OmaStadin äänestyksessä toteutukseen suunnitelmia myös Vuosaaresta

OmaStadi-äänestys alkaa pian. Kuvitus: Minna Alanko

OmaStadi-äänestyksessä valittiin suunnitelmia toteutukseen myös Vuosaareen. Kuvitus: Minna Alanko

OmaStadin äänestysvaihe päättyi lokakuun lopussa. Mukana oli 69 284 kirjautunutta osallistujaa. Äänestäneitä henkilöitä oli 49 705. Äänestysprosentti nousi liki kahdeksaan. Kyseessä oli suurin julkisen sektorin järjestämä sähköinen äänestys Suomessa. Äänestettävänä olleista 296:sta suunnitelmasta toteutukseen äänestettiin 44 suunnitelmaa.

Eniten ääniä saaneet suunnitelmat alueittain

– Eteläinen: Vehreä kaupunki, 57 000 euroa, ääniä 2 052.
– Itäinen: Lisää siisteyttä Itä-Helsinkiin, 113 000 euroa, ääniä 1 755.
– Kaakkoinen: Selvitys Aino Acktén huvilan kunnostuksesta, 100 00 euroa, ääniä 2 727.
– Keskinen: Tekonurmikenttä Arabian peruskoulun viereiselle kentälle, 435 000 euroa, ääniä 2 870.
– Koillinen: Liikuntaa ja hyvinvointia tukevia palveluita ikäihmisille Koillis-Helsinkiin – Lähelle kotia, 50 000 euroa, ääniä 1 182.
– Läntinen: Urbaanit nuotiopaikat, 120 000 euroa, ääniä 1 272.
– Pohjoinen: Kesätöitä ja apua kesäaskareisiin, 83 000 euroa, ääniä 833.
– Koko kaupunki: Puita lisää Helsinkiin, 35 000 euroa, ääniä 9 234.

– Äänestäminen konkreettisista paikallisista hankkeista on tuonut uuden osallisuuden kokemuksen kymmenille tuhansille helsinkiläisille. Erittäin monessa äänestetyssä ehdotuksessa on ollut kyse maailman toimivimman kaupungin edistämisestä käytännössä. Kiitos kaupunkilaisten, olemme monta askelta lähempänä strategista tavoitettamme, pormestari Jan Vapaavuori sanoi.

Helsingissä OmaStadin äänestysprosentti on liki kahdeksan prosenttia. OmaStadin ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti kipusi kansainvälisesti verrattuna hyvälle tasolle. Maailmalla äänestysprosentit ovat olleet useamman osallistuvan budjetoinnin toteutuskierroksen jälkeenkin noin 2–10 prosentin luokkaa.

Keskustelu heräsi

– OmaStadi toi ihmiset yhteen ja innosti keskustelemaan aivan uudella tavalla kaupunginosien asioista ja niiden kehittämisestä. Tällaista ei aiemmin ole tapahtunut koko kaupungin mittakaavassa samanaikaisesti. Kaupungin seitsemän stadiluotsia ovat upealla tavalla viestineet OmaStadista alueilla ja innostaneet kaupunkilaisia mukaan tekemään ehdotuksia ja äänestämään, kehittämispäällikkö Kirsi Verkka kehui.

Helsinkiläiset olivat ensimmäisenä osallistuvan budjetoinnin vuotena sitoutuneita kehittäjiä. Ehdotuksia jätettiin 1 273, joista hyväksyttiin 839 kappaletta. Ehdotuksista hiottiin 296 äänestettävää suunnitelmaa.

Äänestystuloksen määräytyminen tapahtui sen mukaan, miten paljon kukin ehdotus sai ääniä ja mitkä suunnitelmat mahtuivat alueen budjettiin. Ensimmäiseksi toteutettavaksi suunnitelmaksi valikoitui alueella eniten ääniä saanut suunnitelma. Sen jälkeen katsottiin, mikä suunnitelma oli saanut seuraavaksi eniten ääniä ja mahtuiko se vielä saman alueen budjettiin. Jos toiseksi eniten ääniä saanut suunnitelma ylitti jäljellä olevan määrärahan, siirryttiin kolmanneksi eniten ääniä saaneeseen suunnitelmaan. Jos tämä mahtui jäljellä olevaan määrärahaan, valittiin se toteutettavaksi. Jos ei mahtunut, siirryttiin seuraavaan suunnitelmaan. Tämä laskentatapa mahdollisti myös pienempien ja vähemmän ääniä saaneiden suunnitelmien etenemisen.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vahvistaa äänestystuloksen tämän vuoden loppuun mennessä. Suunnitelmien toteutuksen valmistelu alkaa ensi vuonna. Omastadi.hel.fi -palvelussa voi seurata vuoden 2020 kuluessa suunnitelmien toteutuksen valmistelua ja etenemistä.

Osallistuvaa budjetointia toteuttava OmaStadi-malli on tullut jäädäkseen. Helsinki kutsuu kaupunkilaiset taas ensi vuonna tekemään ehdotuksia OmaStadiin.

Itäisen suurpiirin toteutukseen edenneet suunnitelmat

Toteutukseen eteni muun muassa Aurinkolahden rannan isojen kivien raivaaminen pois rantaviivalta. Kuva: Rate Virtanen

Aluellinen määräraha: 639 650 €.
Äänestäjien lukumäärä: 4 838 henkilöä.

Toteutukseen etenivät Itäisestä suurpiiristä seuraavat suunnitelmat:

Lisää siisteyttä Itä-Helsinkiin
113 000 €, 1 755 ääntä.

Idän nuorisotilat
35 000 €, 1 559 ääntä.

Koululaisten toiveita Itä-Helsingin leikkipuistoihin
35 000 €, 1 347 ääntä.

Aurinkolahden uimarannan kivet
50 000 €, 1 022 ääntä.

Puotila liikkuu ja kuntoilee
290 000 €, 865 ääntä.

Uutelan ja Skatan tilan ulkoilualue viihtyisäksi
75 000 €, 820 ääntä.

Broändan puron kunnostuksen suunnittelutyö
40 000 €, 608 ääntä.