Ihan tavallinen vuosaarelainen: Teatterinjohtaja Timo Rissanen vaikuttui Vuosaaren merellisyydestä

Timo Rissanen viihtyy kotinsa viereisessä Mustankivenpuistossa.

Timo Rissanen viihtyy Kallahden kotinsa viereisessä Mustankivenpuistossa.

Timo Rissanen, kerro lyhyesti itsestäsi.

– Olen teatterinjohtaja, ohjaaja ja näyttelijä. Täytin juuri 60. Olen ollut lähes 40 vuotta teatterialalla, aloittanut näyttelijäharjoittelijana, siitä edennyt näyttelijäksi, sitten ohjaajaksi ja lopulta teatterinjohtajaksi. Olin teatterinjohtaja Savonlinnan kaupunginteatterissa 2001–2004. Nyt olen johtanut Teatteri Imatraa eli Imatran kaupunginteatteria vuoden 2011 syyskuusta ensin virkaa toimittavana johtajana ja sitten varsinaisena teatterinjohtajana. Johtajakaudellani Imatra on saanut esimerkiksi uuden teatteritalon, joka on edelleen Suomen uusin.

Urani aikana olen vieraillut useissa teattereissa ohjaamassa: muun muassa Tampereen Komedia-teatterissa, Jyväskylän kaupunginteatterissa, Turun Linnateatterissa, Varkauden teatterissa, Riihimäen Teatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa. Ohjauksia on kertynyt 105 ja roolitöitä lähes 50.

Ketä kuuluu perheeseesi? Mitä harrastat?

– Vaikka olenkin työskennellyt paljon muualla, on Helsinki ollut hyvin varhaisessa vaiheessa kotikaupunki. Perheeseeni kuuluu puolisoni sekä Diva-koira ja Oiva-kissa. Vapaa-ajalla tulee katsottua usein muiden esityksiä. Harrastan lisäksi kävelyä, matkustaminen on suuri intohimo. Viimeksi kesällä olimme kaksi viikkoa Kreikassa ja Albaniassa sekä elokuussa Espanjassa.

Kuinka kauan ja missä olet asunut Vuosaaressa?

– Olemme varsin tuoreita vuosaarelaisia, muutimme tänne viime vuoden syyskuussa, joten vuosi tulee juuri täyteen. Asumme Mustankivenaukiolla.

Missä muualla kuin Vuosaaressa olet asunut, miksi olet muuttanut Vuosaareen?

– On tullut asuttua Helsingin keskustassa Kampissa ja Etelä-Töölössä, lisäksi Alppiharjussa. Ja nyt viimeksi asuin noin viisi vuotta Pihlajamäessä.

Vuosaari kiinnosti valtavasti asuinpaikkana meren läheisyyden ja luonnon takia, lisäksi saimme puolisoni kanssa upean Asuntosäätiön asunnon.

Mitkä ovat suurimmat erot Imatralla ja Vuosaaressa asumisen välillä?

– Yleensä olen Imatralla tiistaista torstaihin, ja kotona teen sitten etäpäivät. Jos ohjaan, silloin olen 4–5 päivää viikossa Imatralla. Imatralla minulla on työyksiö, joka toimii vain majapaikkana. Imatra on pieni kaupunki, mutta siellä on tekemisen meno.

Vuosaari on jo asujamistoltaan selkeästi suurempi Imatraa. Meren läheisyys on upea, rantabulevardi hieno, meri kiehtoo – ne tekevät täällä asumisesta ainutkertaisen.

Mitä olet harrastanut Vuosaaressa?

– Pyöräilyä, ulkoilua, rannalla oleilua, piknik-reissuja.

Mikä on parasta Vuosaaressa?

– Sama vastaus: meren läheisyys ja luonto tekevät asumispaikasta erinomaisen, lisäksi loistava metro-yhteys suoraan keskustaan. Kotimme sijaitsee minuutin matkan päästä metrolta, oivallista.

Onko Vuosaaressa jotakin kehitettävää?

– Välillä harmittaa nämä roskaajat, jotka heittelee roskia sinne tänne, vaikka roskiksia löytyy kyllä.

Mikä on suosikkipaikkasi Vuosaaressa?

– Mustankivenpuisto, rantabulevardi joka vie Aurinkolahteen ja tietysti ravintolat.

Mikä on mieleisin muistosi Vuosaaresta?

– Kun tulin katsomaan asuntoamme ja näin upean näköalan Mustankivenpuistoon. Toinen mieluisa muisto on, kun kävelin koiran kanssa ensimmäistä kertaa merenrantaan ja katsoin maisemia, oli kuin olisi ollut ulkomailla.

Haastattelu ja kuva: Antti Honkanen