Uutelan Tähtipolku houkuttelee seikkailulle pimeään

Mira Lainiola ja Tuukka Perhoniemi Uutelan Tähtipolulla.

Mira Lainiola ja Tuukka Perhoniemi Uutelan Tähtipolulla.

Uutelan rantareitille ripustettiin maanantaina 14.12. Ursa ry:n tähtikuviorasteja sisältävä heijastinpolku. Uutelan Tähtipolun tavoite on innostaa luontoon liikkumaan vuoden pimeimpään aikaan ja tehdä tähtitaivasta tutuksi. Tähtipolku alkaa Kahvila Kampelan vierestä ja päättyy Niemenapajan keittokatokselle. Edestakaisen matkan pituus on 2 kilometriä. Tähtipolulla liikutaan taskulampun avulla heijastimia seuraten. Seikkailu jatkuu aina tammikuun 2021 loppuun asti.

– Kaupungeissa on paljon hukkavaloa, jonka vuoksi tähtitaivas näkyy huonosti, mutta jos pääsee valoista hieman syrjään, avautuu heti paremmat näkymät maailmankaikkeuteen, Ursan Tuukka Perhoniemi kertoo.

– Vuosaaressa Kallahdenniemi ja Uutelan alue ovat parhaita tähtien katselupaikkoja, sillä meren suunnassa on pimeää, hän jatkaa.

Perhoniemen mukaan Helsingin tähtitaivas sopii hyvin tähtikuvioiden opetteluun – kuviot on jopa helpompi erottaa, kun tähtitaivas ei näy koko komeudessaan.

Uutelan Tähtipolku järjestetään nyt toista kertaa ja sen toteutuksesta vastaavat vuosaarelainen Mira Lainiola, Perhoniemi sekä kuvituksista Juhani Anttila ja Maria Ilvonen. Tähtipolkua huolletaan vapaaehtoisvoimin.

Jos pimeässä liikkuminen arveluttaa, oppaaksi reitille voi avata Uutelan Tähtipolun mobiilikartan. Mobiilikartan on laatinut Mari Nieminen ja se löytyy lastenkulttuurisivusto Pienten Helsingin verkkosivulta www.pientenhelsinki.fi

Turvavälit tulee muistaa myös ulkoillessa. Retkelle kannattaa varata eväät, jotka eivät vaadi nuotiolla lämmittämistä. Uutelan rantareitillä ei ole talvikunnossapitoa ja Tähtipolulla liikutaan omalla vastuulla. Polku voi olla ajoittain liukas.

Tähtipolun ajankohtaisia tunnelmia voi seurata tapahtumasivulta Facebookista ”Uutelan Tähtipolku 2020”. Lisätiedot löytyvät myös Ursan verkkosivulta www.ursa.fi/tahtipolku