Kohti uutta Vuosaaren lukiota

Vuosaaren lukion rehtori Marko Paju tulevan suurlukion työmaalla.

Vuosaaren lukion rehtori Marko Paju tulevan suurlukion työmaalla.

Koronan keskellä on Vuosaaren ytimeen, osoitteeseen Mosaiikkiraitti 2 B, noussut jotain suurta ja ainutlaatuista melkein kuin medialta varkain. Ohikulkijan katseen uusi majesteettinen lukiorakennus kääntää sen sijaan varmasti. Myös Helsingin kaupunki rakennuttajana ja YIT hankkeen toteuttajana ovat hieraisseet monta kertaa silmiään, sillä tätä junaa ei edes karanteenien uhka ole pysäyttänyt: uudisrakennus valmistuu aikataulussa – ja on luovutusvalmis kesäkuussa 2021.

Vuosaaren lukio on yleislukio, joka on nyt kehittänyt toimintaansa voimakkaasti uudisrakennusta silmällä pitäen. Muutama vuosi sitten lanseeratut painotukset, musiikki ja teknologia, saavat uuteen taloon omat laboratorionsa. Varta vasten suunnitelluissa tiloissa esimerkiksi tuotetaan konemusiikkia ja rakennellaan robotteja. Oppimistilojen suunnittelun johtotähtenä on Helsingin kaupungin lukioiden tunnuslause “Innostu ja onnistu – Stadin lukiossa!”

Kuluva lukuvuosi on Vuosaaren lukion opiskelijoille ja opettajille monenlaisen muutoksen aikaa. Sen lisäksi, että uutta taloa odotetaan ja pakataan jo kirjoja laatikoihin, vaihtuu myös opetussuunnitelma. Uusi opetussuunnitelma tarkoittaa uusia oppimateriaaleja ja jossain määrin myös uusia pedagogisia ratkaisuja. Tässä on innostumisen ja onnistumisen paikka opettajille. Ylioppilastutkinto on ollut uudistusten kierteessä jo pidemmän aikaa, kaikkine Abitteineen, ja nyttemmin korona on tuonut lisää haastetta kokeiden järjestämiseen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vuosaaren uuden lukion havainnekuva.

Vuosaaren lukio on Helsingin kaupungin ensimmäinen elinkaarimallilla toteutettava hanke. Havainnekuva: Verstas Arkkitehdit

Vuosaaren lukion sydän ovat opiskelijat. He ovat Vuolussa suorittamassa lukio-opintojaan ja hankkimassa hienoa hattua, mutta he tekevät myös paljon muuta. Opiskelijakunnan hallitus tsemppaa opiskelijoita ja järjestää yhteistä toimintaa – viime aikoina etänä, mutta kuitenkin. Tutorit ovat tehneet hienoja videoita Vuolusta, joissa koulun hyvä henki on käsin kosketeltavaa. Syksyllä yksi ryhmä opiskeli neljä kurssia Hiilineutraali Helsinki -teemalla, paransi maailmaa ja hoiti omaa ilmastoahdistustaan. Parhaillaan on meneillään kansainvälinen projekti Planet A (Meillä ei ole planeettaa B, ei varaa suunnitelma B:hen!), jossa on mukana ryhmä Vuosaaren lukion opiskelijoita sekä opiskelijoita Turkista, Saksasta, Espanjasta ja Slovakiasta. Koronan takia monia ihania projekteja on jäänyt nyt väliin, kuten esityskurssilaisten Esitys, musiikki-näytelmä-projekti, joka on yleensä ollut syksyn kohokohta. Vuolulaiset innostuvat ja onnistuvat – rajoitukset eivät heitä pysäytä.

Opiskelijat ja toimiva arki uudessa lukiorakennuksessa ovat keskiössä myös Vuosaaren lukion toimintakulttuuriryhmän työssä. Toimintakulttuuriryhmä koostuu Vuosaaren lukion opettajista, ja se perustettiin keväällä 2020, jotta tulevat muutokset ja siirtymä uuteen lukiorakennukseen sujuisivat mahdollisimman hyvin. Toimintakulttuuriryhmä on selvittänyt etukäteen esimerkiksi sitä, missä uuden rakennuksen tiloissa opiskelijat voivat viettää välitunteja ja hyppytunteja, ja missä on opiskelijoiden mahdollista opiskella itsenäisesti, kun heillä ei ole oppitunteja.

Opiskelijat ovat voineet esittää toiveitaan siitä, mitä hyviä asioita he haluavat viedä vanhasta lukiosta uuteen, ja toisaalta he ovat voineet kertoa toiveitaan uuteen rakennukseen liittyen. Keväällä 2020 teetetystä opiskelijakyselystä ilmeni, että Vuosaaren lukiossa on hyvä henki opettajien ja opiskelijoiden kesken ja että Vuosaaren lukiossa saa olla oma itsensä. Opiskelijat arvostavat myös Vuolun yhteisöllisyyttä. Nämä ovat niitä asioita, jotka halutaan ottaa mukaan myös uuteen rakennukseen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Suunnittelualue on Vuosaaren metroaseman, kauppakeskus Columbuksen, Vuotalon, Vuosaaren Urheilutalon ja uuden lukion vieressä.

Uusi lukio tulee Vuosaaren Urheilutalon ja metroaseman väliin. Uuteen lukiorakennukseen voi tutustua myös Vuosaaren lukion Youtube-videossa. Kuva: Eero Honkanen

Loppuvuodesta 2021 järjestettiin Vuosaaren lukiossa nimikilpailu, jossa etsittiin haastajaa Vuosaaren lukion vanhalle nimelle. Kilpailuun saatiin yli 90 vastausta. Vanhan nimen ja parhaan ehdokkaan välillä järjestetään äänestys viimeistään maaliskuussa 2021, eli kaikki opiskelijat ja opettajat pääsevät vaikuttamaan siihen, muuttuuko lukion nimi uuteen lukiorakennukseen siirryttäessä vai säilyykö se ennallaan. Joka tapauksessa paikallinen ilme tulee säilymään lukion nimessä.

Lähestyvä muutto konkretisoituu opettajille nyt tammikuussa, kun tehtävänä on laskeskella, kuinka monta muuttolaatikollista opetusmateriaalia siirretään uuteen rakennukseen. Mitä säilytetään, mistä luovutaan? Kevät kuluu nopeasti, ja ennen kuin pääskyset tulevat, on uusi rakennus valmis. Ehkä linnut löytävät hyvän pesäpaikan uuden rakennuksen räystään alta, niin kuin uudet ykkösetkin ensi lukuvuoden alussa.

Teksti: Annukka Bösinger, Eija Lehvikko ja Emma Pihkala