Kaksi flamencoduoa Vuotalossa – Etnosoi!-festivaalin ensimmäinen ilta Helsingissä

Flamencoduo Murtola & Wideniuksen pitkä yhteinen musiikillinen taival on hionut flamencolle tyypillisen kommunikoinnin yhteen tiukaksi soitoksi ja puhuttelevaksi tulkinnaksi. Kuva: Jani Snellman

Flamencoduo Murtola & Wideniuksen pitkä yhteinen musiikillinen taival on hionut flamencolle tyypillisen kommunikoinnin yhteen tiukaksi soitoksi ja puhuttelevaksi tulkinnaksi. Kuva: Jani Snellman

Etnosoi!:n musiikillisissa mielenmaisemissa saadaan viivähtää flamencon maailmassa perjantaina 3.11. kello 19 alkaen, kun festivaali järjestää illan yhteistyössä Vuotalon (Mosaiikkitori 2) kanssa. Flamencoduo Murtola & Widenius soittavat flamencoa keskiyön auringon maasta. Myrddin & Imre saapuvat puolestaan vierailemaan Belgiasta. Jälkimmäisen vierailu on osa EU-rahoitteista Sounds of Europe -projektia, jossa Maailman musiikin keskus on mukana.

Myrddin ja Imre ovat isä ja tytär. De Cauterin muusikkoperheen uuden sukupolven edustaja Imre tietää ja tunteekin isänsä musiikin paremmin kuin kukaan muu. Näin hän syventää sellollaan isänsä kirjoittamia sävellyksiä ja kitaravirtuositeettia herkällä ja täyteläisellä otteella. Kokeilevuuden maku ja syvä lyyrinen herkkyys yhdistyvät uniikissa musiikillisessa maailmassa. Imre teki debyyttinsä isänsä kanssa Gent Jazz Festivalilla 2018, ja heidän esikoisalbuminsa ilmestyi toukokuussa 2023.

Illan toisen duon muodostavat kaksi suomalaisen flamencomusiikin kärkinimeä – Anna Murtola ja Joonas Widenius. Duon konsertissa kuullaan sekä perinteisen flamencon syvempiä sävyjä että kevyempiä laulelmatyyppisiä kappaleita, joissa flamencolaulaja Murtolan sävykäs ääni ja Wideniuksen flamencokitaran virtuoottiset rytmit pitävät intensiivistä vuoropuhelua.

Etnosoi! alkaa 1. marraskuuta Tampereella päättyen isänpäivänä, 12. marraskuuta Helsingissä Lasten Etnosoi!:hin. Festivaalilla kuullaan muun muassa amerikkalaisen stemmalaulun hurmaa Windbornelta ja ukrainalaisia rituaalilauluja Trio SonCe’lta. Etnosoi!:n paikkakuntina ovat lisäksi Espoo, Porvoo ja Turku. Etnosoi!-festivaalin tuottaa Maailman musiikin keskus. Yhteistyössä mukana ovat myös Sellosali – 20 vuotta, Savoy-teatteri sekä Malmitalo.

Etnosoi! Flamenco! Vuotalossa perjantaina 3.11. kello 19 alkaen. Liput voi ostaa lippu.fi 20 € / 15 €.