Kevätlinnunsilmä ilahduttaa jo Mustavuoressa

Vuosaaren luonto -palstalla tutustutaan Vuosaaren luontoon.

Kevätlinnunsilmä

Kevätlinnunsilmän kirkkaankeltaiset kukkalatvat koristavat keväisin Mustavuoren lähteiden ja lähdepurojen laitamia. Kevätlinnunsilmän (Chrysosplenium alternifolium) kukat ovat varsin pienet, parin millin mittaiset, mutta niiden kehyksenä olevat keltaiset tukilehdet lisäävät näyttävyyttä. Nyt vaaksan mittainen kasvi erottuu hyvin maastossa, koska muita viherkasveja ei juuri ole sinivuokkoja lukuun ottamatta. Sinivuokollahan lehdet talvehtivat enimmäkseen vihreinä.

Kevätlinnunsilmä on painottunut eteläiseen Suomeen, joten on erikoista, että laji on omaksunut kasvualustakseen kylmät savipohjaiset ja varjoisat lähteiköt. Ahvenanmaalla lajia ei tavata lainkaan.

Keto- ja paahdekasvit vaativat puolestaan lämpöä ja valoa. Jokaisella luontokappaleella on oma ekologinen lokeronsa. Kevätlinnunsilmä on valinnut kasvualustakseen Mustavuoren pohjoisrinteen sammakoiden kutu- ja talvehtimislammikon laskupuron. Lapissa esiintyy lähisukulainen lapinlinnunsilmä, jonka ympäristövaatimukset ovat hyvin samanlaiset.

Nämä kasvit kuuluvat rikkokasveihin, joita Lapissa on useampiakin lajeja. Näiden kahden linnunsilmän esiintymisalueiden ero on lähes tuhat kilometriä, joten olisiko kyseessä ollut lajiutuminen? Kevätlinnunsilmän esiintyminen aivan rannikon tuntumassa ja saaristossa on harvinaisempaa. Kevätlinnunsilmää voi toki tavata muuallakin Vuosaaressa kuin Mustavuoren lehdossa. Tuon monivuotisen kasvin kasvupaikkaa olen seuraillut jo kolmisenkymmentä vuotta.

Markku Piipponen