Emmoja entisille vuosaarelaisille – Vilma Jää murtaa etnopopillaan genrerajoja

Vilma Jää esiintyi Vuosaaressa viimeksi marraskuussa 2021 Vuotalon keikalla. Seuraava Vuosaaren keikka ei ole vielä tiedossa, mutta hän toivoo vielä pääsevänsä esiintymään vanhoihin kotimaisemiinsa. Kuva: Antti Honkanen

Vilma Jää esiintyi Vuosaaressa viimeksi marraskuussa 2021 Vuotalon keikalla. Seuraava Vuosaaren keikka ei ole vielä tiedossa, mutta hän toivoo vielä pääsevänsä esiintymään vanhoihin kotimaisemiinsa. Kuva: Antti Honkanen

Musiikkituottajat ry:n lauantaina 17.2. järjestämässä perinteisessä Emma-gaalassa lauantaina palkittiin myös kaksi Vuosaaressa varttunutta artistia: Vilma Jää sekä Alma (oikealta nimeltään Alma-Sofia Miettinen).

Vilma Jään Kosto-albumi sai Vuoden Etno 2023 -palkinnon. Nykyisin Herttoniemessä asuva Vilma Jää on kansanmusiikin, popin ja oopperan parissa työskentelevä laulaja, säveltäjä, viulisti, tutkija sekä musiikin maisteri.

– Emma-palkinnon saaminen tuntuu ihan mahtavalta. Tuntuu hyvältä, että tekemäni valtava työ saa tunnustusta, 28-vuotias Jää kommentoi Vuosaari-lehdelle perjantaina 23.2.

Jään roolisuoritusta Kaija Saariahon kansainvälisessä Innocence-oopperassa on ylistetty ympäri maailman.

– Olen mukana vielä San Franciscon oopperassa, jossa Innocencen esitykset pyörivät 2024 kesäkuussa. Sen jälkeen en ole ainakaan hetkeen mukana Innocencen produktioissa, kertoo koti- ja ulkomaisilla estradeilla esiintyvä etnopopin sanansaattaja.

Huonekasveilla ajatukset pois töistä

Jää sai Muusikkojen liiton myöntämän Vuoden artisti -palkinnon alkuvuonna 2022, ja viime kesänä hän esiintyi muun muassa Provinssissa. Miltä lukuisat tunnustukset eri töistä ja positiivinen huomio omasta musiikista ovat tuntuneet?

– On kyllä ihanaa, ja erityisesti yleisön vastaanotto kansanmusiikkipiirien ulkopuolelta on ollut mieletöntä. Tuntuu tärkeältä, että olen saanut kansanmusiikkia tuotua niin laajalle yleisölle, Jää iloitsee.

Perfektionistiksi töissään tunnustautuva Jää saa ajatukset pois töistään puuhailemalla huonekasvien kanssa.

– Nyt alkuvuodesta olen hifistellyt huonekasvieni kanssa: vaihtanut multia ja ruukkuja, ottanut pistokkaita ja istuttanut niitä. Se on ihanaa vastapainoa artistin työlle.

Vuosaaressa vierailu nostalgista

Vuosaaressa Vilma Jää vierailee nykyään harvemmin, mutta entiseen kotilähiöön palaaminen tuntuu ”aina tosi nostalgiselta”.

– Pyöräiltiin viime kesänä kumppanini kanssa Vuokkiin juhlistamaan mummuni synttäreitä, minkä jälkeen esittelin kumppanilleni kaikki lapsuusmaisemat. Se oli ihanaa, monitaiteilija toteaa.

Lapsuutensa Vuosaaressa vietti myös kansainvälisesti tunnustettu laulaja-lauluntekijä Alma. 28-vuotiaan Alman Time Machine -albumi oli vuoden 2024 Emma-gaalan Kriitikoiden valinta 2023 -kategorian voittaja.

Lapsuutensa Vuosaaressa vietti myös kansainvälisesti tunnustettu laulaja-lauluntekijä Alma. Kuva: Jordan Rossi

Lapsuutensa Vuosaaressa vietti myös kansainvälisesti tunnustettu laulaja-lauluntekijä Alma. Kuva: Jordan Rossi

– Vuosaaresta on lähtöisin paljon upeita artisteja ja muusikoita. On hienoa olla samassa joukossa vanhojen naapurieni Alman ja Vestan kanssa! Vilma Jää riemuitsee.

Vuosaaressa kasvanut Vesta (oikealta nimeltään Vesta Rebekka Burman), 29, palkittiin vuoden 2019 Emma-gaalassa Vuoden tulokas 2018 -palkinnolla.

Haastattelu: Antti Honkanen