Villa Vuoranta saneerattiin hoivakodiksi

Villa Vuorannan aula.

Villa Vuorannan aula.

Villa Vuorannan remontti Ramsinniemessä valmistui kesällä. Täysin saneerattuun suojeltuun arvokiinteistöön muutti yksityinen perheomisteinen Hoitokoti Päiväkumpu. Villa Vuoranta tarjoaa korkeatasoista ympärivuorokautista palveluasumista sekä itsenäisempää senioriasumista. Uudet asukkaat muuttavat Villa Vuorantaan kesän aikana.

Vuonna 1970 Alkon koulutuskeskukseksi valmistuneen Vuorannan täydellisesti saneerattu kiinteistö on kokonaan suojeltu. Suojelumielessä erityisen arvokas on rakennuksen julkisivu sekä keskeinen, merelle avautuva sisääntulohallin aulatila.

– Merellisen arvokiinteistön kunnostaminen Päiväkummun korkeatasoiseksi hoitokodiksi on ollut perheemme pitkäaikainen haave jo yli kymmenen vuoden ajan. Tuntuu upealta, että pääsimme avaamaan Vuorannan upeisiin puitteisiin elämäniloisen ja laadukkaan hoitokodin, Päiväkummun toimitusjohtaja Anne Kangas iloitsi.

Mittava saneeraustyö takana

– Vuorannan saneeraaminen on tapahtunut kiinteässä yhteistyössä Päiväkummun ammattilaisten ja kohteen kehittämiseen, rakennuttamiseen, arkkitehtuuriin ja sisustamiseen erikoistuneiden ammattilaisten sekä Helsingin kaupunginmuseon ja rakennuslupaviranomaisten kanssa. Koska kohde saneerattiin ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, on se asettanut suunnittelulle ja toteutukselle myös omat tiukat standardinsa, Kangas kertoi.

– Suojellun arkkitehtonisen kohteen saneeraaminen alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen ja muuntaminen korkeatasoiseksi hoitokodiksi on ollut arkkitehti- ja suunnittelukumppaneille haastava, mutta äärimmäisen mieluinen työ, arkkitehti Marko Salo Avarc Arkkitehdeiltä totesi.

Ensiluokkaisia asumispalveluita upeissa puitteissa

Huonenäkymä.

Huonenäkymä.

Vuorannan hoitohenkilökuntaan kuuluu sairaanhoitajia, lähihoitajia, sosionomi, geronomi, fysioterapeutti sekä hoiva-avustajia. Lisäksi lääkärit ovat tärkeä osa tiimiä.

– Päiväkummussa asukkaita hoidetaan henkilökohtaisesti, taidolla ja lämmöllä. Hoitohenkilökunnan lisäksi Vuorannassa työskentelee laitoshuoltajia sekä aterioista ja kiinteistöstä vastaavat henkilöt. Asukkaidemme arkea ja juhlaa piristävät myös säännöllisesti hoivamuusikko sekä kuvataideohjaaja, Kangas listasi.

Palveluihin sisältyvät ateria-, siivous- ja pyykkihuollon palvelut, yhteisöllistä ohjelmaa ja kulttuuritoimintaa sekä hoivapalveluita asukkaiden tarpeiden mukaan. Lisäksi tarjolla on erilaisia lisäpalveluita, kuten fysioterapiaa, kampaamopalveluita ja jalkahoitoa.

Ympärivuorokautisen palveluasumisen asukashuoneet ja oleskelutilat sijaitsevat rakennuksen yläkerrassa omassa rauhassaan. Siellä asukkaiden käytössä on oma loungetila, kaksi pienempää olohuonetta, oleskelutila yksityisempään käyttöön perheille, ruokasali, kuntoilutila, hoitohuone ja omat saunatilat.

Senioriasunnot minikeittiöineen sijaitsevat päärakennuksen alakerrassa, jossa on yhteinen oleskelu- ja keittiötila, spa-osasto porealtaineen ja takkahuoneineen sekä tiloja henkilökunnalle. Alakerran palveluasunnoista on välitön pääsy ulos piha-alueelle ja merenrantaan.

– Vuorannan tiloista haluttiin luoda aistilliset ja kodikkaat, vaikka samalla tilojen ja pintojen tulee täyttää tietyt hoivatyölle ja esteettömyydelle asetetut standardit ja kestää aikaa sekä kulutusta hotellien tapaan, Kangas kuvaili.

Lue lisää aiheesta: