Antti Kolin uusin kirja kannustaa eläinten tarkkailemiseen

Ketun lepohetki.

Ketun lepohetki. Kuva: Antti Koli

Vuosaaren monimuotoinen luonto on erinomainen paikka aloittaa eläinten bongaaminen nyt keväällä luonnon puhjetessa kunnolla kukkaan ja monen eläinlajin ollessa aktiivisia. Vuosaarelaisen tietokirjailija, luontokuvaaja, biologi Antti Kolin uusin teos Tarkkaile lähiluonnon eläimiä on hänen kymmenes kirjansa Suomen luonnosta. Kirjassa opastetaan hienoin kuvin ja selkein kartoin, kuinka voi oppia tarkkailemaan lähiluonnon villieläimiä ja ymmärtämään niiden käyttäytymistä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Ketun lepohetki.

Kaunosiilikäs. Kuva: Antti Koli

Kirjassa neuvotaan lisäksi, mitä kannattaa huomioida eri eläimiä valokuvatessa. Antti Kolin mielestä eläinten tarkkaileminen kannattaa aloittaa lähiluonnosta.

– Vähitellen sitten perehtyä muihin kohteisiin ja uusiin lajeihin koko ajan eläimiä tarkkaillen, Antti Koli vinkkaa.

Huhtikuun lopussa julkaistun kirjan retkeilyvinkit ehdottavat kullekin lajille hyviä tarkkailupaikkoja ja tyypillisiä elinympäristöjä. Retkeilykohteet eri puolilta Suomea on valittu niin, että niihin on helppo päästä. Teoksessa esiteltävät 43 eläinlajia viihtyvät syrjäseutujen lisäksi myös kaupungeissa tai niiden liepeillä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Kisailevat kärpät.

Kisailevat kärpät. Kuva: Antti Koli

Nisäkkäistä tutuiksi tulevat niin saukko, kärppä ja lumikko kuin siili ja metsäkauriskin. Linnuista esittelyssä on sekä pihalajeja, kuten tiaisia, vedessä viihtyviä lintuja, kuten koskikara, mutta lisäksi joitakin erikoisuuksiakin, kuten syksyllä 2020 Vuosaaren Porslahdessa vieraillut harjalintu. Kirjassa ei unohdeta myöskään hyönteisiä, matelijoita tai kalojakaan.

– Kirja soveltuu kaikille eläimistä kiinnostuneille pieniä kuin pidempiäkin retkiä tekeville painottuen kaupunkien ja taajamien lajistoon. Kirjassa kerrotaan eläinten löytämisen ja tarkkailun lisäksi eläinten käyttäytymistutkimusten tuloksista Suomesta ja ulkomailta, Antti Koli sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Metsäkauriita Uutelassa Skatan tilalla.

Metsäkauriita Uutelassa Skatan tilalla. Kuva: Antti Koli

Tarkkaile lähiluonnon eläimiä -kirjan yksi parhaista puolista on se, että Koli ottaa monesti eläimen näkökulman suhtautumisessa ihmiseen, olemmehan luonnossa vieraisilla niiden elinympäristössä, jossa ei voi mekastaa mielensä mukaan.

Teksti: Antti Honkanen
Kuvat: Antti Koli

Antti Koli: Tarkkaile lähiluonnon eläimiä. Kustantaja: Karttakeskus. Sivumäärä: 160.

Antti Koli: Tarkkaile lähiluonnon eläimiä.
Kustantaja: Karttakeskus.
Sivumäärä: 160.