Ostarielämää Vuosaaressa

Pohjoisen ostarin Pikolan avajaistarjousten äärellä. Kuva: Yrjö Lintunen / Kansan Arkisto

Pohjoisen ostarin Pikolan avajaistarjousten äärellä. Kuva: Yrjö Lintunen / Kansan Arkisto

Ostoskeskukset olivat 1950-luvun lopulla Suomeen kotiutuneita uutuuksia, joihin otettiin mallia Ruotsista ja Yhdysvalloista. 1960-luvulla tuoreisiin lähiöihin haluttiin omat ostoskeskukset ja Vuosaareenkin niitä rakennettiin useampi. Perinteisten lähiöostareiden kulta-aikaa oli rakentamista seuranneet muutama vuosikymmen. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

1960- ja 70-luvut olivat suomalaisten ostoskeskusten kulta-aikaa. Vuosaarestakin löytyi kolme ostaria, joista kaksi on jo purettu. Kuva Vuosaaren Eteläiseltä ostoskeskukselta (Vuosaarentie 8), joka rakennettiin vuonna 1967 ja purettiin vuonna 2003.

1960- ja 70-luvut olivat suomalaisten ostoskeskusten kulta-aikaa. Vuosaarestakin löytyi kolme ostaria, joista kaksi on jo purettu. Kuva Vuosaaren Eteläiseltä ostoskeskukselta (Vuosaarentie 8), joka rakennettiin vuonna 1967 ja purettiin 2003. Kuva: Vuosaari-lehden arkisto

1960-luvulla pienten lähikauppojen lisäksi päästiin tutustumaan myös supermarkettien ja isompien valintamyymälöiden tarjontaan. Isommat myymälät halusivat kilpailla halvemmilla hinnoilla, laajemmalla valikoimalla ja oheispalveluilla, kuten nykyisinkin. Vuosaaren Pohjoinen ostoskeskus otettiin käyttöön elokuussa 1965. Ostoskeskuksessa oli erikoisliikkeitä ja suurempi Pikola-valintamyymälä. Pikola mainosti vuonna 1965 Vuosaari-lehdessä tarjoavansa elintarvikkeiden lisäksi niin erilaisia kodin tekstiileitä, kemikaliotuotteita, taloustarvikkeita, kodinkoneita sekä itsepalvelupesulan käyttömahdollisuutta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Ns. Raken ostari, eli Vuokeskus, valmistui vuonna 1967. Se purettiin 2004. Ostarilla sijaitsivat esimerkiksi Rake, kirjasto, PYP (myöhemmin SYP), T-kauppa, parturi ja kukkakauppa, myöhemmin myös Alepa. Vieressä oli Shellin pääkonttori, joka muutettiin aikoinaan asuintaloksi. Kuva: Scan-Foto v. 1984, Helsingin kaupunginmuseo

Ns. Raken ostari, eli Vuokeskus, valmistui vuonna 1967. Se purettiin 2004. Ostarilla sijaitsivat esimerkiksi Rake, kirjasto, PYP (myöhemmin SYP), T-kauppa, parturi ja kukkakauppa, myöhemmin myös Alepa. Vieressä oli Shellin pääkonttori, joka muutettiin aikoinaan asuintaloksi. Kuva: Scan-Foto v. 1984, Helsingin kaupunginmuseo

Vasta aukaistusta valintamyymälästä uutisoitiin Kansan Uutisissa syyskuussa 1965 seuraavasti: ”Suomen suurin valintamyymälä, Pikola Oy:n myymälä, on Vuosaaren uudessa ostoskeskuksessa. Sen lattiapinta-ala on lähes 900 neliömetriä. Kantokorit on jätetty kokonaan pois ja ostajien käytettävissä on 200 tilavaa tavarakärryä. Oven suussa on jykevä lasten leikkikehä leluineen. Aina lihaa myöten elintarvikkeet ovat valmiissa pakkauksissa. ”Meillä on jatkuva halpamyynti”, kertoo myymälänhoitaja. ”Ostajia tulee tänne sen vuoksi kauempaakin.” – Kansan Uutiset 2.9.1965. 

