Irlannissa asuva kirjailija Markus Ahonen: – Vuosaari on Suomi-visiittieni näppärä tukikohta

Kirjailija Markus Ahonen.

– Vuosaari on kelpo Suomen vierailujeni päämajapaikka: meri, palvelut, urheilu- ja ulkoilupaikat sekä supernäppärä sijainti metron päätepysäkkinä ovat mainio kombo, kirjailija Markus Ahonen kehuu.

Irlannissa poikansa kanssa asuvan kirjailija Markus Ahosen, 46, dekkari Sydämenmurskajaiset (WSOY 2016) liikkui vahvasti Vuosaaren maisemissa. Myös uusimmassa Ahosen dekkarissa Sieluttomat (WSOY 2019) pyöritään tutuissa maisemissa, esimerkiksi kirjasarjan päähenkilö rikoskomisario Markku Isaksson katselee perheelleen asuntoa Vuosaaren Lokitieltä.

– Siskoni asuu yhä perheineen täällä, ja paikka on tullut erityisen tutuksi, kun vierailen Suomessa. Vuosaaresta pääsee joka suuntaan hetkessä, vaikka kaupunginosa onkin omassa rauhassaan, Ahonen miettii, miksi Helsingin suurin lähiö on hänelle merkittävä paikka sekä tosielämässä että kirjoissaan.

Kirja-aiheita eri puolilta maailmaa

Sieluttomat-kirjan kansi.

Sieluttomat on Markus Ahosen uusin kirja.

Sieluttomissa seurataan pääkaupunkiseudulla häikäilemätöntä ryöstökoplaa, jonka uhreista yksi asuu Uutelan Skatanniemessä. Erään ryöstön jälkeen joukkio piilottelee viranomaisilta Vuosaaren satamassa.

– Idean ryöstökoplaan sain Irlannista, jossa viimeisimmän laman aikaan oli useita niin kutsuttuja tiikerikidnappauksia. Tällaisissa tapauksissa kiristettiin esimerkiksi postin työntekijöitä luovuttamaan rahakuljetuksia ryöstäjille ottamalla heidän perheenjäseniään panttivangeiksi, Ahonen kertoo.

Eräs dekkarin ryöstökoplan jäsenistä on kokenut omakohtaisesti Srebrenican joukkomurhan. Tuon juonenkäänteen Ahonen kaivoi puolestaan omilta reportaasimatkoiltaan, jotka veivät 2010-luvun vaihteessa Balkanille. Vielä muutama vuosi sitten Ahonen reissasi toimittajan työssään maailman eri konfliktialueille, viime vuosina ulkomaanreissut ovat kuitenkin vähentyneet merkittävästi.

– Kyllästyin reissuun lähtemiseen, itse reissussa oleminen on mukavaa. Nuo epävakaiden olosuhteiden työmatkat ovat aika raakaa duunia, jotka pyörivät päässä vielä kotonakin, selittää Ahonen, joka on viime vuodet työskennellyt pääosin Irlannista käsin lehtiartikkeleita sekä kirjoja kirjoittaen ja sosiaalisen median digitaalimarkkinointiin keskittyen.

Twitterissä liki 140 000 seuraajaa

Irlannin Malahiden rantakylässä asuvalla Ahosella tosiaan riittää kosketuspintaa sosiaaliseen mediaan, onhan miehen Twitter-tilillä noin 138 000 seuraajaa ympäri maailman.

– Twitter-tilini on nykyään minulle enimmäkseen sellainen hyvän mielen paikka, jonne kirjoittelen puujalkavitsejä ja sanaleikkejä ihmisiä ilostuttaakseni.

Vantaan Martinlaaksossa lapsuutensa viettäneen Ahosen Isaksson-sarja on kauttaaltaan suhteellisen synkeämielistä kerrontaa, mutta vaikkapa Jarkko Sipilän dekkareista sen erottaa melkein kaikissa henkilöhahmoissa pilkahteleva toivo ja inhimillisyys.

– Mielestäni lähes kaikilla ihmisillä on kaikki puolet, kukaan ei ole lähtökohtaisesti hyvä tai paha. Ihmisten tekoja ohjaavat kokemukset, vaikkapa lapsuuden traumat tai läheisyyden kaipuu. Haluan tuoda kirjoissani esiin näitä syitä, jotka johtavat tiettyihin tekoihin. Ja kokemukset vaikuttavat tekoihin eri tavoin, toinen purkaa kokemansa väkivallan väkivallalla, kun taas toinen haluaa estää kaiken ympäristönsä väkivaltaisen käytöksen koettuaan sitä.

Sieluttomat sarjan ehyin teos

Martinlaakso opetti elämän raadollisuuden Ahoselle jo pienenä.

– ”Martsarilla” oli nuoruudessani aika hurja maine, eikä se täysin tuulesta temmattu ollut. Rehellisesti sanottuna olen nähnyt nuoruudessani paljon katuväkivaltaa ja saanut itsekin siitä osani. Olen pienestä pitäen ollut tapahtumien sivusta seuraaja, joka painaa mieleensä kaikenlaisia asioita, siksi on ollut helppo hypätä päähenkilö Isakssonin housuihin, joka on myös samoilta suunnilta kotoisin kuin itsekin, Ahonen ruotii yhtymäkohtia kirjojensa ja todellisen elämän välillä.

Isaksson-sarjan viides kirja Sieluttomat on tähän mennessä sarjan ehyin ja mukaansatempaavin teos. Helsinkiä piinaavan ryöstöaallon vauhdikas ja uskottava kuvailu hitsautuu hyvin yhteen menneisyyden takaumien sekä henkilöhahmojen ajatusten kanssa.

Isakssonin seikkailut jatkuvat

Markus Ahonen viihtyy Irlannissa mainiosti.

Markus Ahonen viihtyy Irlannissa mainiosti.

Isaksson-dekkareiden ystäville onkin ilo kertoa, että sarjalle tulee jatkoa.

– Seuraavan kirjan käsikirjoitus on kustantajalla luettavana, ja sitä seuraavat kolme suunniteltuna. Kirjasarjaa on mietittynä huomattavasti paljon pidemmällekin, mutta parin kolmen seuraavan kirjan käsikirjoitukset pyörivät aktiivisesti päällekkäin mielessäni, Ahonen sanoo.

Ahosen mukaan kirja ei ole ikinä valmis, ennen kuin se on painettu.

– Omat ideatkin saattavat vaihtua hyvinkin nopealla tahdilla. Kun en kirjoita kronologisesti, niin pöytälaatikosta saattaa löytyä vaikka kahdeksan vuotta sitten tehty mielenkiintoinen tarina, jonka yhdistän uuteen ideaan, Ahonen avaa kirjoitusmetodeitaan.

Jos kerran Ahosen kirjasarjan päähenkilö katselee asuntoa Lokitieltä, voisiko itse hahmon luoja joskus muuttaa Vuosaareen?

– Markku Isaksson ei ole alter egoni, vaikka meidän sielunmaisemissamme onkin yhtymäkohtia. Viihdyn erinomaisesti Irlannissa, siellä on elämäni näillä näkymin. Mutta koskaanhan ei voi tietää, mihin maailma heittää, Ahonen hymyilee.

Haastattelu ja kuvat Ahosesta: Antti Honkanen