Nea Mattila aitoo Vuosaaresta maailmalle

Vuosaarelainen Nea Mattila iloitsee, että pääsee harjoittelemaan tällä hetkellä täyspäiväisesti aitajuoksua.

Vuosaarelainen Nea Mattila iloitsee, että pääsee harjoittelemaan tällä hetkellä täyspäiväisesti aitajuoksua.

Vuosaarelaisen pikajuoksija Nea Mattilan, 19, mennyt kausi oli täynnä haasteita, sillä hän kärsi kauteen valmistautuessa lievästä ylirasitustilasta, myös viime kevään ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen stressasi.

– Kausi 2018 oli minulle läpimurto, mutta 2019 oli sitten vaikeampaa. Onneksi nyt pääsen keskittymään täysillä juoksuun, sillä tällä hetkellä urheilen täyspäiväisesti, kertoo Mattila, jonka tähtäimessä on ensi kesän aikuisten EM-kisojen 400 metrin aitajuoksu ja mahdollisesti myös 400 metrin viestijuoksu.

Laajassa lajilistassa myös bussimatkailu

HIFK-Friidrottia edustava Mattila treenaa tällä hetkellä 8–9 kertaa viikossa aitajuoksua. Harjoituskauden ohjelmaan sisältyy viikoittain 3 aamu- sekä 5–6 päätreeniä iltaisin. Säiden salliessa Viipurin Urheilijoiden kasvatti harjoittelee Helsingin keskustan Eläintarhan kentällä, mutta syksy, talvi ja kevät puurretaan pitkälti Myllypuron Liikuntamyllyn sisähallissa.

– Olemme asuneet noin 15 vuotta Ramsinniemessä, joten bussilinja 560 on tullut erittäin tutuksi. Voi melkeinpä sanoa, että harrastan Vuosaaressa bussimatkustamista, Mattila naurahtaa.

7-vuotiaana yleisurheilun aloittanut Mattila on harrastanut nuoreen ikäänsä nähden lukemattomia eri urheilulajeja: muiden muassa uintia, salibandya, ringetteä, jalkapalloa, lentopalloa, käsipalloa ja voimistelua on tullut kokeiltua.

– Lajien monipuolisuudesta on ollut minulle hyötyä juoksussa, sillä minulla on ollut aina kova peruskunto. Jos en ole ollut vapaa-ajalla joissain urheilutreeneissä, niin olen liikkunut kavereiden kanssa ulkona, Mattila sanoo.

Vahvuutena kylmät hermot

Mattilan tähtäimessä siintävät kesän 2020 aikuisten EM-kisat sekä 2024 järjestettävät olympialaiset. Tässä juostaan vuoden 2018 Pohjoismaiden maaottelun 400 metrin aitoja.

Mattilan tähtäimessä siintävät kesän 2020 aikuisten EM-kisat sekä 2024 järjestettävät olympialaiset. Tässä juostaan vuoden 2018 Pohjoismaiden maaottelun 400 metrin aitoja.

Myös Mellunkylässä ja Herttoniemessä elämänsä aikana asunut lupaava aituri pitää vahvuuksinaan juoksutyylin rentoutta ja askellusta, kestävyyttä sekä kylmähermoisuutta. Kylmäpäisyydestä nähtiin oiva esimerkki vuoden 2018 Suomi–Ruotsi-maaottelun 400 metrin aidoissa, kun hän nousi uskomattomalla loppukirillä voittoon. Tuon juoksun voi katsoa Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-50007081.

2018 saavutettua maaotteluvoittoa Mattila pitääkin tähän mennessä uransa kovimpana saavutuksena. Voittoa voi pitää epätodennäköisenä, sillä Kulosaaren yhteiskoulussa lukionsa suorittanut Mattila juoksi ensimmäisen 400 metrin aitakisansa vasta kesän 2017 lopulla.

– Juoksussani on vielä paljon kehittämistä. Esimerkiksi pieniä tukilihaksia tulee vahvistaa ja nopeuskestävyyttä parantaa: minun pitää pystyä juosta pidempää ja kovempaa vauhtia, Mattila analysoi.

Korteen, Nezirin ja Hurskeen vanavedessä

2020 Tokiossa järjestettävät olympialaiset tulevat aiturille todennäköisesti liian nopeaan, mutta 2024 Pariisissa pidettäviin kisoihin Mattila haaveilee pääsevänsä. Se, että Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske ovat nostaneet 100 metrin suomalaisen aitajuoksun kansainvälisesti lähelle terävintä huippua saattaa hyödyttää myös Mattilaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Mattila on 400 metrin aitajuoksun lisäksi tuttu näky 400 metrin viestijuoksusta (kuvassa kauden 2019 SM-kisojen viestin hopeajuoksu) sekä 200 metrin juoksusta. – Nykyään keskityn vain 400 metrin aitoihin, mutta toki viesteihin osallistun, jos tulen valituksi niihin, Mattila sanoo. Kuva: Trackpic

Mattila on 400 metrin aitajuoksun lisäksi tuttu näky 400 metrin viestijuoksusta (kuvassa kauden 2019 SM-kisojen viestin hopeajuoksu) sekä 200 metrin juoksusta. – Nykyään keskityn vain 400 metrin aitoihin, mutta toki viesteihin osallistun, jos tulen valituksi niihin, Mattila sanoo. Kuva: Trackpic

– Uskon, että suomalaisnaisten hieno menestys aitajuoksussa tuo lisänäkyvyyttä koko lajille. Sitä kautta aitajuoksuun ruvetaan ehkä panostamaan enemmän, ja yhä useampi voi keskittyä täyspäiväisesti urheilemaan, iloitsee keväällä Aalto-yliopistoon pyrkivä Mattila.

Vuosaaressa hyvä olla

Vikkeläkinttuinen Mattila viihtyy erinomaisesti Vuosaaressa, jossa on erinomaiset harjoitusolosuhteet yleisurheilullekin. Varsinkin Heteniityn urheilukentällä hän on kesäisin tuttu näky, sillä pyörämatka kotoa sinne taittuu alle vartissa.

– Mielestäni Hettarin yleisurheilukenttää alikäytetään ja -arvioidaan, se on mainio paikka. Lisäksi sen vieressä on esimerkiksi hyvä pururata maastojuoksuun, Mattila kehuu.

Normaalisti Mattilan juoksulenkki suuntautuu Kallvikinniemen kärkeen, joka on hänen suosikkipaikkansa Vuosaaressa. Kesäisin moni pyörämatka päättyy Aurinkolahden rannalle pelaamaan rantajalkapalloa kavereiden kanssa. Myös Vuosaaren edustan saaristo on tullut tutuksi kajakilla melomisen myötä.

– Vuosaaressa on meri lähellä, hyvät luontopolut ja kaikki tarvittava. Sanonkin keskustassa asuville kavereilleni, ettei täältä omasta kommuunista tarvitse mihinkään lähteä, sillä täällä on kaikki tarpeellinen, kausina 2018 ja 2019 SM-pronssia 400 metrin aitajuoksusta voittanut nainen nauraa.

Haastattelu: Antti Honkanen