Ajankohtaista Vuosaaren terveys- ja päihdepalveluista

Asiakasneuvojamme Nina ja Mervi opastavat asiakaspalvelupisteessä monenlaisissa asioissa. Olemme saaneet joukkoomme upeat kesälääkärit Kimmon ja Nikolain, jotka opettelevat innolla terveyskeskuslääkärin vaativaa ja monipuolista työtä.

Itseilmoittautumisautomaatit ovat jo tuttuja asiakkaillemme. Numerointiohjelma aiheuttaa edelleen hämmennystä. Automaatin antamat kutsunumerot eivät ole numerojärjestyksessä, mutta päivystysjono puretaan tulojärjestyksessä. Lapsipotilaat poimitaan jonosta nopeammin. Asiakasneuvojat opastavat mielellään automaattien käytössä ja kaikissa talon palveluissa sekä saattavat tarvittaessa oikeaan paikkaan. Maanantai on ehdottomasti viikon ruuhkaisin päivä. Suoraan paikan päälle kannattaa tulla odottamaan vain kiireellistä hoitoa tarvitsevan vaivan vuoksi.

Sujuvammin sähköisesti ja OMAOLO tutuksi

Oletko jo käyttänyt sähköistä yhteydenottoa? Voit kertoa meille asiasi, perua ajan tai varata myös saman päivän kiireellisiä vastaanottoaikoja sähköisesti. Digihoitaja ja -lääkäri seulovat asemalle tulleet yhteiset sähköiset yhteydenotot mahdollisimman nopeasti. Moni asia voidaan hoitaa sujuvasti ilman vastaanottokäyntiä. Omalle yhteyshenkilölle/hoitajalle ja lisääntyvästi muille ammattilaisille – myös lääkäreille – voi lähettää sähköisiä viestejä. Tutustu: asiointi.hel.fi 

Helsingissä on käytössä lisäksi sähköinen OMAOLO-oirearvio. Voit tehdä ajasta ja paikasta riippumatta sähköisen oirearvion itse jo monessa asiassa.

OMAOLO:n antamat suositukset ovat aina henkilökohtaisia. Ne perustuvat tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja kansallisesti yhteisiin kriteereihin. Voit lähettää OMAOLO:ssa tehdyn sähköisen oirearvion meille ja otamme yhteyttä mahdollisimman pian. Saat moneen huoleesi avun helposti ilman käyntiä tai odottamista vaikka kesämökin pihakeinusta. Kokeile seuraavalla kerralla! Voit tehdä OMAOLO:ssa myös seuraavia palveluarvioita: liikkuminen kodin ulkopuolella, henkilökohtaisen avun tarve tai omaishoitotilanne. www.omaolo.fi

OMAOLO-OIREARVIOT
•Naisen virtsatietulehdusoireet
•Hengitystietulehdus (flunssa)
•Korvan kipu tai lukkoisuus
•Yskä
•Kurkkukipu tai nieluoire
•Alaselkäkipu tai -vamma
•Olkapään kipu, jäykkyys tai vamma
•Polven oire tai vamma
•Päänsärky
•Ripuli
•Peräaukon seudun oire

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Asiakasneuvontaa terveysasemalla.

Asiakasneuvojamme opastavat ilmoittautumisautomaattien käytössä ja ohjaavat oikeaan paikkaan.

Puhelinpalvelun nauhoitteet on uusittu juuri koko kaupungissa. Takaisinsoittoajat ovat lyhentyneet merkittävästi Vuosaaressa. Tammi–toukokuun aikana saimme kuukausittain 6 600–7 400 puhelua. Huhtikuussa puheluista 65 % soitettiin asiakkaalle alle kahdessa tunnissa ja 31 % alle puolessa tunnissa. Tavoitteemme on onnistua vieläkin paremmin.

Kesäajan aukioloajat ovat lyhyemmät. Katso tästä linkistä kesän aukioloajat. Palveluja on supistettu ja esimerkiksi kiireettömät seurantakäynnit siirtyvät syksylle. Heinäkuussa on taukoa luomien ja ihomuutosten näyttöpoliklinikassa, ja pienkirurgisista toimenpiteistä tehdään vain erityisen kiireelliset.

