Ääniteos julkaistu Sjökullan torpan runoilijasta

Ääniteos on äänitetty Sjökullan torpassa eli paikassa, missä Tavaststjerna kirjoitti kuuluisat runonsa. Kuvassa teoksen ohjaaja Carl Alm (vas.), äänisuunnittelija Matti Raita sekä asiantuntija Kristina Malmio.              Kuva: Outi Lepola

Ääniteos on äänitetty Sjökullan torpassa eli paikassa, missä Tavaststjerna kirjoitti kuuluisat runonsa. Kuvassa teoksen ohjaaja Carl Alm (vas.), äänisuunnittelija Matti Raita sekä asiantuntija Kristina Malmio. Kuva: Outi Lepola

Juuri julkaistu ääniteos nostaa päivänvaloon monipuolisen kulttuuripersoonan nimeltä Karl August Tavaststjerna (1860–1898). Hänellä on kiinnostava linkki Vuosaareen: Sjökullan torpassa vietetyt kesät inspiroivat Karl Augustia kuuluisan runokokoelman kirjoittamiseen ja johdattivat myös kirjailijan uralle. Sjökullassa syntynyt runoteos ”För morgonbris” (”Aamutuulelle”) on yhä luettavissa e-kirjana.

Tavaststjerna oli aikansa pioneeri: hän oli ensimmäinen suomenruotsalainen kirjailija, joka edusti rohkeasti realismin tyylisuuntaa. Mikkelissä syntynyt mies siirtyi ylioppilaaksi tulon jälkeen Helsinkiin suorittamaan arkkitehtiopintoja Polyteknillisessä korkeakoulussa. Nuorukaisen polut johtivat maaseudulle Vuosaareen, kun hän majoittui Sjökullan torpan kalastajaperheen luokse kahdeksi kesäksi (1881 ja 1883).

Mikä miehen sitten toi Vuosaareen? Tuon salaisuuden hän on vienyt mukanaan tuonpuoleisiin. Karl August rakasti merta ja purjehtimista. Romantiikkaakin lienee ollut ilmassa, sillä hänen tiedetään pitäneen Sjökullan aikana yhteyksiä vastarannalla Laajasalossa vaikuttaneeseen neiti Rudbeckiin.

Työelämässä Tavaststjerna toimi rakennushallituksessa ja myös sanomalehtialalla. Hän kuoli Porissa vuonna 1898 vain 38-vuotiaana saatuaan keuhkotulehdukseen tarkoitetun lääkkeen sijasta kuolettavan annoksen lamppuöljyä.

Kulttuurin helmiä ääniteoksen muodossa

Noin 40 minuutin pituinen podcast-kuunnelma on sanoin ja sävelin toteutettu johdatus Tavaststjernan tuotantoon ja maailmankuvaan. Kirjailija Merete Mazzarellan ja dosentti Kristina Malmion haastatteluiden ohella kuullaan Tavaststjernan runoja näyttelijä Wilhelm Grotenfeltin tulkitsemina.

Teoksen elämyksellisyyttä lisää se, että se sisältää Tavaststjernan runoihin tehtyä musiikkia, jota esittää sen säveltäjä Mirva Tarvainen. Luvassa on pakahduttavan herkkiä mutta samalla voimakkaita säveliä. Aiemmin Tavaststjernan runoja on säveltänyt muun muassa Jean Sibelius.

Teos on äänitetty Sjökullan torpassa eli paikassa, missä runosankarin kuulut säkeet ovat syntyneet. Näin saatiin tallennettua vanhan hirsiseinäisen kalastajatorpan tunnelma ja äänimaailma.

Kotiseutuaktiivien suurhanke

Sjökullan runoilevaa kesävierasta esittelevä ääniteos on vuosaarelaisten kotiseutuaktiivien suurhanke, jota alettiin valmistella vuonna 2020. Ajatus internetissä julkaistavasta podcastista syntyi, kun korona pysäytti normaalin kotiseututyön ja rajoitti esimerkiksi tapahtumatarjontaa Sjökullan torpalla, kertoo hankkeen tuottaja Anna-Maija Virta:

– Halusimme syventää vuosaarelaisten ja itähelsinkiläisten kotiseututuntemusta ja -kiintymystä. Tärkeää oli myös teoksen toteuttaminen kaksikielisesti, sillä suomenruotsalainen Tavaststjerna puhuttelee yli kielirajojen.

Vuosaari-Seura kiittää hanketta tukeneita tahoja: Konstsamfundet, Stiftelsen Tre Smeder, Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Understödsstiftelsen för Arbetets Vänner sekä Vuosaari-Säätiö. Myös kulttuurivaikuttajien ja kotiseutuaktiivien talkootyön merkitys on ollut suunnaton.

”Karl August Tavaststjerna – Sjökullan runoileva kesävieras – Den poetiska sommargästen på Sjökulla torp” -niminen ääniteos on kuunneltavissa verkossa osoitteessa www.vuosaari.fi/runoilija