HSY jakaa reilut 6 000 biojäteastiaa Helsinkiin 1–4 asunnon kiinteistöille

Uudet biojäteastiat odottavat tarroittamista ja jakelun alkamista varastoalueella. Kuva: HSY/Iiro Paasonen

Uudet biojäteastiat odottavat tarroittamista ja jakelun alkamista varastoalueella. Kuva: HSY/Iiro Paasonen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY jakaa heinäkuun alkuun mennessä biojäteastiat Helsingissä niille 1–4 asunnon kiinteistöille, jotka eivät ole ilmoittaneet kompostoivansa biojätteitään. Jäteastian voi ottaa heti käyttöön sen saavuttua.

HSY lähetti syksyllä 2023 yli 14 000 kirjettä helsinkiläisille alle viiden asunnon kiinteistöissä asuville asiakkailleen. Heidän tuli valita kolmesta vaihtoehdosta biojätteen lajittelun ja käsittelyn järjestäminen 1.7.2024 alkaen. Valinnat jakautuivat seuraavasti:

* 45 prosenttia valitsi HSY:n tyhjennettävän biojäteastian omaan käyttöön.

* 10 prosenttia valitsi yhteiskäyttöisen biojäteastian lähinaapureiden kanssa.

* 45 prosenttia valitsi omatoimisen kompostoinnin kiinteistöllä.

Kyselyyn jätti vastaamatta noin 2 500 asiakasta vielä muistutuskirjeen jälkeen. Myös heille HSY toimittaa neljän viikon välein tyhjennettävän biojäteastian.

Biojäteastian voi ottaa käyttöön saman tien

Jakelu alkaa heti vapun jälkeen. Biojäteastian voi ottaa käyttöön saman tien, kun se on tuotu kiinteistölle.

– Tiedämme, että moni haluaisi tarkan tiedon, milloin biojäteastia saapuu omaan pihaan. Emme kuitenkaan julkaise erillistä alueellista jakeluaikataulua, koska aikataulu elää jakelun edetessä, perustelee HSY:n logistiikkapäällikkö Tero Salo.

Biojätteen keräys helpottaa lajittelua kotona. Uudesta jäteastiasta ei välttämättä myöskään synny lisäkustannuksia kiinteistöille: kun pilaantuva aines jää pois sekajätteestä, sekajäteastian tyhjennystä on mahdollista harventaa.

Pitääkö biojäte pakata ja miten?

Yleisimmät kysymykset koskien biojätteen lajittelua koskevat pakkaamista. HSY:n erityisasiantuntija Minna Partti valistaa seuraavasti:

– HSY:n biojäteastiaan biojäte tulee aina pakata. Kesällä pakkaaminen ehkäisee hajuja, talvella se vähentää biojätteen jäätymistä kiinni jäteastiaan. Jäteastiaan laitettava suojapussi ei riitä, sillä se ainoastaan suojaa astiaa likaantumiselta. Pienkiinteistöillä yleisimmin käytössä oleviin tuulettuviin biojäteastioihin suojapussia ei voi edes laittaa, koska ilmastointiaukot menisivät umpeen.

Biojätteen pakkaamiseen on useampia vaihtoehtoja.

– Suosittelemme paperisia pusseja tai esimerkiksi muovittomia kartonkipakkauksia, sillä ne maatuvat parhaiten käsittelyprosessissamme. Kaikki biohajoavat pussit, joissa on merkintä ”kompostoituva”, käyvät myös. Tavallisia muovipusseja ei tule käyttää ja elintarvikkeita ei myöskään saa laittaa biojätteeseen ostopakkauksissa. Vain itse ruokajäte laitetaan biojäteastiaan. Liemet on kuitenkin hyvä valuttaa viemäriin, paitsi öljyt ja rasvat, sillä ne aiheuttavat tukoksia putkistossa, Partti selvittää.

Biojätteen erilliskeräyksen myötä moni on aloittanut myös kompostoimaan. Kompostoriin biojäte laitetaan sellaisenaan ilman pakkaamista. Lisäksi kompostoriin pitää laittaa katteeksi kuiviketta noin 20–40 prosenttia suhteessa jätteen määrään, jotta kompostoituminen toimii kunnolla.

– Kompostoriin voi kuitenkin hyvin laittaa pieniä määriä esimerkiksi sanomalehteä, puukuidusta tehtyä munakennoa tai tavallista talouspaperia, jos niitä käyttää esimerkiksi keittiön biojätekipon pohjalla imemässä nesteitä, Minna Partti neuvoo.

Uusille kompostoijille kursseja ja itseopiskelumateriaalia

HSY jatkaa keväällä 2024 kompostointikurssien järjestämistä, niitä on myös verkkokursseina. Tiedot kursseista sekä maksuttoman oppaan löytää verkkosivulta hsy.fi/kompostointi Ryhmä voi myös tilata HSY:ltä lajitteluneuvontaa tai kompostointikurssin, kun järjestää paikan ja osallistujia on vähintään kymmenen.

Uudistunut jätelaki velvoittaa, että jokaisella asuinkiinteistöllä pitää olla 1.7.2024 mennessä biojätteen erilliskeräystä varten joko tyhjennettävä biojäteastia, kompostori tai että kiinteistö on mukana kimppakeräyksessä lähinaapureiden kanssa. Kaikkien kompostoijien tulee tehdä kompostointi-ilmoitus HSY:lle.