Vuosaaren lukiossa paljastettiin muistolaatta pommituksen uhreille

Muistolaatan paljastivat Vuosaaren lukion oppilaat. Puheen paljastustilaisuudessa piti laatan lahjoittaneiden Tehtaanpuiston yhteiskoulun senioreiden puolesta Ari Wan (kuvassa oikealla).

Muistolaatan paljastivat Vuosaaren lukion oppilaat. Puheen paljastustilaisuudessa piti laatan lahjoittaneiden Tehtaanpuiston yhteiskoulun senioreiden puolesta Ari Wan (kuvassa oikealla).

Vuosaaren lukiossa paljastettiin kansallisena veteraanipäivänä torstaina 27.4. muistolaatta, jossa kerrotaan  Tehtaanpuiston koulun kolmesta oppilaasta, jotka joutuivat ilmapommituksen uhreiksi jatkosodan aikaan 8.11.1942. Muistolaatta on sijoitettu jo lukion aulassa olevan Pro Patria -muistotaulun viereen. Muistotaulussa on Tehtaanpuiston koulun viime sodissa kuolleiden 11 oppilaan nimet.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vanha Pro Patria -taulu oli alunperin Tehtaanpuiston koulun seinässä Eirassa. Koulun muutettua Vuosaareen taulukin siirtyi tänne vuonna 1976. Taulu siirrettiin uuden lukiorakennuksen seinään 2021.

Vanha Pro Patria -taulu oli alunperin Tehtaanpuiston koulun seinässä Eirassa. Koulun muutettua Vuosaareen taulukin siirtyi tänne vuonna 1976. Taulu siirrettiin uuden lukiorakennuksen seinään 2021.

Messinkisen muistolaatan paljastivat Vuosaaren lukion oppilaat. Paljastuspuheen piti laatan lahjoittaneiden Tehtaanpuiston yhteiskoulun senioreiden puolesta Rajavartiolaitoksen evp komentajakapteeni Ari Wan, joka puheessaan kertasi Tehtaanpuiston koulun historiaa ja laatan lahjoittamiseen johtaneita tapahtumia. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Uudessa messinkisessä muistotaulussa kerrotaan jatkosodan onnettomista tapahtumista 8.11.1942, jolloin yksittäisen viholliskoneen Helsingin keskustaan pudottamasta pommista sai yli 50 ihmistä surmansa. Surmansa saaneiden joukossa oli kolme koulun oppilasta.

Uudessa messinkisessä muistotaulussa kerrotaan jatkosodan onnettomista tapahtumista 8.11.1942, jolloin yksittäisen viholliskoneen Helsingin keskustaan pudottamasta pommista sai yli 50 ihmistä surmansa. Surmansa saaneiden joukossa oli kolme koulun oppilasta.

Näistä jatkosodan marraskuisen päivän onnettomista tapahtumista kertoi myös tilaisuuteen Helsingin kaupungin tervehdyksen tuonut kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja, poliittisen historian dosentti Ville Jalovaara. Jalovaaralta on ilmestymässä lähiaikoina näistäkin tapahtumista kertova historiankirja. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Paikalle saapuneita Tehtaanpuiston yhteiskoulun senioreita sekä Ville Jalovaara.

Paikalle saapuneita Tehtaanpuiston yhteiskoulun senioreita sekä Ville Jalovaara.

8.11.1942 tapahtuneessa yhden neuvostokoneen tekemässä pommituksessa Yrjönkadun ja Iso Roobertin kadun kulmaan sai surmansa yli 50 pommisuojaan pakenemassa ollutta ihmistä 120 loukkaantuessa. Koulun 13-, 15- ja 17-vuotiaat oppilaat saivat myös surmansa noista PE-2 pommikoneen pudottamasta kahdesta pommista.

Vuosaaren lukion opettajien ryhmä esitti tilaisuuden lopuksi Finlandia-hymnin.

Vuosaaren lukion opettajien ryhmä esitti tilaisuuden lopuksi Finlandia-hymnin.

Teksti ja kuvat: Eero Honkanen