodelle myös kaksi marraskuulle merkittyä Suomen konserttikeikkaa.

– Olen kärsinyt kovista kivuista, sillä luupiikki painaa välillä hermoa. Leikkaus tuli vähän yllättäen vastaan, mutta hyvä, että se tehdään näin nopealla aikataululla, jotta saadaan pakollinen asia pois päiväjärjestyksestä ja ennen kaikkea kivut katoaisivat.

Lampenius on ollut koronaepidemian alusta alkaen sitä mieltä, että Ruotsissa koronatoimet ovat olleet riittämättömiä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Linda Lampenius on kärsinyt tänä vuonna terveyshuolista. Kuva: Liisa Valonen

Linda Lampenius on kärsinyt tänä vuonna terveyshuolista. Kuva: Liisa Valonen

– Ruotsissa on uskomaton meininki, koronaa vähätellään yhä, vaikka täällä on menehtynyt tautiin kohta 6 000 ihmistä. Erilaisia kulttuuri- ja taidetoimijoiden tapahtumia rajoitetaan täällä konkurssin partaalle, mutta samalla esimerkiksi kauppakeskuksiin otetaan kymmeniätuhansia ihmisiä päivässä kuin koko koronaa ei edes olisi olemassa, eniten levyjä maailmalla myynyt suomalainen klassisen musiikin taiteilija päivittelee länsinaapurimme koronatilannetta.

Pienen Villasaaren tiellä, Poijutiellä ja Lokitiellä Vuosaaressa asunut Lampenius on maailmalla jylläävästä koronasta huolimatta kuitenkin toiveikas, että hänet nähdään Suomessa konsertoimassa useamman kerran vuonna 2021. Elämäkerran kustannussopimus allekirjoitettiin 1,5 kuukautta sitten, joten vuoden päästä lukemaan hänen mielenkiintoisesta elämästään, jolle luotiin pohja Vuosaaressa.

Haastattelu: Antti Honkanen