Värivirityksiä Kulttuuritila Merirastissa

Kuvassa Aino Favén, Tiina Karhu ja Anna Wilhelmus. Taustalla seinällä oleva maalaus on Anna Wilhelmuksen triptyykki. Kuva: Kaija Poijula

Kuvassa Aino Favén, Tiina Karhu ja Anna Wilhelmus. Taustalla seinällä oleva maalaus on Anna Wilhelmuksen triptyykki. Kuva: Kaija Poijula

Kulttuuritila Merirastissa on esillä 10.4.–8.5. kolmen kuvataiteilijan taidetta. Aino Favén, Tiina Karhu ja Anna Wilhelmus ovat koonneet komeaan tilaan kokonaisuuden eri materiaaleilla ja tekniikoilla toteutetuista teoksista, joissa värillä on tärkeä rooli.

Taiteilijoita yhdistää asuminen Vuosaaressa Helsingin 450-vuotistaiteilijatalossa sekä rakkaus väreihin ja värimateriaaleihin. He ovat yhdessä tuottaneet taiteilijataloon liittyvän Villa Lill Kallvikin näyttelyt Villan kevät- ja joulusalonki 2022 sekä Villan joulukalenteri 2023.

Aino Favén käyttää teoksissaan tekstiiliä, vaneria, kierrätysmuoveja, valoa ja varjoja. Kokemuksen visualisoiminen kulloinkin soveltuvalla menetelmällä on hänelle tärkeämpää kuin pysyminen jossain tietyssä tekniikassa tai materiaalissa. Teokset tavoittelevat valon liikettä ja kerroksellisuutta samalla, kun ne pyrkivät välittämään ajatuksen tai tarinan. Väri on teosten osa ja elementti, kuten löydetty muovinpala tai itse tehty luonnonväri.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Aino Favénin Kuinkas sitten kävikään -teos.

Aino Favénin Kuinkas sitten kävikään? -teos.

Tiina Karhu leikittelee, kokoaa ja koostaa arkisia esineitä rytmisiksi sommitelmiksi. Teosten materiaalina ovat muun muassa legopalikat, vanhat leipälapiot ja budovyöt. Näennäisen kepeästä lähestymistavasta huolimatta teoksissa ja niiden väriyhdistelmissä voi nähdä vuoropuhelua aikamme ongelmien ja haasteiden kanssa – mitkä ovat tämän sesongin värit? Karhu toimii tekstiilisuunnittelun lehtorina Metropolia Ammattikorkeakoulussa.

Anna Wilhelmus on maalannut pääosan nyt esillä olevista teoksistaan tähän näyttelyyn. Hän kertoo työskentelystään:

– Minulle maalaaminen on kuin rakastamista. Se on vuoropuhelua, etsimistä ja erehtymistä, välillä mystistä, käsittämätöntä ja monimutkaista, vaativaa ja ehdotonta, toisaalta iloa ja onnea tuovaa. Antautumista ja irti päästämistä. Ilman sitä elämä olisi kaikilla tavoin vähemmän.

Näyttely on esillä Meri-Rastilan torin laidalla Kulttuuritila Merirastissa (Jaluspolku 3) 10.4.–8.5.2024. Se on avoinna ke–pe klo 13–17, la–su klo 12–17 (suljettu 1.5.)

Tiina Karhu viimeistelee Perussidos-teostaan.

Tiina Karhu viimeistelee Perussidos-teostaan.