Tulemme kartoittamaan kesän ja syksyn aikana mahdollisimman monen asiakkaamme terveysriskejä: tupakointia, ylipainoa ja verenpainearvoja. Mittausten avulla voimme kohdentaa aktiivista ohjausta ja hoitoa riskiryhmiin. Terveysaseman 3. kerroksen ITE-pisteessä voit mitata verenpaineesi ja punnita itsesi. ITE-pisteessä on myös asiakastietokone, jolla voit harjoitella asiakasneuvojien opastuksella Omakannan käyttöä tai sähköisten viestien lähettämistä ja kokeilla OMAOLO-oirervioita.

Tutustu palveluihimme ja ilmoittaudu ryhmiin: hel.fi.vuosaarensote Seuraa meitä myös Facebookissa: vuosaarenterveysasemavirallinen.

 

Patrik.

Kesäkuussa voit tavata kesänuoremme Patrikin, joka on vakuuttanut monet meistä kohteliaalla ja ystävällisellä asiakaspalveluasenteella.

Erityisesti kesällä on syytä tarkkailla omaa alkoholinkäyttöä

Osastonhoitaja Katja Pekkanen Vuosaaren päihdepoliklinikalta muistuttaa kesän loma-aikojen ja lämpimien säiden houkuttavan ihmisiä runsaampaan päihdekäyttöön kuin tavallisesti. Valmistujaispäivät, juhannus ja kesän yöttömät yöt, mökkeily, grillibileet ja festarit ovat kesän kohokohtia, joihin meillä suomalaisilla on tapana liittää vahvasti myös alkoholin käyttö.

Lomalaisten kannattaa miettiä omia päihteiden käyttötottumuksiaan, pitää vaikka päihdepäiväkirjaa ja miettiä, miksi juo? Voi olla herättävää huomata, kuinka paljon alkoholia tulee kesän aikana nautittua, milloin minkäkin syyn vuoksi.

MILLOIN JUON LIIKAA?
Naisten riskitasot
•Vähäsen riskin taso: max 1 annos*)/päivä
•Kohtalaisen riskin taso: jatkuvasti yli 7 annosta/vko
•Korkean riskin taso: viikossa 12–16 annosta tai enemmän
Miesten riskitasot
•Vähäisen riskin taso: max 2 annosta/päivä
•Kohtalaisen riskin taso: jatkuvasti yli 14 annosta/vko
•Korkean riskin taso: viikossa 23–24 annosta tai enemmän
*) 1 annos esimerkiksi 12 cl viiniä tai 0,33 tölkki keskiolutta

Alkoholinkäytön vähentämisellä on monia positiivisia puolia. Kun juot vähemmän, olet virkeämpi, kehosi ja mielesi voivat paremmin ja ihmissuhteesi saattavat kohentua. Vähennät sairauksien ja tapaturmien riskiä. Painonhallinta on helpompaa, vastustuskykysi on parempi, nukut levollisemmin, jaksat liikkua paremmin ja olet töissä tuotteliaampi.

Mikäli omatoiminen vähentäminen tai käytön lopettaminen ei onnistu

Vuosaaren päihdepoliklinikalle (Kahvikuja 3, 6. krs) voivat yli 24-vuotiaat hakeutua ilman lähetettä arkisin klo 9–10.30. Vastaanotolla ilman ajanvarausta (VIA) tapahtuvat hoidontarpeen arvioinnit, ohjaus ja neuvonta sekä hoidon aloittaminen. Toimiston puh. 09 310 61230. Päihdeammattilaisen neuvonta arkisin klo 12–13 puh. 09 310 62444.

Nuorisoasema tarjoaa matalalla kynnyksellä palveluita 13–23-vuotiaille päihteillä, pelaamisella tai lievillä mielenterveyden häiriöillä oireileville nuorille ja heidän läheisilleen. Nuorisoasemalle (Siltasaarenkatu 4) voi hakeutua ilman lähetettä ma–ke klo 13.30–15.30 ja to–pe klo 8.30–10.30. Neuvonta ma–pe klo 8.30–16 puh. 040 688 3377.

Palvelukeskuksen henkilökunta toivottaa kaikille asiakkaille rauhallista juhannusta ja aurinkoista kesää!

Virpi Jolkkonen, ylilääkäri, Terveysasemapalvelut
Katja Pekkanen, osastonhoitaja, Päihdepoliklinikka