Hiekkatiellä köllötellyt kuutti keskeytti aamulenkin Kallahdessa – katso video

 

Vuosaarelainen Tiia Konttinen huomasi torstaina 11.4. kello 6.11 aamulenkillään Kalkkihiekantorilla, että harmaahylkeen (Halichoerus grypus) poikanen eli kuutti köllötteli hiekkatiellä meren tuntumassa. Konttinen kuvasi tilanteesta yllä olevan videon.

– Olin hyvin hämmentynyt, kun huomasin kesken lenkin, että hiekkatiellä oli joku mötikkä. Se nosti päätään, jolloin tajusin, että kyseessä on hylje. Otin puhelimen kuvaamista varten esiin, ja minut huomatessaan eläin lähti hylkeelle kovaa vauhtia liikkumaan kohti merta, Konttinen kuvailee aamuista kohtaamistaan.

Hylje oli hetken möllöttänyt jäälautan päällä, kunnes se oli sukeltanut mereen jäälauttojen välistä. Tiia Konttinen jatkoi lenkkiään ikimuistoisen luontokokemuksen jälkeen hämmentyneissä tunnelmissa.

– Googlasin eläimestä lisää ja tajusin, että se on kuutti, joita on jonkun verran meillä päin. Olo oli aluksi surullinen, kun ajattelin, että poikanen on eksynyt omasta laumastaan. Toivottavasti se löytää takaisin ja hylkeen tarina päättyy hyvin, Konttinen kertoo miettineensä.

Hylje oli hyvinvoiva yksilö

Kuutti ryömi hiekkatieltä merelle. Kuvankaappaus Tiia Konttisen videolta

Kuutti ryömi hiekkatieltä merelle. Kuvankaappaus Tiia Konttisen videolta

Korkeasaaren Villieläinsairaalasta todettiin Vuosaari-lehdelle, että videon perusteella yksilö on vielä kuuttikarvainen, mutta tarpeeksi pullea veteen, eli kyseisellä kuutilla pitäisi olla kaikki hyvin. Mikäli kuutin ulkomuoto muuttuisi riutuneeksi, sen lonkkaluut tai kaula näkyisivät selvästi taikka sillä olisi haavoja, voisi olettaa, ettei kuutilla ole kaikki hyvin.

Korkeasaaren Villieläinsairaalaan voi soittaa, kun luonnonvarainen eläin on kiireellisen avun tarpeessa tai tarvitsee lisäohjeita eläimen avuntarpeen varmistamiseen. Villieläinsairaalan puhelinnumero on 040 334 2954. Villieläinsairaalaan nettisivuilta korkeasaari.fi/villielainsairaala/ löytyy lisätietoja asiasta.

Yleiseen hätänumeroon 112 voi puolestaan soittaa eläimiin liittyvissä asioissa, kun eläin aiheuttaa järjestyshäiriötä tai vaaraa ihmisille tai liikenteelle, eläin tarvitsee pelastamista paikasta, josta se ei omin avuin ja ilman apuvälineitä pääse pois, tai kyseessä on akuutti eläinsuojelullinen asia, esimerkiksi vakavasti loukkaantunut eläin tai meneillään oleva eläinrääkkäys.

Älä mene liian lähelle, äläkä ruoki

Kuutti pääsi omin avuin jäälautalle. Kuvankaappaus Tiia Konttisen videolta

Kuutti pääsi omin avuin jäälautalle. Kuvankaappaus Tiia Konttisen videolta

Harmaahyljehavainnot eivät ole Vuosaaressa nykyisin harvinaisia, sillä lajin kanta on noussut Suomessa muutamassa vuosikymmenessä elinvoimaiseksi. Harmaahylje-emo synnyttää yleensä poikasensa rauhalliseen paikkaan esimerkiksi ulkosaariston luodolle. Emo imettää vain 2–3 viikkoa poikasta, ja kuutti saattaa kasvaa rasvaisella maidolla jopa 2 kilogrammaa vuorokaudessa.

Harmaahylkeet viihtyvät normaalisti ulkosaaristossa, mutta ne vierailevat Vuosaaren rannoilla todennäköisesti kalojen perässä. Villieläinten suhteen kannattaa pitää riittävästi etäisyyttä.

– Kuuttia ei pidä mennä liian lähelle eikä varsinkaan ruokkia, ettei se opi kesyksi. Harmaahylje on viisas eläin, joka oppii nopeasti. Poikasen pitää itse oppia hankkimaan ravintonsa ja elämään meressä. Söpökin kuutti puree lujaa, eikä antibiootit oikein tehoa sen syljestä erittyviin bakteereihin, sanoi Korkeasaaren eläintarhan eläintenhoitaja Laura Pulli Vuosaari-lehden haastattelussa 8.4.2020.

Teksti: Antti Honkanen
Video: Tiia Konttinen