Asukasillassa painavaa asiaa terveyspalveluista

Punakiventien koulurakennuksen sali täyttyi terveysasioista kiinnostuneesta yleisöstä.

Punakiventien koulurakennuksen sali täyttyi terveysasioista kiinnostuneesta yleisöstä.

Puistopolun peruskoululla 2.6. järjestetystä Vuosaaren terveyspalveluita ja niiden toimivuutta käsitelleestä asukasillasta lähti suoraa ja painavaa palautetta paikalle tulleelle kaupungin sote-johdolle, Vuosaaren terveysasemalle sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenille. Sanoma oli, että Vuosaaren terveysaseman palvelut kangertelevat edelleen ja parannustoimia tarvitaan. Kaupungin puolelta ongelmat myönnettiin ja tiedostettiin: töitä varsinkin hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi on tehty ja tehdään edelleen.

Paikalla ollut sosiaali- ja terveysalan apulaispormestari Daniel Sazonov totesi aluksi tilaisuuden osuneen hyvään saumaan, sillä Helsingin ja Vuosaarenkin hoitoonpääsyasiat ovat juuri kaupungin erityiskäsittelyssä.

Pitkä potilasjono saatu keväällä purettua

Vuosaaren terveysaseman ylilääkäri Aino Rubini kertoi Vuosaaren nykytilanteesta. 

– Vuosi on ollut meillä tiivis kehittämisen vuosi. Otimme esimerkiksi Apotin käyttöön ja perustimme Vuosaareen idän diabetes-keskuksen, Aino Rubini sanoi.

– Pitkä potilasjono on saatu purettua ja nyt kiireettömään hoitoon pääsee Vuosaaressa 30 vuorokaudessa, joka on likipitäen Helsingin keskiarvoa. 20 lääkärivakansissa on enää parin lääkärin vajaus ja saimme palkattua 6 kesälääkäriä täksi ja ensi vuodeksi. Kaikki 34 hoitajapaikkaa on täytetty, Rubini kertoi Vuosaaren parantuneesta tilanteesta.

Vuosaaren hoitoonpääsyjono on ollut touko–kesäkuussa taas hieman huonompi, mutta tilanteen luvattiin korjaantuvan kesäkuussa.

Ylilääkäri Aino Rubini totesi, että asiakastyytyväisyyden lisääminen on edelleen henkilökunnan tavoitteena ja erilaisissa mittauksissa hyviä tuloksia on jo saatu. Vuosaaren terveysasemalla aiemmin ollut asiakasraati on tarkoitus myös palauttaa toimintaan.

Karua palautetta

Vuosaari-toimikunnan järjestämän terveysillan puheenjohtajana toiminut Timo Raittinen luki asukkaiden iltaan lähettämiä kokemuksia oman terveysasemamme toimivuudesta. Esille tuli muun muassa yhteyden saaminen terveysasemalle ja takaisinsoiton odottelu, hoitoon pääsemisen pitkä kesto, saatu huono hoito, jatkohoidon ja seurannan puute sekä kieliongelmat lääkäreiden ja asiakkaiden välillä. Myös hyväksi koetun omalääkäri-mallin palauttamista nykyisen hoitaja-/lääkäri-tiimityöskentelyn sijaan vaadittiin. Kysyttiin myös, miksi laboratoriojonot ovat Vuosaaressa pidemmät kuin muualla. 

– Kyllä meidän pitäisi päästä hoitoon omalla terveysasemalla, eikä minkään muun lähiön asemalla, kommenteissa todettiin.

– Palaute oli kyllä karua kuunneltavaa, myönsi idän alueen johtava ylilääkäri Mari Kinnunen.

– Saimme poistettua 1 000 asiakkaan potilasjonon. Olkoon se alku uudelle. Töitä on tehty ja tehdään jatkossakin, mutta kyllä meidän täytyy saada Vuosaaressa kokonaisuus paremmin hallintaan, Kinnunen sanoi.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen puolestaan totesi, ettei omalääkäri-käytäntöön ole paluuta.

– Resurssit eivät siihen yksinkertaisesti riitä, lääkäreitä ei ole tarpeeksi, joten on pakko mennä tällä tiimipohjaisella mallilla ja kehittää sitä, Lukkarinen kertoi.

Myös lautakuntaa paikalla

Paikalle tulleet sote-lautakunnan ja kaupunginvaltuuston jäsenet saivat myös esittää omat mielipiteensä tilanteen parantamiseksi. Esille tuli ehdotus Vuosaaren terveysaseman palveluiden ulkoistamisesta. Jotkut jäsenistä puolestaan vastustivat sitä. Ulkoistamisen sijaan ehdotettiin nykyisten palveluiden kehittämistä. Toista terveysasemaa ehdotettiin, samoin lisäresurssien myöntämistä alalle. Esille tuli myös hoitoalan vetovoiman lisääminen esimerkiksi palkkauksen avulla.

Terveysillan anti oli kaiken kaikkiaan hyvä. Paikalle saapunut runsas noin 300 hengen yleisö sai antaa suoraa palautetta sote-alan johdolle, terveysasemalle ja asioista päättäville poliitikoille. Suoria vastauksia saatiin suoriin kysymyksiin. Yksi asia jäi kuitenkin lähes tyystin käsittelemättä: miten terveyspalvelut lähitulevaisuudessa hurjasti kasvavassa Vuosaaressa ratkaistaan, kun homma tälläkin väkimäärällä yskii? Tuhannen taalan tai euron kysymys jäi nyt kysymättä!

Teksti ja kuva: Eero Honkanen