Vuosaaren Eteläinen ostoskeskus sijaitsi osoitteessa Vuosaarentie 8. Sen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Revell-Castren ja se valmistui vuonna 1967. Ostari purettiin vuonna 2003. Kuva: Vuosaari-lehti

Vuosaaren Eteläisen ostoskeskuksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Revell-Castren. Kuva: Vuosaari-lehti

Vuosaarelaiset pääsivät nauttimaan Pikolan kauppiaan Suomeen tuomasta kauppa-automaatista, josta saattoi ostaa niin elintarvikkeita kuin pesuaineitakin tai muuta kodin tavaraa. Pohjoisella ostoskeskuksella tammikuussa 2022 tavattu aikalaisvuosaarelainen tiesi kuitenkin kertoa, että automaatti toimi todellisuudessa yhden ihmisen voimin. Automaattiin palkattu työntekijä kävi asiakkaan ollessa automaatilla kipaisemassa halutun tuotteen myymälän valikoimista. Kätevää aikana, jolloin kaupat eivät olleet samalla tavalla auki lähes koko ajan kuin nykyaikana, mutta automaatti ei kuitenkaan ollut kovin pitkään käytössä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Pohjoinen ostoskeskus Kangaslammen rannalla, samoin kuin läheinen asuinaluekokonaisuus, on Lauri Silvennoisen suunnittelema. 2-vuotias Juha sai ilmapallon Pohjoisen ostoskeskuksen avajaisissa elokuussa 1965. Kuva: UA Saarinen, Journalistinen kuva-arkisto JOKA, Museovirasto

Pohjoinen ostoskeskus Kangaslammen rannalla, samoin kuin läheinen asuinaluekokonaisuus, on Lauri Silvennoisen suunnittelema. 2-vuotias Juha sai ilmapallon Pohjoisen ostoskeskuksen avajaisissa elokuussa 1965. Kuva: UA Saarinen, Journalistinen kuva-arkisto JOKA, Museovirasto

Ostoskeskusten kulta-ajalla pidettiin ostoskeskuksia sosiaalisen elämän ja asioiden hoitamisen yleiskeskuksina. Ostareilla tavattiin ystäviä ja tuttuja, käytiin juomassa kupposet, pidettiin myyjäisiä ja vaalitilaisuuksia, mutta myös pankki- ja lakiasioiden hoitaminen onnistui. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Eteläisellä ostarilla sijaitsi muun muassa kuvassa uutuuttaan hohtava ravintola Rastikrouvi. Kuva: Vuosaari-lehti

Eteläisellä ostarilla sijaitsi muun muassa kuvassa uutuuttaan hohtava ravintola Rastikrouvi. Kuva: Vuosaari-lehti

Minkälaisia muistoja sinulla on Vuosaaren ostoskeskuksista? Mitä tapahtumia ja ajanviettoa ostarilla oli aikoinaan verrattuna nykyaikaan? Oletko käynyt Pikola-valintamyymälässä? Muistatko sellaisia 1960–70-lukujen valintamyymälän ostoksia, joita ostit silloin, mutta enää ei ole saatavilla? 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Tyylikkäästi pukeutuneet eläkeläiset Pohjoiselle ostoskeskukselle kokoontuneina 1960-70-lukujen taitteessa. Kuva: Vuosaari-lehti

Tyylikkäästi pukeutuneet eläkeläiset Pohjoiselle ostoskeskukselle kokoontuneina 1960-70-lukujen taitteessa. Kuva: Vuosaari-lehti

Jaa kokemuksesi lähettämällä sähköpostia Vuotalon osoitteeseen: vuotalo.info(at)hel.fi tai tuomalla valokuviasi lainaan Vuotalon tuotantotiimille. Sopivia kuvia ja tarinoita tullaan käyttämään kevään aikana osana Aika kuvia – Verratonta lähiöelämää Vuosaaressa -valokuvanäyttelyä ja ohjelmistoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Eteläinen ostari alkoi viimeisinä vuosinaan hiljentyä.

Eteläinen ostoskeskus alkoi viimeisinä vuosinaan hiljentyä. Kuva: Vuosaari-lehti

Maksuton Aika kuvia – Verratonta lähiöelämää Vuosaaressa 1960-luvulta alkaen -valokuvanäyttely on esillä Vuotalossa (Mosaiikkitori 2) 10.2.–27.5. 

Teksti: Kati Raitakara / Vuotalo