Syksyn ensisateiden saapuessa matkusti joukko Vuosaaren lukion opiskelijoita opettajineen Marseilleen Etelä-Ranskaan. Matka alkoi aamuvarhain, mutta uni kaikkosi viimeistään välilaskussa Pariisiin. Tervetuloa mukaan matkamme käänteisiin – bienvenue!
Marseillen lentokentällä seuruettamme olivat vastassa majoittajaperheemme. Oli ihanaa ja jännittävää nähdä vihdoin kasvokkain majoittajaperheet, joiden kanssa olimme viestitelleet etukäteen. Oli mukava huomata, että meillä oli ranskalaisten nuorten kanssa paljon yhteistä: unelmoimme saman alan opiskelupaikasta, pidimme opiskelusta sekä useasta samasta TV-sarjasta.
Huomasimme pian Marseillen olevan hyvin erilainen kuin Helsinki. Liikenne oli hurjaa. Ihmiset tööttäilivät autoissaan ja huusivat toisilleen ranskaksi! Näky oli omalla tavallaan huvittava, sillä ranskan kieli ei nyt näyttäytynyt romanttisena tai kauniina. Liikennesäännöt eivät myöskään vaikuttaneet samanlaisilta kuin Suomessa: nopeus tuntui olevan ratkaisevin tekijä! Marseillessa oli paljon myös kaikkea kaunista. Erityisen upea oli näkymä merelle sekä lisäksi ihastusta aiheutti monien talojen historiallinen arkkitehtuuri!
Liikenteen lisäksi myös kodeissa oli joitain meistä erikoisia tapoja. Majoittajaperheemme olivat lämpimiä, mukavia ja sydämellisiä ihmisiä, mutta tuntui erikoiselle, että esimerkiksi kenkiä pidettiin sisällä jaloissa ja päivällinen syötiin aikaisintaan kahdeksan aikoihin. Ruokaa oli runsaasti: pääruokaa seurasi juustolautanen, hedelmävati ja lopuksi vielä jälkiruoka.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
Opiskelimme Marseillessa paikallisessa lukiossa Lycée Jean-Perrinissä. Kouluun mentiin sisälle suuren portin läpi, jolla seisoivat vartijat. He katsoivat aamuisin jokaisen oppilaan kulkuluvat näiden astuessa porteista sisään. Portti oli auki vain noin vartin ajan, minkä jälkeen koulun alueelle ei päässyt ennen seuraavan oppitunnin alkua
Osallistuimme Lycée Jean-Perrinissä erilaisille oppitunneille, kuten englannin ja espanjan kielen tunneille. Oli kiinnostavaa seurata ranskalaisia oppitunteja, vaikka se olikin välillä hieman hankalaa kielen takia. Hauskaa se oli silti, ja kaikki opiskelijat olivat ystävällisiä ja ottivat heti mukaan, vaikka englannin kielen osaaminen ei aina ollutkaan jokaisella kovin vahvaa. Ranskalaiset opiskelijat kertoivat meille heidän koulustaan ja Marseillesta, minkä ansiosta opimme paljon uutta. Ehkä yllättävin asia oli se, että Ranskassa lukiopäivät saattavat kestää kuuteen saakka!
Matkan kohokohtia olivat ehdottomasti retki Massif des Calanquesseille, Aix-en-provinssissa vierailu, Notre Dame -kirkolla käynti ja suloinen turistijuna, jolla matkustimme sinne, sekä keilaaminen majoittajien ja ranskalaisten opettajien kanssa. Tutustuimme myös Rooman valtakunnan muinaiseen tieverkostoon ja ihastelimme Cosquerin vedenalaisia seinämaalauksia.
Matkaamme liittyvä Erasmus-projekti käsitteli osittain ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Tästä saimmekin esimerkin, kun matkamme toisena päivä kadut tulvivat rankkasateiden takia. Vettä oli niin paljon, että osa kaduista muistutti jokia. Tällaiset sääilmiöt toistuvat Marseillessa suunnilleen kaksi kertaa vuodessa. Saimme nähdä omin silmin, kuinka ilmastonmuutos voimistaa sään ääri-ilmiöitä muualla Euroopassa.
Kotiinlähdön hetki oli haikea. Suomessa ikävöimme ranskalaisten ystävällisyyttä ja lähestyttävyyttä, vaikkakin oli mukava palata tuttuihin rutiineihin ja vain korkeintaan neljään saakka kestäviin koulupäiviin. Onneksi uudet ystävämme Marseillesta saapuvat vastavierailulle luoksemme ensi keväänä. Nähdään myöhemmin – À plus tard!
Kirjoittajat: Sahar Hashemi ja Tiia Hentula, Vuosaaren lukio
Kuvat: Faraja Mwamalumbili, Vuosaaren lukio
Lukiossa joulukonsertti 12.12.
Talven ääniä -joulukonsertti pidetään Vuosaaren lukion (Mosaiikkiraitti 2b) aulassa torstaina 12.12. alkaen kello 18. Luvassa on talvisia ja jouluisia kappaleita sekä runoja lukion opiskelijoiden ja opettajien esittäminä. Vapaa pääsy.