Aalto-yliopiston taideopiskelijoiden kurssi keskittyi Vuosaareen

Lumi-ryhmä.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun maisteriopiskelijoiden kurssin loppuhuipennus Ghost Elephant Stitches in the Snow -näyttely oli yhden päivän ajan auki keskiviikkona 7.4. Villa Lill Kallvikissa Aurinkolahdessa. Näyttelyä varten kansainvälisten ja suomalaisten opiskelijoiden ryhmä oli tammikuusta 2021 alkaen tehnyt sosiaalisesti eristettyjä tutkimuksia, kävelyitä ja ajattelua yhdessä Vuosaaren inhimillisten ja ei-inhimillisten asukkaiden kanssa. Työn päämääränä oli jäljittää kulttuurin ja luonnon suhteiden vyyhtiä lumen alla, Itä-Helsingissä.

– Päätimme sijoittaa Ecology in Theory Practice and Everyday Life -kurssin Vuosaaren, sillä se edustaa tuttua naapurustoa, jossa inhimilliset ja ei-inhimilliset asukkaat kohtaavat kaikkine sekaannuksineen ja ristiriitoineen, kertoi kurssin vetäjä, professori Lucy Davis Aalto-yliopistosta.

Kurssi lähtökohtana oli, että luonto ja kulttuuri eivät ole kaksi erotettavissa olevaa asiaa, vaan ovat aina olleet kietoutuneet toisiinsa. Lucy Davisin mukaan Vuosaari valikoitui näyttelyn tutkimuskohteeksi myös siksi, että raskas teollisuus on osa Vuosaaren historiaa – siellä on satama ja entinen kaatopaikka.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Norsu-ryhmä.

– Sen ohella, että Vuosaaressa on rannikoiden kauneutta, siellä on myös esikaupungin jännitteitä liittyen maankäyttöön, roskiin, saasteisiin, eriarvoisiin mahdollisuuksiin päästä nauttimaan luonnosta ja enenevässä määrin kollektiiviseen kokemukseen ilmastonmuutoksesta. Kaikki näyttelyn työt tutkivat näitä ristiriitoja, Davis pohti.

Kurssilaisille oli koronan keskellä tärkeä löytää paikka, jossa heillä oli mahdollisuus kokoontua yhdessä ja jonne pystyi palaamaan uudestaan, vaikkakin fyysistä etäisyyttä jouduttiin pitämään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vuoranta-ryhmä.

Vuoranta-ryhmä.

– Viikoittaiset tapaamiset ja harjoitukset Vuosaaressa olivat tapa maadoittaa itsemme, kun koronapandemia on saanut kaiken tuntumaan paheelliselta, professori Lucy Davis sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vuoranta-ryhmä.

Vuoranta-ryhmä.

Taidetöiden kohtaamisiin lukeutuivat esimerkiksi Vuosaarenhuipulle eli vanhalle kaatopaikalle tiettävästi haudattu norsu ja sen haamu. Myös Ramsinniemen Vuorannan merkitystä katsottiin eri kulmista – kuinka se tarjoaa nyt asuinpaikan monelle muulle eläväiselle kuin ihmiselle, esimerkiksi sammalille. “Lumentutkimusinstituutti” tutki lumen merkitystä opiskelijoille itselleen ja kaupunkilaisille, kuinka sen rooli muuttuu odotetusta ensilumesta epätoivotuiksi likaisiksi kasoiksi kevään lähestyessä.

Teksti: Antti Honkanen
Kuvat: Tuula Vehanen