Piispantarkastus Vuosaaressa

Piispa Teemu Laajasalo osallistui Vuosaaren kirkolla yhteiselle lounaalle.

Piispa Teemu Laajasalo osallistui Vuosaaren kirkolla yhteiselle lounaalle.

Piispa Teemu Laajasalo toimitti Vuosaaren seurakunnassa piispantarkastuksen viikolla 46/2023. Edellisen kerran seurakunnassa oli piispantarkastus vuonna 2006.

Piispantarkastus on vanha kirkollinen tapa, jota Suomessa on toteutettu jo noin 600 vuoden ajan. Tarkastuksen aikana piispa vieraili seurakunnassa, kuuli seurakunnan ja alueen kuulumisia, sekä tutustui toimintaan, työntekijöihin ja luottamushenkilöihin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Piispa Columbuksen Katukappelissa.

Piispa Columbuksen Katukappelissa.

Vuosaaren piispantarkastukseen kuului kaksi vierailupäivää, jolloin tavattiin monia alueen toimijoita. Piispa seurueineen vieraili Vuosaaren terveys- ja hyvinvointikeskuksessa, Vuosaaren lukiossa ja Urheilutalolla, jossa talon väen lisäksi mukana olivat FC Viikingit, Vuosaari-Seuran ja Vuosaari-toimikunnan edustajat. Seurakunnan yhteistyö monen alueen toimijan kanssa on erityisen hyvää ja omalta osaltaan ehkä jopa uudenlaisia yhteistyötapoja luovaa. Tapaamisissa iloittiin niin diakonian, kuin kasvatus- ja nuorisotyönkin hyvistä yhteistyömahdollisuuksista. Seurakunta on mukana siellä, missä ihmiset arjessaan ovat ollen yksi alueen toimijoista, joka omalta osaltaan on rakentamassa yhteistä hyvää.

Vuosaari on kansainvälinen alue, jonka kansainvälisyyteen oman ripauksensa antaa myös Vuosaaren satama ja sen alueella toimiva Merimieskirkko. Ikkuna maailmaan avautuu siellä niin merimiesten kuin ulkosuomalaistyön kautta. Piispa vieraili Merimieskirkolla tutustuen sen toimintaan ja seurakunnan kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Juttutuokio Vuosaaren Urheilutalolla.

Juttutuokio Vuosaaren Urheilutalolla.

Vuosaaren historia ja erityisesti vuosaarelaisten vahva yhteishenki sekä tapa rakentaa ja uudistaa Vuosaarta yhdessä on ollut alueelle tyypillistä aina sen syntyajoista saakka. Vuosaareen ja vuosaarelaiseen henkeen tutustuttiin Anja Hinkkasen opastaman kiertoajelun kautta, missä saatiin avartava katsaus monipuolisesta alueesta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vierailu Vuosaaren lukiolla.

Vierailu Vuosaaren lukiolla.

Piispan vierailupäivien aikana vuosaarelaisilla oli myös mahdollisuus tavata piispaa. Seurakunnassa jo 30 vuoden ajan torstaisin lounasta tarjonneet kriisiryhmäläiset viettivät juhlalounasta kutsuen lounaalle alueen asukkaita, mutta myös piispan seurueineen. Tällä torstain yhteisellä lounaalla on aina tarjolla lämmin lounas kahden euron vapaaehtoista maksua vastaan. Vuosaarelaisia tavattiin vielä perjantaina kauppakeskus Columbuksen Katukappelissa pidetyssä Majakka-illassa. Avoimeen iltaan olivat kaikki kulkijat tervetulleita teekupposen, rukouksen ja hyvinvointipalveluiden äärelle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Piispa Teemu Laajasalo ja Vuosaaren seurakunnan kirkkoherra Jussi Mäkelä.

Piispa Teemu Laajasalo ja Vuosaaren seurakunnan kirkkoherra Jussi Mäkelä.

Piispantarkastus päättyi piispanmessuun sunnuntaina 19.11. Kiitos kirkkokahvien herkuista Vuosaaren Martoille! Juhlamessussa saarnannut piispa Teemu Laajasalo lausui messun päätteeksi muutaman sanan tarkastuksen aikana tekemistään huomioista todeten kiitosten lomassa: vuosaarelaiset, teillä on hieno seurakunta!

Piispantarkastuksesta valmistuu myöhemmin virallinen pöytäkirja. Sen huomioista ja mahdollisista toimintaohjeista seurakunta tiedottaa pöytäkirjan valmistuttua.

Teksti ja kuvat: Jonna Peitso