Tyttöjen olohuone tarjoaa toimintaa koko perheen naisille

Tyttöjen olohuoneen työntekijät vasemmalta alkaen: Erika, Marika, Oona ja Jasmiina.

Tyttöjen olohuoneen työntekijät vasemmalta alkaen: Erika, Marika, Oona ja Jasmiina.

Tyttöjen olohuone on 9–19-vuotiaille tytöille tarkoitettu oma tila aivan Rastilan metroaseman läheisyydessä. Tunnistat Tyttöjen olohuoneen ikkunoiden pilvikuvioista osoitteessa Retkeilijänkatu 7A. Tyttöjen olohuone on toiminut alueella jo pitkään ja järjestänyt tytöille tarkoitettua toimintaa kyseisissä tiloissa vuodesta 2015 lähtien. Tyttöjen olohuone tarjoaa avointa toimintaa, pienryhmätoimintaa sekä retkiä ja loma-ajan leirejä.

Tytöt ja äidit brunssille!

Nyt Tyttöjen olohuone haluaakin tarjota säännöllistä toimintaa koko perheen naisille. Ensimmäinen tällainen tapahtuma järjestetään lauantaina 19.2. kello 10–12. Tällöin tytöt sekä heidän äitinsä ovat kutsuttu Tyttöjen olohuoneelle brunssin merkeissä. Brunssi on osallistujille täysin maksuton. Äidin sijaan paikalle voi tulla myös toinen tytön naispuoleinen läheinen, esimerkiksi sisko, isoäiti tai täti. Paikalle on tervetulleita niin vanhat kuin uudet kävijät. Tapahtuma on myös oiva tapa tutustua Tyttöjen olohuoneen toimintaan sekä ohjaajiin.

– Me Tyttöjen olohuoneella koemme tärkeäksi, että kävijöidemme vanhemmilla on mahdollisuus tutustua toimintaamme sekä toiminnassa mukana oleviin aikuisiin. Äiti–tytär-toiminnan kautta on myös mahdollista tutustua oman tyttären kavereiden vanhempiin sekä muihin samalla alueella asuviin, kerrotaan Tyttöjen olohuoneelta.

Vapaaehtoiseksi

Vanhemmalla voi myös olla oma rooli Tyttöjen olohuoneen toiminnan mahdollistajana. Yksi tapa on toimia vapaaehtoisena ja osallistua tätä kautta toimintaan. Vapaaehtoiset voivat olla mukana arkisemmissa toiminnoissa, kuten avoimessa toiminnassa ja pienryhmissä, mutta he voivat tulla mukaan myös erilaisille retkille.

Vanhemman ja vapaaehtoisen roolin on yhdistänyt Anni Vettenaalto, joka tuli Tyttöjen olohuoneen toimintaan mukaan syksyllä 2021. Anni löysi Tyttöjen olohuoneen alun perin mainoksen kautta. Hänen oma tytär oli juuri kohderyhmän ikäinen ja syntyikin ajatus siitä, että vapaaehtoistyön kautta voisi tarjoutua yhteisiä kokemuksia heille kummallekin. Lopulta Anni ja tytär aloittivat uuden toiminnan parissa yhdessä. Toiminnasta onkin muodostunut tärkeä yhteinen juttu äidille ja tyttärelle.

Anni on kokenut olohuoneen turvallisena ja miellyttävänä paikkana, mihin nuorten sekä aikuisten on mukava tulla. Tila on kodinomainen ja rauhallinen. Anni kokee, että tarjolla olevista toiminnoista erityisesti erilaiset pienryhmät ovat hyviä tapoja ryhmäytymiselle sekä sitoutumisen harjoitteluun.

Annin kokemus on, että vapaaehtoistyö on tarjonnut hyvää mieltä sekä arvostusta omaa työpanosta kohtaan. Vapaaehtoistyö on tuntunut myös hyvin merkitykselliseltä. Erityisesti mieleen on jäänyt suoraan kävijöiltä tulleet palautteet siitä, että on kiva, että juuri hän on paikalla. Työtä saa tehdä omalla persoonallaan ja erilaisia aikuisia tarvitaankin. Anni näkee, että erilaiset aikuiset ovat nimenomaan rikkaus nuorten kannalta.

Omaa rooliaan voi muokata myös sen mukaan, mikä sopii omaan arkeen ja elämäntilanteeseen. Osa vapaaehtoisista on mukana toiminnassa viikoittain, osa kerran kuukaudessa tai harvemmin.

Vapaaehtoistyö tarjoaakin nuorille tärkeitä aikuiskohtaamisia ja roolimalleja. Tyttöjen olohuoneen henkilökunta painottaakin, ettei vapaaehtoistyö vaadi mitään erityistä osaamista tai kielitaitoa. Pelkkä halu toimia nuorten kanssa riittää. Vapaaehtoistyön kautta voi kehittää myös omaa osaamistaan eri teemoista.

Tule tutustumaan!

Vaikka Tyttöjen olohuone käynnistääkin toimintaa, joka on suunnattu nuorten lisäksi myös heidän läheisilleen, voi toimintaan tulla tutustumaan myös tapahtumien ulkopuolella. Nuoren lisäksi paikan päälle ovat tervetulleita tutustumaan myös hänen läheisensä. Tutustumiskäynnin tiimoilta voi olla yhteydessä tyttötyön johtajaan Erikaan p. 040 551 9384.

Tietoja toiminnasta

Tyttöjen olohuoneen kevään 2022 toiminnot löytyvät osoitteesta www.hnnky.fi/tyttojen-olohuone. Nettisivujen lisäksi toiminnasta tiedotetaan myös Instagramissa ja Facebookissa @tyttojenolohuone.