Rautalangastako se pitää vääntää? – The Sounds kestää aikaa

Tämän päivän The Sounds vasemmalta: Peter Ekman (bassokitara), Esa Helasvuo (kosketinsoittimet), Ave Lönnfors (komppikitara ja laulu), Jomme Kettunen (rummut) ja Jan-Erik Saine (soolokitara). Kuva: Aki Schadewitz

Tämän päivän The Sounds vasemmalta: Peter Ekman (bassokitara), Esa Helasvuo (kosketinsoittimet), Ave Lönnfors (komppikitara ja laulu), Jomme Kettunen (rummut) ja Jan-Erik Saine (soolokitara). Kuva: Aki Schadewitz

Eivät tienneet koulupojat Henrik Granö, Bobi Söderblom, Johnny Liebkind ja Peter Ekman vuonna 1961 kitarayhtye The Soundsia perustaessaan, että bändi olisi olemassa ja keikkailemassa vielä vuonna 2022. Rautalankayhtyeenä suuren yleisön tietoon The Sounds pomppasi ensimmäisellä levyllään Emma / The Mandschurian Beat, jonka tuolloin 15–17-vuotiaat pojat kävivät äänittämässä koulun joululomalla 1963.

– Levy oli Suomen listaykkösenä yli puoli vuotta, ja sitä myytiin yli 20 000 kappaletta. Keikkailimme 1963 lähes kaikki Suomen kaupungit läpi. Mandschurian Beat -singleä myytiin Japanissa yli miljoona kappaletta. Tosin tulimme huijatuiksi, eikä siitä jenejä meille herunut, Peter Ekman, The Soundsin alkuperäiskokoonpanon ainoa nykyjäsen muistelee.

Ekman kertoo, että vuonna 1965 bändin jäsenet totesivat koulunkäynnin haittaavan bänditoimintaa siinä määrin, että nuorukaiset päättivät lopettaa soittamisen. 

– Tauko hieman venähti, sillä teimme paluun vuonna 2011, Ekman naurahtaa.

Ensin miehet kerääntyivät yhteen vanhojen muistojen merkeissä, mutta pian jo jammailtiin ja soitettiin yhdessä. 

– Tuumasimme, miksei sitä voisi taas keikoillekin lähteä, Ekman sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

The Sounds keikalla. Kuva: Aki Schadewitz

The Sounds keikalla. Kuva: Aki Schadewitz

The Sounds on esiintynyt vuosien varrella useissa eri kokoonpanoissa. Monille bändin jäsenille se on ollut ponnahduslauta suurempaan julkisuuteen. Esimerkiksi rumpalina bändissä aloittanut Johnny Liebkind lähti laulajan soolouralle, ja välillä The Sounds toimi hänen taustabändinään. Eero ja Jussi Raittinenkin ehtivät olla bändissä ennen kuin perustivat oman yhtyeensä.

Pelkästä rautalangasta The Soundsin ei ole tarvinnut vääntää.

– Kitaramusiikkibuumi rupesi Beatlesin tulon myötä nopeasti hiipumaan. Ajan virtausten myötä mekin muutimme musiikkityyliämme. Olemme esiintyneet jopa tanssiorkesterina, Ekman miettii.

Peter Ekman toimii myös Back to the Sixties-yhdistyksen vetäjänä. Yhdistys on perustettu edistämään 1960-luvun musiikkia, ja siihen kuuluu noin 60 tuon ajan muusikkoa. Yhdistys järjestää 60-luvun musiikkifestareita, -konsertteja ja -risteilyjä, joiden suosio on ollut melkoinen.

– Järjestimme juuri ennen koronaa Rastilan kartanon Cafe Monamin maisemissa Stadivaarirockin, jonka suosio löi meidät ällikällä: paikalla kävi päivän aikana varovaisestikin arvioiden 3 000 kuulijaa, joiden ikähaitari oli iloksemme varsin laaja, Ekman kertoo.

– Vaikka takana onkin jo pitkä ura, niin vireessä pysyminen ja taitojen ylläpito vaatii yhä säännöllistä ja kovaa harjoittelua, Peter Ekman toteaa.

Kuinka hyvin The Sounds on nuotteja hionut, se selviää Rastilan kartanolla Cafe Monamissa (Karavaanikatu 4) pidettävässä ilmaiskonsertissa lauantaina 4.6. Showtime alkaa noin kello 18, ja bändi esiintyy sään salliessa kartanon ulkoterassilla, jolloin sitä voi seurata myös kartanon puistosta.

Haastattelu: Eero Honkanen