Ihan tavallinen vuosaarelainen: Jesse Hyttisen liekki matematiikkaan roihahti Vuosaaren lukiossa

Jesse Hyttinen asuu nykyisin Meri-Rastilassa.

Jesse Hyttinen asuu nykyisin Meri-Rastilassa.

Jesse Hyttinen, 29 vuotta, tekniikan kandidaatti, Meri-Rastila

Meri-Rastilassa asuva Jesse Hyttinen, 29, on juuri valmistunut tekniikan kandidaatiksi Aalto-yliopistosta. Tällä hetkellä hän kirjoittaa matematiikkaan liittyviä tietokirjoja sekä tekee matematiikkaan ja ohjelmointiin liittyviä projekteja.

Jesse Hyttinen, kuinka kauan ja missä olet asunut Vuosaaressa?
– Asuin Vuosaaressa kauppakeskus Columbuksen lähitienoilla parisen vuotta vuodesta 2007 lähtien, jonka jälkeen muutin pois Vuosaaresta. Vuoden 2020 alussa palasin takaisin Vuosaareen Harustielle, jossa nyt asun.

Missä muualla kuin Vuosaaressa olet asunut elämäsi aikana ja miksi olet muuttanut juuri Vuosaareen?
– Olen asunut ennen Vuosaareen tuloa muun muassa Vantaalla. Vuosaareen muutin parempien tulevaisuudennäkymien ja viihtyisän ympäristön takia. Lähdettyäni Vuosaaresta asuin useamman vuoden esimerkiksi Roihuvuoressa. Palasin tänne takaisin paikan viihtyisyyden ja hyvien kulkuyhteyksien takia.

Oletko opiskellut tai työskennellyt Vuosaaressa?
– Kävin vuosina 2008–2011 Vuosaaren lukiota, josta kirjoitin ylioppilaaksi kesällä 2011.

Mitä harrastat Vuosaaressa?
– Ensimmäisten Vuosaaren vuosien aikana harrastin pyöräilyä ja videopelejä, nykyään harrastan musiikintekoa ja -kuuntelua, informatiivisia Youtube-videoita ja Wikipedia-artikkelien lukemista.

Mikä on parasta Vuosaaressa?
– Vuosaaressa parasta on upeat lenkkeilymaastot, lemppareina Aurinkolahden ranta-alueet, satama-alue ja Uutela, erityisesti Uutelan yksi kallio, joka kruunasi aina pyöräilylenkit.

Mitä kehittäisit Vuosaaressa?
– Yksi juttu oli opiskeluaikanani mielessä, mutta sen suhteen onkin ryhdytty jo toimeen. Nimittäin se, että Vuosaaren lukio saisi itselleen oman rakennuksen, eivätkä lukiolaiset joutuisi enää olemaan yläastelaisten kanssa samassa rakennuksessa. Itse olen seurannut innostuneena lukion uuden rakennuksen edistymistä. On jännittävää nähdä, minkälainen uusi Vuosaaren lukio tulee lopulta olemaan – oman uskomukseni mukaan tulevaisuuden osaajien keskittymä.

Mikä on mieleisin muistosi Vuosaaresta?
– Paras muisto täältä on valmistumiseni lukiosta ja koko lukioon liittyvä aikajakso, opettajat olivat todella mukavia, ilman matematiikanopettajiani en olisi välttämättä koskaan alkanut tietokirjailijan hommiin, uskoakseni he toimivat inspiraationani matematiikassa. Vuosaari on paikka, johon muutettuani alkoi oma kehittymiseni parempaan suuntaan. Siitä olen aina kiitollinen.

Olet kirjoittanut viisi omakustanteista tietokirjaa matematiikasta, kerro jotain siitä ja uusimmasta kirjastasi?
– Olen tosiaan kirjoittanut viisi matematiikasta kertovaa kirjaa. Kirjat noudattavat eräänlaista logiikkaa, joka ei välttämättä enää tulevissa kirjoissa päde, eli joka toinen on ideakokoelma ja joka toinen taas käsittelee pelkästään suurempaa matemaattista teoriaa.

Uusin kirjani on nimeltään ”Yhdestä se kaikki alkoi”, joka on myös myynnissä Books on Demandin kautta. Tämä on mielestäni myös merkittävin kirjani, sillä se sisältää tärkeimmät matemaattiset ideani vuosien 2014 ja 2020 väliseltä ajalta. Mikä tästä tekee lisäksi erityistä on se, että pääidea sisältää jopa viisi vuotta itsenäistä tutkimusta matematiikan haarassa nimeltään graafiteoria, nollatietämyksen lähtötasosta.

Mikä sinua kiehtoo matematiikassa?
– Minua kiehtoo matematiikassa sen universaalisuus, kuinka hyvin se kuvaa luonnon lainalaisuuksia ja kuinka syvälle tietämyksessä nykyään matemaatikon on mentävä, jos hän haluaa löytää jotain kaunista ja merkittävää. Juuri tuo tiedon syvyys ja valtava määrä sekä spesialisoitumisen ja tarkkuuden tarve ovat toisaalta mielestäni myös haastavimpia asioita matematiikassa.

Mainitsit, että sinulla alkoi vuonna 2014 elämässäsi suuria vastoinkäymisiä, kertoisitko lisää niistä?
– Psyykkinen toimintakykyni romahti pahoin tuolloin, mutta olen nykyään tähän liittyen paljon paremmassa kunnossa. Hassu juttu on, että juuri kuntoutuessani olen ollut kaikista tuottavimmillani luovien tuotosten, kuten musiikin ja kirjojen suhteen.

Mistä haaveilet?
– Haaveilen esimerkiksi siitä, että voisin joskus selailla matemaattisia ideoitani – kuten Treespeakia – Wikipediassa, ja nähdä, miten ne kehittyvät tieteen maailmassa.

Haastattelu: Antti Honkanen