Linda-Maria Roine vaihtoi huumeet räppiin

Kuvassa räppäri Mercedes Bentso.

Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso oli vähällä kuolla 17-vuotiaana ex-miesystävänsä pahoinpitelyn seurauksena. Nykyään hän purkaa negatiivisia tuntemuksiaan musiikin avulla ja kannustaa myös nuoria hakeutumaan räpin pariin. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Vuonna 1993 syntyneelle Linda-Maria Roineella eli räppäri Mercedes Bentsolla on takanaan rankka elämä: yksinhuoltajan kasvattama, lapsena hyväksikäytetty ja koulukiusattu tyttö ajautui teini-iässä huume- ja rikollispiireihin, joissa olivat läsnä päihteet, väkivalta ja jopa kuoleman uhka. Umpikujien kierteeseen ajautunut Roine lopetti Vuosaaren lukion puolen vuoden opiskelun jälkeen, kun Itäkeskuksen ja Columbuksen kauppakeskusten vetovoima syrjäytti koulunkäynnin.

Rankan menneisyyden omaavan Roineen onkin helppo sanoa suurimmat saavutuksensa elämässään:

– Raitistuminen ja väkivaltaisista suhteista irtautuminen, menneisyydestään ronskisti räppäävä Roine luettelee.

Aikuiset estämään kiusaamista

Vuodesta 2013 kaikista päihteistä kuivilla ollut Roine on nykyään mukana koulukiusaamista vastustavassa Break the Fight! -toiminnassa. Kiusaamisen ehkäisyssä Itä-Helsingin kasvatti peräänkuuluttaa aikuisten vastuuta.

– Aikuisten varhainen puuttuminen kiusaamiseen, ja se, että otetaan vakavasti, jos lapsi tai nuori kertoo tulleensa kiusatuksi, Roine sanoo ratkaisuiksi kiusaamisongelmaan.

Roine ei voi ymmärtää, miksi usein kiusattu joutuu vaihtamaan koulua, vaikka se olisi kiusaajan tehtävä, mikäli kiusaamista ei saada loppumaan. Gangsta-räppäri haluaisi, että kouluissa valistettaisiin enemmän kiusaamisen haitoista, vaikka ongelmia ei olisi havaittavissa.

– Sitä tulee korostaa, että koulukiusaaminen voi täyttää myös rikoksen tunnusmerkit ja yli 15-vuotiaat ovat rikosoikeudellisessa vastuussa. Kiusaaminen ei ole harmitonta pikkukivaa. Se voi pahimmillaan johtaa kiusatun, kiusaajien ja jopa sivullisten kuolemaan. Tarkoitan tällä koulusurmia, joiden tekijät lähes poikkeuksetta ovat olleet pitkäaikaisesti kiusattuja, Roine viestittää kiusaajille.

Roineen mukaan kiusattujen tulisi puhua, eikä asiaa pidä hävetä.

– Älkää jääkö yksin asian kanssa. Jos kotona tai koulussa ei uskota tai kuunnella, voi käydä juttelemassa esimerkiksi Tyttöjen tai Poikien Talolla. Lisäksi olemassa on anonyymisti auttavia nettichatteja- ja -puhelimia, rohkaisee vuonna 2017 Ei koskaan enää -debyyttialbumin julkaissut räppäri.

Dokumentti omasta elämästä

Roineen elämästä julkaistiin marraskuussa 2018 Ei koskaan enää -dokumenttielokuva, joka kertoo huume-, rikollisuus- ja väkivaltakeskeisessä maailmassa eläneestä itähelsinkiläisestä. Monet kerrat lähellä kuolemaa käynyt tyttö onnistuu kammeta itsensä kuiville, mutta edessä on uudet haasteet tienata elantonsa miehisyyttä korostavassa hip hop -kulttuurissa. Omia hankaluuksia normaalille parisuhde-elämälle asettaa sekin fakta, että Roine seurustelee elinkautisvangin kanssa.

– Oli hurjaa, mutta samalla terapeuttistakin nähdä ohjaajan (Aino Suni) tulkinta omasta elämästäni elokuvan muodossa, Roine kuvailee.

Mistä sitten Roine ammentaa elämäänsä iloa?

– Perheen ja ystävien kanssa olosta, musiikista ja karaoken laulamisesta selvinpäin.

Lisäksi Roineelle tuottaa iloa se, että hän saa musiikillaan ja muutenkin esimerkillään valettua uskoa muihin ihmisiin.

– Musiikkini takia jotkut ovat kertoneet jättäneensä tekemättä itsemurhan tai lähteneet väkivaltaisesta parisuhteesta, hän kertoo parhaiksi saavutuksikseen musiikkiurallaan.

Kuvassa breikkaajia.

Break the Fight:in breikkaajia. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Columbus tuttu paikka

Tiistaina 11.12.2018 Columbukseen avattu Break the Fight:in masinoima hip hop -harrastetila saattaa Roineen takaisin nuoruusmaisemiin. Columbus tuli aikoinaan hänelle todella tutuksi, siellä hän pyöri vanhempien narkomaanien kanssa. Nuoruutensa Roine tallasi lisäksi Itäkeskuksen, Puotilan ja Malmin kaduilla. Columbuksesta räppärillä on myös parhaat Vuosaari-muistot.

– Siellä on niin paljon nostalgiaa ja muistoja siitä, kuinka joka päivä kuljin sen läpi kouluun ja koulun jälkeen jäin hengaamaan.

Toisaalta jälkikäteen ajateltuna Roine olisi kaivannut nuoruudessaan jonkun ulkopuolisen aikuisen kuuntelua ja turvaa. Hän haluaisi, että juuri tähän asiaan kiinnitettäisiin Vuosaaressa enemmän huomiota.

– Vuosaaren nuorille ”Kolkka-hengareille” pitäisi kehittää jotain järkevää tekemistä, ettei tarvitsisi hengailla aikuisten narkkareiden kanssa, niin kuin itse tein. Break the Fightin uudet tilat Columbuksessa ovat yksi ratkaisu ongelmaan.

Hae apua ja myönnä ongelma

Roine haluaa olla nuorille elävä esimerkki siitä, kuinka kaikki tunteet ja ajatukset voi purkaa räpin tekemiseen. Muun muassa Subutex-koukusta ulos taistellut Itä-Helsingin kasvatti kannustaa muitakin päihdeongelmaisia hakemaan apua. Raitistuminen on hänen mukaansa monen asian summa, mutta päihteettömyys onnistuu, mikäli on riittävä tukiverkko ja omaa motivaatiota.

– Avun hakeminen ja ongelman myöntäminen ovat välttämättömimmät askeleet raitistumisessa.

– Raitistuminen on vaatinut minulta oman vahvan tahdon ja päätöksen, läheisten sekä ammattilaisten tuen. Lisäksi musiikin tekeminen piti asettaa päihteiden käyttämisen tilalle. Minun piti käydä pohjalla, jotta tajusin, että tapan itseni päihteillä, jos en lopeta, Roine muistelee omaa kuiville pääsyään.

Etenkin 5.–7.-luokkalaisille nuorille suunnattu hip hop -harrastetila kauppakeskus Columbuksen (Vuotie 45) Vuotalon puoleisessa päädyssä on avoinna tiistaisin kello 15–18. Lisätietoja: breakthefight.com, Instagram ja Facebook.

Teksti: Antti Honkanen
Kuvat: Raisa Kyllikki Ranta