Metrolla musiikkiin -kesäkonserttisarja alkaa kuninkaallisissa tunnelmissa

– Metrolla musiikkiin -konsertit ovat Vuosaaren, Myllypuron ja Kulosaaren kirkoissa, Mikaelinkirkossa, Matteuksen kirkoissa ja Puotilan kappelissa, kertoo avajaiskonsertin urkuri ja Mikaelin seurakunnan kanttori Katri Vanhamäki.

– Metrolla musiikkiin -konsertit ovat Vuosaaren, Myllypuron ja Kulosaaren kirkoissa, Mikaelinkirkossa, Matteuksen kirkoissa ja Puotilan kappelissa, kertoo avajaiskonsertin urkuri ja Mikaelin seurakunnan kanttori Katri Vanhamäki.

Itä-Helsingin kirkoissa on järjestetty jo yli 20 vuoden ajan korkeatasoista Metrolla musiikkiin -kesäkonserttisarjaa tiistai-iltaisin kello 19. Tänäkin vuonna järjestäjäseurakuntien kirkkomuusikot ovat suunnitelleet monipuolisia konsertteja kesäiltojen iloksi. 

– Avajaiskonsertissamme Mikaelinkirkossa tiistaina 6.6. kuullaan kuninkaallista musiikkia jousiorkesterin, urkujen sekä laulusolistin ja pianosäestyksen tulkitsemana. Saamme vieraaksi vihtiläisen Camerata-orkesterin, jota johtaa Ruut Kiiski, kertoo konsertin urkusolisti Katri Vanhamäki Mikaelin seurakunnasta.

– Ohjelmaa suunnitellessamme inspiroiduimme tiedossa olleista kruunajaisista Englannissa. Konsertissa kuultava Händelin urkukonsertto onkin hyvä esimerkki kuninkaallisesta musiikista, olihan Händel hovisäveltäjä. Uruille ei ole sävelletty paljon konserttoja, joten tällaista orkesterin säestyksellä esitettävää teosta pääsee harvoin kuulemaan. 

Muu konserttisarjan ohjelma on syntynyt Itä-Helsingin seurakuntien kanttoreiden ja taiteilijoiden yhteistyönä – esimerkiksi monenlaisia kamarimusiikkikokoonpanoja, improvisointia sellolla ja viululla ja kansanmusiikkia. Useat muusikot asuvat itse Itä-Helsingissä ja tulevat mielellään esiintymään kotikulmille. Esiintyjinä on myös kaksi tasokasta paikallista kuoroja, Naiskuoro Pihlaja ja Discantus.

– Olemme pyrkineet pitämään ohjelman monipuolisena ja ottamaan myös huomioon tilat, joissa musiikkia esitetään, Katri Vanhamäki kertoo. 

Teksti ja kuva: Outi Jaakkola

Metrolla musiikkiin 6.6.–22.8. tiistaisin kello 19. Vapaa pääsy, ohjelma 10 €. Konsertit ja esiintyjät: metrollamusiikkiin.fi